Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τα άρθρα του Διασώστη » Οι τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες στα ασθενοφόρα στην Ευρώπη

Οι τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες στα ασθενοφόρα στην Ευρώπη

Ασθενοφόρα του Μέλλοντος: Τεχνολογίες αιχμής για τη διάσωση ζωών

Τα ευρωπαϊκά ασθενοφόρα υφίστανται μια πραγματική τεχνολογική επανάσταση με την εισαγωγή νέων συστημάτων τελευταίας τεχνολογίας που βελτιώνουν τις δυνατότητες ανταπόκρισης και την ποιότητα της φροντίδας που παρέχεται στους ασθενείς.

Οι καινοτομίες αυτές μετατρέπουν τα ασθενοφόρα από απλά οχήματα μεταφοράς σε κινητές μονάδες διάγνωσης και επείγουσας βοήθειας.

Προηγμένη επικοινωνία και τηλεϊατρική

Μία από τις κύριες καινοτομίες είναι η εισαγωγή προηγμένων ψηφιακών συστημάτων επικοινωνίας που επιτρέπουν στα πληρώματα ασθενοφόρων να συνεργάζονται σε πραγματικό χρόνο με κέντρα έκτακτης ανάγκης και νοσοκομεία.

Αυτό επιτρέπει τη μετάδοση ιατρικών πληροφοριών, εικόνων και βίντεο για τον ασθενή, επιτρέποντας στους γιατρούς να αξιολογούν την κατάσταση και να παρέχουν οδηγίες στο πλήρωμα κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

Αυτή η τεχνολογία τηλεϊατρικής βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της προνοσοκομειακής περίθαλψης.

Συστήματα βιοπεριορισμού και απολύμανσης

Μια άλλη βασική καινοτομία είναι τα συστήματα βιοπεριορισμού και απολύμανσης για τη μεταφορά με ασθενοφόρο. Τα συστήματα αυτά, τα οποία αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, απομονώνουν και απολυμαίνουν τον ασθενή, προστατεύοντας το πλήρωμα και αποτρέποντας την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών. Περιλαμβάνουν φυσικούς φραγμούς, συστήματα εξαερισμού και συσκευές απολύμανσης με όζον ή υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα ασθενοφόρα είναι επίσης εξοπλισμένα με ηλεκτρικά φορεία και εξωτερικά συστήματα συμπίεσης που διευκολύνουν τη φόρτωση, τη μεταφορά και τη θεραπεία των ασθενών. Αυτές οι τεχνολογίες μειώνουν τη σωματική καταπόνηση των χειριστών και ενισχύουν την ασφάλεια της μεταφοράς, ιδίως για ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση ή ασθενείς που μετακινούνται δύσκολα.

Ενσωμάτωση με κέντρα αποστολής

Τέλος, τα κέντρα αποστολής έκτακτης ανάγκης εφαρμόζουν προηγμένες τεχνολογικές λύσεις για τη βελτίωση του συντονισμού και της αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης. Αυτές περιλαμβάνουν πλατφόρμες ροής βίντεο, εφαρμογές εντοπισμού θέσης ασθενούς και αλγόριθμους για τη βελτιστοποίηση των χρόνων απόκρισης, συχνά σε συνεργασία με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης με ελικόπτερα.

Αυτές οι τεχνολογικές καινοτομίες φέρνουν επανάσταση στον τομέα των ασθενοφόρων στην Ευρώπη, βελτιώνοντας την ποιότητα της προνοσοκομειακής περίθαλψης και την ασφάλεια τόσο των ασθενών όσο και των χειριστών. Χάρη σε αυτές τις εξελίξεις, τα μελλοντικά ασθενοφόρα θα είναι σε θέση να παρέχουν όλο και πιο άμεση και αποτελεσματική βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Πηγές

  • https://www.118er.it
  • https://www.stem.it
  • https://www.emergency-live.com/ambulance/the-latest-technological-innovations-in-ambulances-in-europe/

 

Διαβάστε περισσότερα….

Οι τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες στα ασθενοφόρα στην Ευρώπη

Ασθενοφόρα στον κόσμο: διαφορές και ιδιαιτερότητες

Καινοτομίες στον τομέα του ασθενοφόρου

Fiat Type 2: η εξέλιξη της διάσωσης στο πεδίο της μάχης

Παιδιατρικά ασθενοφόρα: Καινοτομία στην υπηρεσία των παιδιών

Η επανάσταση των αυτόνομων ασθενοφόρων: μεταξύ καινοτομίας και ασφάλειας

 

Παναγιώτης Σπανός

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ