Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Γενικά » Οι επιστήμονες δημιουργούν κάτι άγριο: Οργανοειδής νοημοσύνη

Οι επιστήμονες δημιουργούν κάτι άγριο: Οργανοειδής νοημοσύνη

Ετοιμαστείτε για βιοϋπολογιστές που τροφοδοτούνται από ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα.

Οι ερευνητές μόλις ανακοίνωσαν ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας “οργανοειδούς νοημοσύνης” ή OI.

Σχεδιάζουν να αναπτύξουν συστάδες εγκεφαλικών κυττάρων που ονομάζονται οργανοειδή και να δημιουργήσουν τεχνολογία που θα μας επιτρέψει να μετατρέψουμε αυτές τις συστάδες κυττάρων σε ισχυρούς και αποδοτικούς υπολογιστές.

Η τεχνολογία βρίσκεται μόλις στα σπάργανα, αλλά έχει επιπτώσεις στα πάντα, από τη μνήμη των υπολογιστών μέχρι τη νευρολογική διάγνωση.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα θαυμάσιο και περίπλοκο όργανο. Παρά τις δεκαετίες μελέτης και την επιστημονική πρόοδο, υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για το πώς λειτουργεί και γιατί συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφέρεται.

Γνωρίζουμε όμως ότι είναι ισχυρός. Μπορεί να μην είναι τόσο γρήγορος στην επίλυση πολύπλοκων εξισώσεων όσο ένας υπολογιστής, αλλά είναι πολύ πιο αποδοτικός ενεργειακά και σημαντικά καλύτερος τόσο στη μάθηση όσο και στη μνήμη. Και πρόσφατα, οι ερευνητές εξετάζουν τον τρόπο συνδυασμού ενός εγκεφάλου και ενός υπολογιστή, δίνοντάς μας τη δύναμη ενός ανθρώπινου μυαλού στα χέρια μας.

Μια ομάδα ερευνητών αποκαλεί την ιδέα “οργανική νοημοσύνη” ή OI, και σύμφωνα με ένα νέο άρθρο στο περιοδικό Frontiers in Science, έχουν ένα σχέδιο για να το κάνουν πραγματικότητα.

Οι εν λόγω ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν δείγματα ανθρώπινου ιστού για να αναπτύξουν μικρές συλλογές εγκεφαλικών κυττάρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη θέση των τυπικών τσιπ υπολογιστών πυριτίου.

Αυτές οι συστάδες κυττάρων που ονομάζονται “οργανοειδή” είναι μεγαλύτερες και πιο τρισδιάστατες από τις παραδοσιακές καλλιέργειες, γεγονός που επιτρέπει στους νευρώνες μέσα σε αυτές να δημιουργούν σημαντικά περισσότερες συνδέσεις.

Πρόκειται για μια τεχνολογία που απαιτεί πολλούς επιστημονικούς κλάδους για να τεθεί σε εφαρμογή. Ενώ ορισμένοι ερευνητές εργάζονται για την ανάπτυξη οργανοειδών στο μέγεθος των 10 εκατομμυρίων κυττάρων που οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα πρέπει να έχουν για να λειτουργήσει ένας υπολογιστής και να έχουν πρόσβαση σε δυνατότητες μνήμης που να πλησιάζουν τις δυνατότητες ενός ανθρώπινου εγκεφάλου, άλλοι αναπτύσσουν τεχνολογία που θα μας επιτρέψει να επικοινωνούμε με μια συστάδα κυττάρων και να έχουμε αυτή τη συστάδα να ανταποκρίνεται.

Και έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος. Για παράδειγμα, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου, πέρυσι, οι ερευνητές δημιούργησαν αυτό που περιγράφουν ως ένα “είδος καλύμματος EEG για τα οργανοειδή”, το οποίο είναι ένα “εύκαμπτο κέλυφος που καλύπτεται πυκνά με μικροσκοπικά ηλεκτρόδια που μπορούν τόσο να λαμβάνουν σήματα από το οργανοειδές όσο και να μεταδίδουν σήματα σε αυτό”.

Αλλά η κατασκευή ενός πολύ ισχυρού υπολογιστή δεν είναι το μόνο πράγμα στο οποίο στοχεύουν οι ερευνητές αυτοί. Ελπίζουν επίσης να χρησιμοποιήσουν αυτούς τους υπολογιστές OI για να αναλύσουν νευρολογικές καταστάσεις και να βοηθήσουν τους ασθενείς.

“Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να συγκρίνουμε τον σχηματισμό μνήμης σε οργανοειδή που προέρχονται από υγιείς ανθρώπους και από ασθενείς με Αλτσχάιμερ και να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τα σχετικά ελλείμματα”, δήλωσε ο Thomas Hartung, ερευνητής από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και ένας από τους συγγραφείς αυτού του άρθρου, σε δελτίο τύπου. “Θα μπορούσαμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε την ΟΙ για να εξετάσουμε αν ορισμένες ουσίες, όπως τα φυτοφάρμακα, προκαλούν προβλήματα μνήμης ή μάθησης”.

Είναι συναρπαστικό να το σκέφτεσαι, αλλά είναι περίπλοκο, και όχι μόνο από τεχνολογική άποψη. Έρευνες όπως αυτή φέρνουν στο προσκήνιο πολλές ακανθώδεις ηθικές εκτιμήσεις. Είναι σωστό να χρησιμοποιούμε τα κύτταρα των ανθρώπων για να φτιάξουμε υπολογιστές; Θα μπορούσε ένας υπολογιστής από ανθρώπινα κύτταρα να αναπτύξει συνείδηση; Και αν το κάνει, είναι σωστό να κρατήσουμε αυτή τη συνείδηση κλειδωμένη στο ρόλο του υπολογιστή; Δεν είμαστε κοντά στο να έχουμε ΟΙ στους φορητούς υπολογιστές ή τα τηλέφωνά μας, οπότε δεν χρειάζεται να έχουμε ακόμα όλες αυτές τις απαντήσεις. Αλλά πρέπει να αποτελέσουν μέρος της συζήτησης γύρω από την ΟΙ, ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται σήμερα η τεχνολογία.

Αυτή τη στιγμή, ένας ολόκληρος τομέας μελέτης μόλις ξεκινάει. Και παρόλο που υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες από την πληροφορική, το ξεκίνημα φαίνεται συναρπαστικό. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μια επίπεδη καλλιέργεια εγκεφαλικών κυττάρων μπορεί να μάθει πώς να παίζει Πονγκ – ακόμη και χωρίς την πρόσθετη δύναμη του να είναι ένα πλήρες τρισδιάστατο οργανοειδές.

Μπορεί να μοιάζει με επιστημονική φαντασία, αλλά είναι στα σκαριά στην πραγματική ζωή. “Από εδώ και πέρα”, δήλωσε ο Hartung στο δελτίο ειδήσεων, “είναι απλώς θέμα δημιουργίας της κοινότητας, των εργαλείων και των τεχνολογιών για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του OI”.

Πηγή: https://www.popularmechanics.com/science/a43101700/organoid-intelligence-computer-brain-cells/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ