Μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το NIH διαπίστωσε ότι οι μαύροι ενήλικες και οι γυναίκες είχαν λιγότερα οφέλη
Μια μελέτη που υποστηρίζεται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) διαπίστωσε διαφορές με βάση τη φυλή και το φύλο στις αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης των ατόμων που έλαβαν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) από παρευρισκόμενους για καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου. Τα μέσα οφέλη επιβίωσης για την καρδιακή ανακοπή, όταν η καρδιά σταματά ξαφνικά να χτυπά, θα μπορούσαν να είναι τριπλάσια για τους λευκούς ενήλικες σε σύγκριση με τους μαύρους ενήλικες και διπλάσια για τους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Circulation.
“Η ΚΑΡΠΑ σώζει ζωές – αυτό, το ξέρουμε”, δήλωσε η Paula Einhorn, M.D., υπεύθυνη προγράμματος στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος του NIH (NHLBI). “Ωστόσο, οι ανισότητες που αποκαλύπτονται σε αυτή την έρευνα δείχνουν ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να καταλάβουμε πώς να διασφαλίσουμε δίκαια αποτελέσματα για όλους τους ασθενείς που χρειάζονται ΚΑΡΠΑ. Ελπίζουμε ότι οι νέες γνώσεις θα οδηγήσουν σε καλύτερη επιβίωση για αυτές τις ομάδες ασθενών”.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 623.342 περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 2013-2022. Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων, 58.098 άνθρωποι, σχεδόν 1 στους 10, επέζησαν. Περίπου το 40% των ενηλίκων που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή έλαβαν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση από παρευρισκόμενο που δεν ήταν μέλος της ομάδας αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα μέλος της οικογένειας, έναν φίλο ή έναν άλλο πολίτη. Κατά μέσο όρο, όσοι έλαβαν ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενο είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έλαβαν ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενο. Είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν χωρίς να έχουν σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες.
Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν έντονες διαφοροποιήσεις όταν εξέτασαν το όφελος επιβίωσης με την ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους ανάλογα με τη φυλή, την εθνικότητα και το βιολογικό φύλο.
Οι ενήλικες ιθαγενείς Αμερικανοί και οι λευκοί ενήλικες είδαν τα μεγαλύτερα οφέλη, με αντίστοιχα 40% και 33% αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης, σε σύγκριση με τους ενήλικες που δεν έλαβαν ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενο. Αντίθετα, οι μαύροι ενήλικες είχαν 9% αυξημένες πιθανότητες.
Κατά την ανάλυση με βάση το φύλο, οι άνδρες και οι γυναίκες που έλαβαν ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενο είχαν αντίστοιχα 35% και 15% αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης.
Όταν αξιολογήθηκαν όλες οι ομάδες, οι μαύρες γυναίκες είχαν 5% περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν εάν έλαβαν ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενο, ενώ οι λευκοί άνδρες είχαν 41% περισσότερες πιθανότητες.
Για τον εντοπισμό πιθανών παραγόντων που μπορεί να ευθύνονται για τις διαφορές στην ποιότητα της ΚΑΡΠΑ, οι συγγραφείς διεξήγαγαν αναλύσεις υποομάδων με βάση την ποικιλομορφία της γειτονιάς και το μέσο εισόδημα. Σε κάθε περίπτωση -ανεξάρτητα από τα επίπεδα εισοδήματος του ασθενούς με καρδιακή ανακοπή ή την περιοχή όπου ζούσε- εμφανίστηκαν τα ίδια ευρήματα: Οι μαύροι ενήλικες και οι γυναίκες είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να επωφεληθούν από την ΚΑΡΠΑ από τους παρευρισκόμενους σε σύγκριση με τους λευκούς ενήλικες και τους άνδρες.
“Το θέμα δεν είναι μόνο αν έγινε ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους, αλλά αν έγινε καλά για όλους, ώστε, ανεξάρτητα από τη φυλή, την εθνικότητα ή το φύλο, όλοι να μπορούν να αποκομίσουν το ίδιο επίπεδο οφέλους από κάποιον που ξεκινάει ΚΑΡΠΑ;”, ρώτησε ο Paul Chan, M.D., πρώτος συγγραφέας της μελέτης και καρδιολόγος στο Mid America Heart Institute του Saint Luke’s στο Kansas City του Missouri. “Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι πρέπει να έχουμε μια πιο σύνθετη κατανόηση της βελτίωσης της επιβίωσης και του κατά πόσον η ΚΑΡΠΑ που παρέχεται από παρευρισκόμενους παρέχει παρόμοια οφέλη επιβίωσης σε όλους τους ασθενείς”.
Προηγούμενες έρευνες είχαν ήδη διαπιστώσει ανισότητες στη συχνότητα με την οποία γινόταν ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους σε μαύρα και ισπανόφωνα άτομα σε σύγκριση με λευκά άτομα και σε γυναίκες σε σύγκριση με άνδρες σε δημόσιους χώρους.
Σε απάντηση, η ευαισθητοποίηση και τα προγράμματα εκπαίδευσης στην ΚΑΡΠΑ έχουν επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο, όπως και τα διαδικτυακά μαθήματα. Έχουν επίσης σχεδιαστεί κούκλες που μοιάζουν με γυναικείο σώμα.
Η αξιολόγηση της πρόσβασης και της αποτελεσματικότητας των διαφορετικών τύπων εκπαιδεύσεων ΚΑΡΠΑ θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για τον εντοπισμό των διαφορών στα αποτελέσματα της επιβίωσης και την ενημέρωση για λύσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Για παράδειγμα, οι μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να ρωτήσουν αν ένας παρευρισκόμενος έλαβε εκπαίδευση μέσω διαδικτύου ή αυτοπροσώπως- αν εξασκήθηκε σε γυναικείες κούκλες ή μοντέλα με μαύρο ή καφέ δέρμα- αν υπήρχαν πολλοί παρευρισκόμενοι γύρω του, γεγονός που μπορεί να υποδηλώνει ότι ένα άτομο είχε πρόσθετη υποστήριξη- και τι είδους υποστήριξη από το τηλεφωνικό κέντρο της υπηρεσίας ασθενοφόρων είχαν – και για πόσο καιρό – γεγονός που μπορεί να αποκαλύψει αν ένα άτομο λάμβανε οδηγίες ΚΑΡΠΑ για πρώτη φορά.
Δεδομένου ότι οι χρόνοι άφιξης των ιατρικών ανταποκριτών έκτακτης ανάγκης ήταν αρκετά παρόμοιοι μεταξύ των ομάδων, οι ερευνητές δεν πιστεύουν ότι αυτό έπαιξε ρόλο στα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στη μελέτη.
Μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν επίσης να διερευνήσουν τον ρόλο που μπορεί να έχουν οι υποκείμενες συνθήκες υγείας στα αποτελέσματα επιβίωσης όσων χρειάστηκαν ΚΑΡΠΑ.
Η έρευνα αυτή χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από επιχορηγήσεις του NHLBI (R01HL160734, R56HL158803 και K23HL153889) και του Εθνικού Ινστιτούτου Eunice Kennedy Shriver του NIH για την Υγεία του Παιδιού και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη (K12HD043446).
Study: Chan PS, Girotra S, Blewer A, et al. Race and sex differences in the association of bystander CPR for cardiac arrest. Circ. 2024; doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.124.068732.
Πηγές: NHLBI, https://www.sca-aware.org/sca-news/disparities-found-in-survival-benefits-for-people-receiving-bystander-cpr-for-cardiac
Παναγιώτης Σπανός
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ