Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Οι οικογένειες χρειάζονται καλή επικοινωνία μετά από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο

Οι οικογένειες χρειάζονται καλή επικοινωνία μετά από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο

Όταν ένα άτομο πεθαίνει ξαφνικά από καρδιακή ανακοπή -ιδιαίτερα αν είναι νεαρό- τα μέλη της οικογένειας συχνά δυσκολεύονται να καταλάβουν τι συνέβη.

Το πόσο καλά οι ερευνητές θανάτου και οι επαγγελματίες υγείας επικοινωνούν με τα μέλη της οικογένειας σχετικά με τις αιτίες του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου μπορεί να επηρεάσει την απόφασή τους να αναζητήσουν έλεγχο για κληρονομικές καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας: Cardiovascular Quality and Outcomes.

“Οι αιφνίδιοι καρδιακοί θάνατοι σε νέους ανθρώπους είναι σπάνια αναμενόμενοι, αφήνοντας τις οικογένειες με πολλά ερωτήματα”, δήλωσε η συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Katherine S. Allan σε δελτίο τύπου. Η Allan είναι ερευνήτρια στο τμήμα καρδιολογίας του νοσοκομείου Unity Health Toronto-St. Michael’s Hospital στο Οντάριο του Καναδά.

“Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι μορφές, οι μέθοδοι και οι διαδικασίες επικοινωνίας, μαζί με άλλους εξωτερικούς παράγοντες, όπως το κόστος κηδείας και ο μη αμειβόμενος χρόνος απουσίας από την εργασία, μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις των μελών της οικογένειας να αναζητήσουν περαιτέρω έλεγχο”, δήλωσε η ίδια. “Περισσότερες οικογένειες μπορεί να πάνε για έλεγχο παρακολούθησης εάν ο κίνδυνος εξηγείται επαρκώς από έναν επαγγελματία υγείας και εάν άλλοι εξωτερικοί παράγοντες είναι διαχειρίσιμοι”.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος αφαιρεί 4 έως 5 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο. Το 2020, προκάλεσε περισσότερους από 436.000 θανάτους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της AHA. Όταν ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος συμβαίνει σε άτομο κάτω των 45 ετών, συνήθως οφείλεται σε υποκείμενη καρδιακή πάθηση, όπως δομική ανωμαλία στην καρδιά ή ακανόνιστο ρυθμό. Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να είναι κληρονομικές.

Η μελέτη αναφέρει ότι διάφορες καρδιολογικές εταιρείες παγκοσμίως συνιστούν γενετικό έλεγχο για όλους τους συγγενείς πρώτου βαθμού των ατόμων που πεθαίνουν από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή για να διαπιστωθεί εάν κινδυνεύουν και αυτοί από υποκείμενη καρδιακή πάθηση.

Στη νέα μελέτη, ερευνητές στον Καναδά πήραν συνεντεύξεις από 19 γονείς, αδέλφια, ενήλικα παιδιά και συζύγους 12 ατόμων, ηλικίας 12 έως 45 ετών, που είχαν αιφνίδιο καρδιακό θάνατο που προκλήθηκε από γενετική καρδιακή πάθηση μεταξύ 2014 και 2018 στο Οντάριο. Έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τις εμπειρίες των μελών της οικογένειας που έμαθαν για την αιτία θανάτου του συγγενή τους, την κατανόηση του δικού τους κινδύνου για γενετικές καρδιακές παθήσεις και το αν θα ακολουθούσαν έλεγχο για τις παθήσεις αυτές.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι βασίστηκαν στην επικοινωνία από τους ερευνητές θανάτου και τους επαγγελματίες υγείας για να κατανοήσουν γιατί πέθανε ο συγγενής τους και αν διέτρεχαν και οι ίδιοι κίνδυνο. Αρκετοί δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν συγκλονισμένοι από μια “δίνη” συναισθημάτων μετά το θάνατο και ότι η λήψη πληροφοριών σε πολλαπλές μορφές, όπως αυτοπροσώπως, τηλεφωνικά και γραπτώς, τους βοήθησε να τις συγκρατήσουν καλύτερα.

“Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία του ότι κάθε ερευνητής θανάτου και επαγγελματίας υγείας που αλληλεπιδρά με τις οικογένειες μετά το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου πρέπει να παρέχει σαφείς και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την αιτία θανάτου σε απλή γλώσσα, να απαντά σε ερωτήσεις που προκύπτουν και να κατανοεί ότι η συζήτηση αυτή μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί πολλές φορές λόγω της “ομίχλης της θλίψης” που βιώνουν οι οικογένειες που πενθούν”, δήλωσε ο Allan.

Σε ένα κύριο άρθρο που συνοδεύει τη μελέτη, η Kimberly Dukes και ο Dr. Saket Girotra έγραψαν ότι η νέα έρευνα αναδεικνύει μια σημαντική και προς το παρόν ανεκπλήρωτη ανάγκη. “Παρόλο που η επιστημονική μας κατανόηση των γενετικών αιτιών του (αιφνίδιου καρδιακού θανάτου) έχει προχωρήσει ραγδαία, οι γνώσεις μας για το πώς να επικοινωνήσουμε αυτές τις πληροφορίες ώστε να βοηθήσουμε τις οικογένειες να κατανοήσουν την αιτία του θανάτου των αγαπημένων τους και να πλοηγηθούν στον προσωπικό τους κίνδυνο έχουν μείνει πίσω”, έγραψαν.

Η Dukes είναι ανθρωπολόγος στο τμήμα γενικής εσωτερικής ιατρικής στο Κολέγιο Ιατρικής Carver του Πανεπιστημίου της Αϊόβα. Ο Girotra είναι αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα καρδιαγγειακών παθήσεων στο UT Southwestern Medical Center στο Ντάλας. Κανένας από τους δύο δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Η μελέτη περιορίστηκε στις εμπειρίες των ανθρώπων που ζουν στον Καναδά, όπου οι ιατροδικαστές υποχρεούνται από το νόμο να διερευνούν όλους τους αιφνίδιους και απροσδόκητους θανάτους. Στις ΗΠΑ, οι απαιτήσεις για το ποιοι θάνατοι διερευνώνται ή υποβάλλονται σε αυτοψία ποικίλλουν ανάλογα με την πολιτεία. Ωστόσο, οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους μπορούν ακόμη να εφαρμοστούν σε άλλους πληθυσμούς.

ΠΗΓΗ: American Heart Association News

ΠΗΓΗ: https://www.sca-aware.org/sca-news/families-need-good-communication-following-a-sudden-cardiac-death

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ