Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Γενικά » Οι περισσότερες καρδιακές ανακοπές συμβαίνουν στο σπίτι. Δείτε πώς να κάνετε το δικό σας σχέδιο ανταπόκρισης

Οι περισσότερες καρδιακές ανακοπές συμβαίνουν στο σπίτι. Δείτε πώς να κάνετε το δικό σας σχέδιο ανταπόκρισης

Το πρόγραμμα συνεργάζεται με φορείς πρώτης ανταπόκρισης και ηγέτες της κοινότητας για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις καρδιακές ανακοπές στο σπίτι.

 

Όταν συμβαίνει μια πυρκαγιά, οι άνθρωποι ξέρουν να σταματήσουν, να πέσουν και να κυλιστούν στο έδαφος. Επίσης, εκπαιδεύονται στο πως μπορούν να προστατευτούν από ανεμοστρόβιλο στη δουλειά και διδάσκονται πώς να αποφεύγουν να χτυπηθούν από κεραυνό.

Κάθε χρόνο, 350.000 Αμερικανοί παθαίνουν καρδιακή ανακοπή, όταν η καρδιά σταματά ξαφνικά να χτυπάει, και μόνο το 10% περίπου επιβιώνει. Παρά το γεγονός ότι το 74% των καρδιακών ανακοπών εκτός νοσοκομείου συμβαίνουν στο σπίτι, δεν έχει δοθεί ευρεία έμφαση στην προετοιμασία και την εξάσκηση για αυτό το επείγον περιστατικό. Μόλις πάνω από το 6% των ανθρώπων επιβιώνουν από την καρδιακή ανακοπή στο σπίτι.

“Οι περισσότερες αιφνίδιες καρδιακές ανακοπές συμβαίνουν στο σπίτι, ωστόσο η ΚΑΡΠΑ ξεκινά από μέλος της οικογένειας ή παρευρισκόμενο μόνο στο 40% των περιπτώσεων”, δήλωσε ο Robert Neumar, M.D., Ph.D., πρόεδρος του Τμήματος Επείγουσας Ιατρικής στο University of Michigan Health.

“Γνωρίζουμε από την εμπειρία και την έρευνα ότι η ταχεία αναγνώριση της καρδιακής ανακοπής και η έναρξη της ΚΑΡΠΑ το συντομότερο δυνατό μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης και τα νευρολογικά αποτελέσματα για την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Εάν οι οικογένειες είναι προετοιμασμένες να ανταποκριθούν σε αυτό το επείγον περιστατικό στο σπίτι, θα σωθούν πολλές ζωές”.

Ένα άτομο που βιώνει καρδιακή ανακοπή θα καταρρεύσει ξαφνικά, δεν θα ανταποκρίνεται και θα έχει μη φυσιολογική αργή αναπνοή που ακούγεται και μοιάζει με αγκομαχητό. Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση παρέχει την απαραίτητη ροή αίματος στην καρδιά και τον εγκέφαλο έως ότου η καρδιά μπορέσει να επανεκκινήσει.

Η επιβίωση και τα ποιοτικά αποτελέσματα για τους ασθενείς με καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου εξαρτώνται από την αλυσίδα επιβίωσης, η οποία αναφέρεται στην “αλυσίδα γεγονότων που πρέπει να συμβούν σε ταχεία διαδοχή για να μεγιστοποιηθούν οι πιθανότητες επιβίωσης από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή”, σύμφωνα με το Sudden Cardiac Arrest Foundation.

Στο οικιακό περιβάλλον, η αλυσίδα αυτή ξεκινά με ένα μέλος του νοικοκυριού που αναγνωρίζει την καρδιακή ανακοπή, ξεκινά την ΚΑΡΠΑ και καλεί το 166 – 112 για να ενεργοποιήσει την επείγουσα ιατρική ανταπόκριση. Μελέτες δείχνουν ότι η ΚΑΡΠΑ που ξεκινά από παρευρισκόμενο σχετίζεται με δύο φορές υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης.

Το σχέδιο Heartsafe Home

Για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής στο σπίτι, το Michigan Medicine είναι συν-επικεφαλής μιας προσπάθειας προετοιμασίας των κοινοτήτων για την κατάρτιση οικιακών σχεδίων για δράση έκτακτης ανάγκης.

“Η ύπαρξη ενός σχεδίου και η εξάσκηση πολλαπλών ρόλων από τα μέλη του νοικοκυριού είναι σημαντική, επειδή ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να υποστεί αιφνίδια καρδιακή ανακοπή στο σπιτικό σου”.
Michelle Williams, M.H.I.
Διευθύντρια, κοινότητα OHCA

Από το 2018, τα Τμήματα Ιατρικής Έκτακτης Ανάγκης και Μαθησιακών Επιστημών Υγείας του U-M συνεργάζονται με τοπικούς φορείς υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και μέλη της κοινότητας για την αντιμετώπιση της εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής, για τη βελτιστοποίηση του χρόνου ανταπόκρισης και της επιβίωσης στις κομητείες Washtenaw και Livingston. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ευαισθητοποίησης για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, η κοινότητα εγκαινιάζει την εκστρατεία ευαισθητοποίησης “Heartsafe Home”.

“Πρόκειται για μια σταδιακή διαδικασία που μπορούν να ακολουθήσουν οι άνθρωποι, έτσι ώστε αν γίνουν μάρτυρες κάποιου που καταρρέει ξαφνικά στο σπίτι τους, να μπορούν να αναγνωρίσουν μια καρδιακή ανακοπή και να έχουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπισή της ως σπιτικό”, δήλωσε η Michelle Williams, M.H.I., υπεύθυνη της κοινότητας OHCA.

Βήματα για το σχέδιο Heartsafe Home:

1. Προσδιορίστε ποιος στο νοικοκυριό μπορεί να κάνει τους ακόλουθους ρόλους:

Να χρησιμοποιήσει ένα κινητό τηλέφωνο για να καλέσει το 166 – 112 και να βάλει το τηλέφωνο σε ανοικτή ακρόαση

Να εκτελέσει θωρακικές συμπιέσεις

Να ξεκλειδώσει την είσοδο του σπιτιού για τους πρώτους ανταποκριτές

2. Εξασκηθείτε σε μια άσκηση καρδιακής ανακοπής στο σπίτι τουλάχιστον μία φορά το χρόνο

“Η ύπαρξη ενός σχεδίου και η εξάσκηση πολλαπλών ρόλων από τα μέλη του νοικοκυριού είναι σημαντική, διότι ποτέ δεν ξέρετε ποιος μπορεί να υποστεί αιφνίδια καρδιακή ανακοπή στο σπιτικό σας”, δήλωσε η Williams.

CPR hands on chest
Για να βελτιωθούν τα αποτελέσματα των καρδιακών ανακοπών στο σπίτι, η Michigan Medicine συν-ηγείται των προσπαθειών για την προετοιμασία των κοινοτήτων με τη δημιουργία σχεδίων νοικοκυριών για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Michigan Medicine

Για την ΚΑΡΠΑ, η Williams και η κοινότητα τονίζουν ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς επίσημα πιστοποιημένος για να την ξεκινήσει. Όταν καλούν το 166 – 112, οι τηλεφωνητές μπορούν να καθοδηγήσουν τον καλούντα για την εφαρμογή ΚΑΡΠΑ μέχρι να φτάσουν οι πρώτοι ανταποκριτές.

Ενώ οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές, κοινώς γνωστοί ως AED, αποτελούν σημαντικό μέρος της αλυσίδας επιβίωσης, δεν είναι επί του παρόντος εφικτό να τοποθετηθούν σε κάθε σπίτι ως μέρος του σχεδίου HeartSafe Home. Σε πολλές κοινότητες, οι υπηρεσίες πρώτης ανταπόκρισης, όπως οι πυροσβέστες και η αστυνομία, μπορούν συχνά να ανταποκριθούν μέσα σε λίγα λεπτά σε ένα σπίτι με AED.

Είναι σημαντικό ότι το πρόγραμμα Heartsafe Home θα επικεντρωθεί σε υποεξυπηρετούμενες και μειονοτικές κοινότητες στις κομητείες Washtenaw και Livingston, επειδή τόσο τα ποσοστά ΚΑΡΠΑ από τους παρευρισκόμενους όσο και τα ποσοστά επιβίωσης για αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι χαμηλότερα για τους κατοίκους αυτών των κοινοτήτων.

Μέσω συνεργασιών με οργανώσεις πρώτης ανταπόκρισης, κέντρα ηλικιωμένων και αναψυχής, επιχειρηματίες, ομάδες που εργάζονται σε κατοικίες χαμηλού εισοδήματος, η Williams και η κοινότητα OHCA ελπίζουν ότι οι πόροι του “Heartsafe Home” μπορούν να διαμοιραστούν ευρέως.

“Είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε τους υποεξυπηρετούμενους και μειονοτικούς πληθυσμούς με αυτές τις πληροφορίες, παρέχοντάς τους πρόσβαση στους καλύτερους πόρους, οι οποίοι ελπίζουμε ότι με τη σειρά τους θα συμβάλουν στη βελτίωση των αποτελεσμάτων”, δήλωσε.

ΠΗΓΗ: https://healthblog.uofmhealth.org/wellness-prevention/most-cardiac-arrests-happen-at-home-heres-how-to-make-yours-heartsafe

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ