Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Εσωτερική Αναζήτηση » Οι σχέσεις έχουν σημασία: Συνειδητοποίηση της κατάστασης

Οι σχέσεις έχουν σημασία: Συνειδητοποίηση της κατάστασης

Έχετε ποτέ προσβάλει κάποιον άθελά σας;

Σας έχει πει ποτέ κάποιος κάτι που δεν καταλάβατε καλά;

Έχετε πει ποτέ κάτι που νομίζατε ότι ήταν ασήμαντο, αλλά προκάλεσε μια υπερβολική αντίδραση από ένα άλλο άτομο;

Εγώ το έχω κάνει. Μπορεί να ήταν τα λόγια μου, ο τόνος ή η γλώσσα του σώματος. Σε άλλες περιπτώσεις, η προσέγγιση ήταν σωστή, αλλά ο συγχρονισμός ήταν λάθος.

Είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό πλαίσιο, οι συνέπειες της λανθασμένης επικοινωνίας μπορεί να είναι μεγάλες. Η λέξη-κλειδί είναι το πλαίσιο. Με άλλα λόγια, επίγνωση της κατάστασης.

Οι άνθρωποι που θέλουν να γίνουν σπουδαίοι ομιλητές διδάσκονται να διαβάζουν το ακροατήριό τους. Είτε πρόκειται για ένα ακροατήριο ενός ατόμου είτε για χίλια άτομα, το να είσαι κατανοητός είναι πολύ σημαντικό. Όταν σκέφτομαι περισσότερο να εντυπωσιάσω ένα ακροατήριο παρά να συνδεθώ και να μοιραστώ πληροφορίες, αγχώνομαι. Σκέφτομαι περισσότερο τον εαυτό μου παρά να βοηθήσω τους άλλους. Όταν επικεντρώνομαι στους άλλους και προετοιμάζομαι με το κοινό στο μυαλό μου, είμαι πιο χαλαρός και διαισθητικός.

Σύμφωνα με ένα τεστ προσωπικότητας, είμαι “εκφραστικός οδηγός”. Μεγάλα προσόντα όταν πρέπει να τηρηθούν αυστηρές προθεσμίες ή σε μια κρίση. Ωστόσο, έμαθα να χρησιμοποιώ τις ήπιες δεξιότητες για να χτίσω μια συνεκτική συνεργατική ομάδα. Είχα λιγότερες πιθανότητες να κάνω λάθη στις σχέσεις όταν εξασκούσα την ταπεινότητα και την ενσυναίσθηση, τις κοινωνικές μου δεξιότητες.

Η ταπεινότητα είναι απλά να ελέγξω τον εγωισμό μου στην πόρτα. Η εξάσκηση της ενσυναίσθησης απαιτεί να επιβραδύνω αρκετά για να δω με τα μάτια, να ακούσω με τα αυτιά και να νιώσω τον κόσμο όπως τον νιώθουν οι άλλοι. Οι μαλακές δεξιότητες είναι δύσκολες αλλά αποδίδουν τα μέγιστα όταν πρόκειται για την οικοδόμηση και τη διατήρηση σχέσεων.

Η γνώση δεν αρκεί. Παραμένω προσεκτικός και εφαρμόζω συνεχώς αυτά που γνωρίζω στη ζωή μου και ζω σύμφωνα με αυτά.

Πρέπει να παρατηρώ και να έχω επίγνωση της κατάστασης, και στη συνέχεια να εξασκούμαι, να εξασκούμαι, να εξασκούμαι!

“Να θυμάστε: οι σχέσεις δουλεύουν για όσους δουλεύουν γι’ αυτές”.

Συγγραφέας

Edward Jones

Work Relationship Coach | Inspirational Speaker | Author | ICF Certified

Πηγή: https://www.linkedin.com/pulse/relationships-matter-situational-awareness-edward-jones/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ