Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Υγεία » ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΑΠΟ ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΑΠΟ ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

Η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα σκοτώνει τη ζωή σε περισσότερους από 400 Αμερικανούς κάθε χρόνο και αρρωσταίνει πολλές χιλιάδες άλλους.
Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένας «σιωπηλός δολοφόνος». Είναι ένα άοσμο, άχρωμο τοξικό αέριο που μπορεί εύκολα να περάσει απαρατήρητο στις ανθρώπινες αισθήσεις.
Οι κίνδυνοι του μονοξειδίου του άνθρακα εντοπίζονται κάθε φορά που καίτε καύσιμο, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του οχήματός σας, σόμπα, ψησταριά, τζάκι, γκάζι αερίου, φούρνο και πολλές άλλες συσκευές και κινητήρες που καίνε καύσιμο.
ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΜΕ ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ
Το μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να δηλητηριάσει ανθρώπους και ζώα που το εισπνέουν.
Τα κοινά σημεία και συμπτώματα της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα περιλαμβάνουν:
Πονοκέφαλο
Αδυναμία
Ζάλη
Ναυτία ή έμετος
Δυσκολία στην αναπνοή
Σύγχυση
Θολή όραση
Απώλεια συνείδησης
Τα άτομα που κοιμούνται ή είναι μεθυσμένα ενδέχεται να μην ειδοποιούνται όταν εκτίθενται σε μονοξείδιο του άνθρακα.
Άλλοι ευάλωτοι πληθυσμοί περιλαμβάνουν αγέννητα μωρά, μικρά παιδιά, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με χρόνια καρδιακή νόσο ή αναπνευστικά προβλήματα.
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ
Η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να προληφθεί.
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την οικογένειά σας ασφαλή:
Εγκαταστήστε ανιχνευτές μονοξειδίου του άνθρακα στο σπίτι σας. Αντικαταστήστε τις μπαταρίες τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο ή όπως συνιστάται από τον κατασκευαστή.
Μην αφήνετε το αυτοκίνητό σας να λειτουργεί στο γκαράζ, ακόμα κι αν η πόρτα του γκαράζ είναι ανοιχτή. Αυτός είναι ένας κοινός κίνδυνος που παραβλέπεται σε άτομα που προσπαθούν να ζεστάνουν τα αυτοκίνητά τους κατά τους ψυχρότερους μήνες.
Ποτέ μην χρησιμοποιείτε κουζίνα αερίου ή φούρνο για να θερμάνετε το σπίτι σας.
Το μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να συσσωρευτεί στο σπίτι, στην κατασκήνωση ή σε άλλο χώρο διαβίωσης.
Μην χρησιμοποιείτε γεννήτρια σε κλειστό χώρο. Αυτό περιλαμβάνει το εσωτερικό του σπιτιού σας, το υπόγειο, το γκαράζ ή λιγότερο από 6 μέτρα από ένα παράθυρο, πόρτα ή αεραγωγό.
Να συντηρείτε τις συσκευές καυσίμου και την καμινάδα σας κάθε χρόνο. Κάντε αυτό μέρος της ρουτίνας σας για να διατηρείτε το σπίτι σας να λειτουργεί με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
Πηγή: https://emergencycare.hsi.com/blog/the-dangers-of-carbon-monoxide-poisoning?__hstc=89465668.d73e9303fc977e846e22c8a4a096f990.1637010585203.1637010585203.1637010585203.1&__hssc=89465668.1.1637010585205&__hsfp=2133677508
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου
Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ