Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Ψυχολογία Διασώστη » Οι εργαζόμενοι Αμερικανοί κοιμούνται λιγότερο, ειδικά εκείνοι που σώζουν τις ζωές μας

Οι εργαζόμενοι Αμερικανοί κοιμούνται λιγότερο, ειδικά εκείνοι που σώζουν τις ζωές μας

Αν συχνά νιώθετε υπνηλία στο γραφείο σας, δεν είστε οι μόνοι. Ο αριθμός των εργαζόμενων Αμερικανών που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα αυξάνεται.

Και οι άνθρωποι που πλήττονται περισσότερο όταν πρόκειται για στέρηση ύπνου είναι εκείνοι από τους οποίους εξαρτόμαστε περισσότερο για την υγεία και την ασφάλειά μας: οι αστυνομικοί και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, μαζί με όσους εργάζονται στον τομέα των μεταφορών, όπως οι οδηγοί φορτηγών.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, ερευνητές από το Ball State University στο Muncie της Ind. ανέλυσαν στοιχεία από την National Health Interview Survey. Εξέτασαν τις προσωπικές αναφορές της διάρκειας του ύπνου μεταξύ 150.000 ενηλίκων που εργάζονταν σε διάφορα επαγγέλματα από το 2010 έως το 2018. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνότητα του ανεπαρκούς ύπνου, που ορίζεται ως επτά ώρες ή λιγότερο, αυξήθηκε από 30,9% το 2010 σε 35,6% το 2018.

Αλλά ήταν χειρότερη για τους αστυνομικούς και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες σε αυτά τα επαγγέλματα ανέφεραν ότι δεν συμπλήρωναν επτά ώρες τη νύχτα. Για πολλούς, ο κανόνας ήταν έξι ή ακόμη και μόλις πέντε ώρες.

Οι ερευνητές δεν εξέτασαν γιατί ο χρόνος ύπνου μειώνεται. Αλλά ο Jagdish Khubchandani – καθηγητής επιστημών υγείας στο Ball State University που ήταν επικεφαλής της μελέτης – υποθέτει ότι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους έχει να κάνει με το άγχος, το οποίο αυξάνεται μεταξύ των Αμερικανών.

“Αν είσαι αστυνομικός που μόλις αντιμετώπισε ένα συμβάν με πυροβολισμούς, είναι δύσκολο για τον εγκέφαλο να αισθάνεται ξεκούραστος, και αν δεν επιτευχθεί αυτή η κατάσταση δεν κοιμάσαι”, λέει.

Ο ντετέκτιβ υπαστυνόμος Τζον Φόστερ, βετεράνος επί 25 χρόνια στο αστυνομικό τμήμα του Ball State University, λέει ότι το εργασιακό στρες παρεμβαίνει καθημερινά στη ζωή των αστυνομικών. “Δεν νομίζω ότι κάνει διαφορά αν είναι στο περιπολικό ή είναι ντετέκτιβ- σίγουρα βλέπουμε μερικά από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να φανταστεί κανείς σε αυτό το επάγγελμα”, λέει.

Και τη νύχτα, όταν θα έπρεπε να κοιμάται, “όλα αυτά επαναλαμβάνονται στο μυαλό σου ξανά και ξανά”, λέει. “Δεν νομίζω ότι υπάρχει τρόπος να ξεχάσω κάποια από τα πράγματα που έχω δει”.

Σκέφτεται στιγμές που έχει παρακολουθήσει, συμπεριλαμβανομένων αυτοκτονιών και συναισθηματικών αλληλεπιδράσεων με θύματα εγκλημάτων. Λέει ότι αισθάνθηκε “απλά λυπημένος γι’ αυτούς – ίσως κάτι ειπώθηκε που με έκανε να σκεφτώ ότι θα μπορούσα να είχα κάνει κάτι καλύτερο για να βοηθήσω κάποιον”.

Το άγχος μπορεί να είναι εξίσου καταπιεστικό για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Η αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών και τραυματισμών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η αντιμετώπιση καταστάσεων ζωής ή θανάτου, μπορεί να κάνει δύσκολη την ”αποσυμπίεση” τη νύχτα. Στην έρευνα, το 45% των εργαζομένων αυτών ανέφεραν ότι κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες τη νύχτα.

“Συχνά για τους γιατρούς, που είναι πάντα σε εφημερία, υπάρχει μια συνεχής σύνδεση”, λέει ο Khubchandani, γεγονός που μπορεί να καταστήσει σχεδόν αδύνατο να αποστασιοποιηθεί κανείς από τις πιέσεις της εργασίας.

Για τους Αμερικανούς συνολικά, η στέρηση ύπνου αυξάνεται τουλάχιστον από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Ο βέλτιστος ύπνος για τους περισσότερους ανθρώπους κυμαίνεται μεταξύ επτά και εννέα ωρών τη νύχτα. Λιγότερος από τον βέλτιστο ύπνο θέτει τους ανθρώπους σε αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά σοβαρών προβλημάτων σωματικής και ψυχικής υγείας, λέει ο Khubchandani. Τα άτομα που δεν κοιμούνται είναι πιο επιρρεπή στην παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και τον διαβήτη, καθώς και σε προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως το άγχος, η ασταθής διάθεση και ακόμη και οι σκέψεις αυτοκτονίας.

Ακόμη και σε λιγότερο αγχωτικές εργασίες από την υγειονομική περίθαλψη ή τη δημόσια ασφάλεια, το άγχος για πράγματα όπως οι προθεσμίες στην εργασία, η πίεση στη δουλειά ή η φροντίδα των παιδιών μπορεί να επιβαρύνει τον ύπνο, σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Todd Arnedt του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ο οποίος ειδικεύεται στη θεραπεία ασθενών με αϋπνία. “Πιθανώς το πιο συνηθισμένο πράγμα που ακούω από τους ανθρώπους είναι ότι “δεν μπορώ να κλείσω το μυαλό μου τη νύχτα, το μυαλό μου τρέχει για το τι πρέπει να κάνω την επόμενη μέρα”. ”

Ο Arnedt λέει ότι βλέπει όλο και περισσότερους ανθρώπους να έρχονται και να παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να κοιμηθούν αρκετά. Για πολλούς ασθενείς, λέει, οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής τους δεν αφήνουν πολύ χώρο για ύπνο.

“Καίνε κατά κάποιο τρόπο το κερί και στις δύο άκρες για διάφορους λόγους”, λέει, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ωρών εργασίας, των πολλών εξωσχολικών δραστηριοτήτων, των δραστηριοτήτων με τα παιδιά.

“Είμαστε μια κοινωνία που ασχολείται πολύ 24 ώρες το 24ωρο και μία από τις πρώτες δραστηριότητες που περιορίζεται είναι ο ύπνος μας και πολλοί άνθρωποι απλά δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο στον ύπνο τη νύχτα”, λέει.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην αϋπνία, φυσικά, είναι η τεχνολογία. Η σημερινή “συνεχής συνδεσιμότητα” αφήνει ελάχιστο χώρο για ξεκούραση και χαλάρωση, λέει ο Khubchandani.

“Είναι σχεδόν σαν να είμαστε εθισμένοι σε περισσότερες πληροφορίες, οι οποίες δεν επιτρέπουν στο μυαλό σας να ξεκουραστεί και να κοιμηθεί”, λέει. Στη γειτονιά του, για παράδειγμα, λέει ότι βλέπει ανθρώπους να περπατούν και να κάνουν scroll στο τηλέφωνό τους, αντί “να κάνουν απλά μια βόλτα μετά τη δουλειά, ξεχνώντας τα πάντα”.

Προσθέτει ότι ένας άλλος λόγος που οι Αμερικανοί μπορεί να κοιμούνται λιγότερο είναι ότι ζουν περισσότερο, συχνά με χρόνιες ασθένειες που μπορεί να είναι επώδυνες και να τους κρατούν ξύπνιους τη νύχτα.

Ο Khubchandani λέει ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορεί να τους βοηθήσουν να κοιμηθούν καλύτερα – πράγματα όπως η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και ο διαλογισμός. Αλλά, λέει, οι εργοδότες έχουν επίσης ρόλο να διαδραματίσουν και “θα πρέπει να χρησιμοποιούν στρατηγικές προαγωγής της υγείας για να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι που παλεύουν με προβλήματα ύπνου βοηθούνται”. Για παράδειγμα, οι εργοδότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για να διδάξουν στους εργαζόμενους στρατηγικές αντιμετώπισης του στρες.

Ο ψυχολόγος Arnedt λέει ότι για τα άτομα με κλινική αϋπνία, η παρέμβαση πρώτης γραμμής είναι η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, η οποία βοηθά τους ασθενείς να αναπτύξουν ρουτίνες και συμπεριφορές που θα τους βοηθήσουν να κοιμηθούν και να παραμείνουν κοιμισμένοι.

“Πρόκειται για μια σχετικά βραχυπρόθεσμη θεραπεία, οπότε οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να εξεταστούν κατά τη διάρκεια τεσσάρων έως έξι επισκέψεων, και έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα στο τέλος αυτής της περιόδου”, λέει.

Αλλά για τον μέσο άνθρωπο που ανησυχεί, ο Arnedt προτείνει μια “περίοδο ηρεμίας πριν από τον ύπνο”. Αυτό θα πρέπει να γίνεται σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να είναι στο tablet, το smartphone ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που εκπέμπουν φως. Θα πρέπει να ασχολούνται με ήσυχες, χαλαρωτικές, καθιστικές δραστηριότητες. “Ο διαλογισμός Mindfulness είναι μια πολύ καλή δραστηριότητα για να ασχοληθείτε πριν πάτε για ύπνο”, λέει.

“Η ιδέα είναι να προετοιμάσετε το σώμα σας για τον ύπνο, να εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλο και το σώμα σας ότι ο ύπνος έρχεται”.

Αυτές τις μέρες ο ντετέκτιβ Foster κάνει διάφορα πράγματα που βοηθούν. “Φροντίζω να γυμνάζομαι αρκετά, φροντίζω να τρώω φυτική διατροφή. Περιορίζω την πρόσληψη καφεΐνης και προσέχω το μπλε φως και τα ηλεκτρονικά μέσα λίγο πριν πάω για ύπνο”, λέει.

Τώρα, τις περισσότερες νύχτες ο Foster κοιμάται επτά ώρες. Σε μια καλή νύχτα, οκτώμισι.

ΠΗΓΗ: https://n.pr/3PFLYQU

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ