Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση » Οι απινιδωτές μπορούν να σώσουν μια ζωή, αλλά σχεδόν κανείς δεν έχει έναν στο σπίτι

Οι απινιδωτές μπορούν να σώσουν μια ζωή, αλλά σχεδόν κανείς δεν έχει έναν στο σπίτι

Ενώ οι ερευνητές διχάζονται σχετικά με το αν περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές στο σπίτι, όσοι έχουν χρησιμοποιήσει έναν δεν έχουν αμφιβολίες.
Ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής, ή A.E.Α., μπορεί να επαναφέρει την καρδιά ενός ατόμου στη ζωή, εάν σταματήσει ξαφνικά να χτυπάει, αλλά μπορεί να κοστίσει περισσότερο από 1.000 δολάρια.

Το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου 2021, σε μια απομακρυσμένη πόλη της ερήμου της Αριζόνα, η Κριστίν Μπέντον έσωσε μια ζωή.

Εκείνη και ο σύζυγός της, Brian Benton, ταξίδευαν στη χώρα με ένα τροχόσπιτο και είχαν παρκάρει κοντά σε άλλα, σε ένα οινοποιείο στο Willcox. Καθώς το ζευγάρι έτρωγε δείπνο, κάποιος άρχισε να φωνάζει από ένα τροχόσπιτο πίσω τους. Μια γυναίκα είχε καταρρεύσει και υπέστη καρδιακή ανακοπή. Δεν είχε σφυγμό. Έχοντας φρικάρει, ο σύζυγός της κάλεσε το 911, ενώ δύο άλλα άτομα άρχισαν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

“Φαινόταν σαν να είχε πεθάνει”, είπε η κ. Benton, συνταξιούχος πυροσβέστης παραϊατρικό προσωπικό.

Αλλά η κα Benton είχε πάρει μια σημαντική απόφαση πριν ξεκινήσει με τον σύζυγό της: Είχε αγοράσει έναν προσωπικό αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή, ή A.E.Α., ο οποίος μπορεί να επαναφέρει την καρδιά ενός ατόμου στη ζωή αν σταματήσει ξαφνικά να χτυπάει. Το σχέδιό της ήταν να τον έχει μαζί της, για παν ενδεχόμενο. Ήταν ακριβός, ήταν εξαιρετικά απίθανο να τον χρησιμοποιήσει ποτέ και ο σύζυγός της ήταν διστακτικός. Αλλά εκείνη ήταν ανένδοτη.

“Αν βρεθώ ποτέ σε μια κατάσταση όπου θα μπορούσα να σώσω μια ζωή και δεν είχα ένα A.E.Α., δεν θα μπορούσα ποτέ να ζήσω με τον εαυτό μου”, είπε τότε στον σύζυγό της.

Ως πυροσβέστης (παραϊατρικό προσωπικό), η κ. Benton είχε εκπαιδευτεί στη χρήση απινιδωτή. Ήξερε ότι αν σταματήσει η καρδιά κάποιου, ένας διασώστης θα πρέπει να αρχίσει αμέσως καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, πιέζοντας δυνατά και ρυθμικά το στήθος, ενώ ένας άλλος διασώστης θα πήγαινε να φέρει ένα A.E.Α. Μόλις επιστρέψει ο δεύτερος διασώστης, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο A.E.Α.

Και η κα Benton γνώριζε ότι οι A.E.Α ήταν εύκολο να χρησιμοποιηθούν, ακόμη και από κάποιον χωρίς εκπαίδευση. Η συσκευή μιλάει στους διασώστες και τους λέει πώς να προχωρήσουν.

Αλλά παρόλο που όλες οι πολιτείες έχουν νόμους που απαιτούν να υπάρχουν A.E.Α σε δημόσιους χώρους, η κ. Benton ανησυχούσε ότι αν κάποιος πάθαινε καρδιακή ανακοπή σε ένα μέρος όπου ο πλησιέστερος ήταν χιλιόμετρα μακριά, το άτομο θα μπορούσε να πεθάνει – τα λεπτά μετράνε όταν αναζωογονείται κάποιος με καρδιακή ανακοπή. Για κάθε ένα λεπτό καθυστέρησης στην ανάνηψη, η πιθανότητα επιβίωσης μειώνεται έως και 10 τοις εκατό.

Για την κα Benton, η απόφαση να αγοράσει ένα A.E.Α. ήταν απόλυτα λογική. Παρήγγειλα επίσης ένα για τον εαυτό μου μετά το ρεπορτάζ για την καρδιακή ανακοπή του ποδοσφαιριστή Damar Hamlin στο γήπεδο. Όταν φτάσει, θα πω στην ομάδα Google της γειτονιάς μου ότι διαθέτω έναν.

Η Christine Benton, συνταξιούχος πυροσβέστης, ως παραϊατρικό προσωπικό, είχε εκπαιδευτεί στη χρήση απινιδωτή, αλλά γνώριζε επίσης ότι οι συσκευές A.E.Α. είναι εύκολες στη χρήση, ακόμη και για άτομα χωρίς εκπαίδευση.

Αλλά οι ειδικοί της ιατρικής έκτακτης ανάγκης διχάζονται σχετικά με το αν έχει νόημα να αγοράσει κάποιος ένα.

Γνωρίζουν ότι οι A.E.Α σε δημόσιους χώρους όπως τα αεροδρόμια, από όπου περνούν χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά και παροτρύνουν τους ανθρώπους να τα χρησιμοποιούν αν δουν κάποιον που χρειάζεται βοήθεια. Στις ΗΠΑ, το 85 έως 90 τοις εκατό των ανθρώπων που παθαίνουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή δεν επιβιώνουν και πολλοί δεν μπορούν να αναζωογονηθούν, συχνά επειδή οι προσπάθειες ανάνηψης ξεκινούν πολύ αργά.

Όμως η κατάσταση είναι διαφορετική στο σπίτι.

Πρώτον, υπάρχει το κόστος – οι συσκευές συχνά κοστίζουν πάνω από 1.000 δολάρια, γεγονός που τους καθιστά πολύ λιγότερο προσιτούς στον μέσο άνθρωπο από άλλες ιατρικές συσκευές για το σπίτι, όπως ένα πιεσόμετρο ή ένα παλμικό οξύμετρο. Αν και υπάρχουν προσπάθειες για την ανάπτυξη φθηνότερων Α.Ε.Α., αυτοί βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, σύμφωνα με τη Monica Sales, εκπρόσωπο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η τιμή δεν είναι το μόνο πράγμα που κάνει κάποιους ειδικούς να προβληματίζονται. Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του πάσχοντα ενάντια σε μια δραματική σωτηρία που είναι αδύνατο να αποδειχθεί ότι οι προσωπικοί A.E.Α. κάνουν τη διαφορά.

Υπολογίζεται ότι 1.000 άνθρωποι την ημέρα στις ΗΠΑ παθαίνουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, κατά την οποία η καρδιά σταματά να χτυπά και το άτομο είναι τεχνικά νεκρό. Αλλά αυτό αντιπροσωπεύει ένα ελάχιστο ποσοστό του αμερικανικού πληθυσμού.

Ακόμα και οι άνθρωποι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής δεν βοηθήθηκαν από τους A.E.Α στο σπίτι, όπως έδειξε μια μεγάλη μελέτη. Συμμετείχαν 7.001 άτομα που είχαν υποστεί στο παρελθόν καρδιακές προσβολές και στους οποίους ανατέθηκε τυχαία να λάβουν ένα A.E.Α. ή να ανήκουν σε μια ομάδα ελέγχου.

Παρά τον τεράστιο αριθμό των συμμετεχόντων στη μελέτη, πολύ λίγοι υπέστησαν καρδιακή ανακοπή και, ακόμη και όταν αυτό συνέβη, οι ανακοπές συχνά δεν συνέβησαν στο σπίτι ή δεν υπήρχαν παρευρισκόμενοι. Τελικά, μόλις οκτώ άτομα σε κάθε ομάδα αναζωογονήθηκαν στο σπίτι. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, ακόμη και αν διπλασιαζόταν το μέγεθος της μελέτης, θα υπήρχαν πολύ λίγα περιστατικά για να ανιχνευθεί επίδραση των Α.Ε.Α. στο σπίτι.

Σκεφτείτε όμως έναν A.E.Α. σαν έναν πυροσβεστήρα, δήλωσε ο Δρ Benjamin Abella, ειδικός στην επείγουσα ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Μπορεί να μην τον χρησιμοποιήσετε ποτέ, αλλά η κατοχή του μπορεί μια μέρα να σώσει μια ζωή.

“Νομίζω ότι είναι μια καταπληκτική ιδέα” να έχετε έναν, δήλωσε ο Δρ Abella. Πρόσφατα παρήγγειλε ένα A.E.Α. για τον εαυτό του.

Για τον ίδιο λόγο, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία υποστηρίζει όποιον θέλει να αποκτήσει A.E.Α., δήλωσε η Δρ Comilla Sasson, αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας και γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Ντένβερ.

“Αν μπορούσαμε να μειώσουμε το στίγμα γύρω από το “Έι, δεν μπορώ να το κάνω αυτό επειδή δεν είμαι επαγγελματίας ιατρός””, είπε. “Και δεν χρειάζεται να έχετε πιστοποίηση ΚΑΡΠΑ για να χρησιμοποιήσετε ένα A.E.Α.”.

Αλλά ο Δρ Sumeet S. Chugh, διευθυντής του Κέντρου για την πρόληψη της καρδιακής ανακοπής στο Cedars Sinai στο Λος Άντζελες, έχει τις αμφιβολίες του.

“Δεν νομίζω ότι έχουμε τα δεδομένα για να υποστηρίξουμε την ευρεία προληπτική αγορά των A.E.Α., ακόμη και αν έχετε την οικονομική δυνατότητα να τα αγοράσετε”, δήλωσε. Και, πρόσθεσε, πολλοί που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή δεν έχουν κατάσταση που μπορεί να απινιδωθεί. Ένα παράδειγμα είναι η ασυστολία, μια επίπεδη γραμμή στην οθόνη της καρδιάς που υποδηλώνει ότι δεν υπάρχει ηλεκτρική δραστηριότητα στην καρδιά. Ένας Α.Ε.Α. δεν μπορεί να αναζωογονήσει άτομα με μη απινιδώσιμο ρυθμό. Άλλοι ασθενείς δεν ανακαλύπτονται εγκαίρως για να επανέλθει η καρδιά τους με ηλεκτροσόκ στη ζωή.

Karen Schluter, η ζωή της οποίας σώθηκε το 2021, όταν η κ. Benton επανέφερε την καρδιά της σε λειτουργία μετά από καρδιακή ανακοπή. Χωρίς τον A.E.α., η κ. Schluter θα είχε πεθάνει. Πηγή: Andy Manis για τους New York Times

Αυτή ήταν η κατάσταση στην οποία βρέθηκε η Mary Newman. Η κ. Newman, συνιδρύτρια του Sudden Cardiac Arrest Foundation, το οποίο προωθεί την ευαισθητοποίηση για την καρδιακή ανακοπή και έχει μια ομάδα υποστήριξης για τους επιζώντες, έχει A.E.Α. Αλλά όταν η μητέρα της κατέρρευσε στο μπάνιο κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών, κανείς δεν κατάλαβε ότι έλειπε. Μέχρι να τη βρει η οικογένεια, ήταν πολύ αργά για να τη σώσει.

Ωστόσο, υπάρχουν σπάνια παραδείγματα ανθρώπων που έσωσαν μια ζωή με έναν προσωπικό Α.Ε.Α.

Ένα από αυτά αφορούσε τον Esley Thorton, Jr. από το Bismarck, N.D.

Περίπου στις 8 το πρωί της 25ης Νοεμβρίου 2019, ο κ. Θόρτον βυθίστηκε στην αγαπημένη του καρέκλα, ανεξήγητα κουρασμένος.

Λίγα λεπτά αργότερα η σύζυγός του, Melinda, άκουσε έναν περίεργο θόρυβο και μπήκε τρέχοντας στο δωμάτιο. “Το σώμα του ήταν παραμορφωμένο”, είπε. “Αγκομαχούσε για αέρα”.

Μετά σταμάτησε να αναπνέει. Η καρδιά του είχε σταματήσει.

Η κα Thornton φώναξε τον γιο της Rhannon, ο οποίος κάλεσε το 100 και άρπαξε ένα A.E.Α. που ένας άλλος γιος της, ο οποίος εργάζεται για την εταιρεία κατασκευής A.E.Α. Stryker, είχε κάνει δώρο στους γονείς του δύο χρόνια νωρίτερα.

Η Rhannon έβαλε τα ηλεκτρόδια της συσκευής στο στήθος του πατέρα της. Έλεγε: “Χωρίς σφυγμό, χορηγήστε ηλεκτροσόκ”, θυμήθηκε η κ. Thornton.

Πάτησε ένα κουμπί.

“Χορήγηση ηλεκτροσόκ”, είπε η συσκευή.

“Τον ακούσαμε να παίρνει μια βαθιά ανάσα”, είπε η κ. Thornton. Η καρδιά του συζύγου της χτυπούσε ξανά.

Ένα ασθενοφόρο ήρθε οκτώ λεπτά μετά την κλήση – αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα που χωρίς τη βοήθεια της Rhannon, ο κ. Thornton θα μπορούσε να είχε πεθάνει ή να είχε υποστεί σοβαρή εγκεφαλική βλάβη.

Ένας από τους παραιατρικούς έμεινε έκπληκτος, λέγοντας στην οικογένεια ότι ήταν στο επάγγελμα για 22 χρόνια, αλλά δεν είχε ξαναδεί ποτέ στο παρελθόν να χρησιμοποιείται προσωπικός A.E.Α. στο σπίτι ενός ασθενούς.

Στην περίπτωση της κ. Benton, η γυναίκα της οποίας η καρδιά είχε σταματήσει άρχισε να αναπνέει ξανά σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα αφότου η κ. Benton κτύπησε την καρδιά της με τον A.E.Α.

Χωρίς τον A.E.Α., η γυναίκα, Karen Schluter, θα είχε πεθάνει – η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση από μόνη της δεν θα ήταν επαρκής σε αυτή την απομακρυσμένη τοποθεσία, όπου χρειάστηκε περίπου μισή ώρα για να φτάσει ένα ασθενοφόρο.

Ωστόσο, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι η κ. Schluter κινδύνευε. Ήταν 52 ετών και αθλητική – μανιώδης ποδηλάτης.

Τώρα η κα Benton και η κα Schluter είναι καλές φίλες. Η κα Schluter αγόρασε ένα A.E.Α. και το ίδιο έκαναν και άλλοι των οποίων τα οχήματα ήταν σταθμευμένα εκεί εκείνο το βράδυ.

Όταν οι Benton επέστρεψαν στο τροχόσπιτό τους αφού ο A.E.Α. έσωσε τη ζωή της κας Schluter, ο κ. Benton κοίταξε τη σύζυγό του και είπε: “Χαίρομαι που δεν με άκουσες για την αγορά του A.E.Α.”.

Πηγή: https://www.nytimes.com/2023/04/11/health/aeds-defibrillator-cardiac-arrest.html

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ