Οι ψυχολογικές πρώτες βοήθειες έχουν να κάνουν με το να βρίσκεστε “επί τόπου” προκειμένου να παρέχετε βασική, ανθρώπινη υποστήριξη, να παρέχετε πρακτικές πληροφορίες και να δείχνετε ενσυναίσθηση, ενδιαφέρον, σεβασμό και εμπιστοσύνη στις ικανότητες του πληγέντος.
Στα θιγόμενα άτομα που μπορεί να χρειαστούν ψυχολογική πρώτη βοήθεια περιλαμβάνονται οι επιζώντες, οι συγγενείς, οι μάρτυρες, οι φροντιστές και οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής.
Οι καταστάσεις που μπορεί να δημιουργήσουν ανάγκη για ψυχολογική πρώτη βοήθεια περιλαμβάνουν όλους τους τύπους κρίσιμων γεγονότων, όπως καταστροφές, ασθένειες, ατυχήματα και συγκρούσεις.
Τα τέσσερα στοιχεία των ψυχολογικών πρώτων βοηθειών
Μείνετε κοντά
Ένα άτομο που βρίσκεται σε κρίση χάνει προσωρινά τη βασική αίσθηση ασφάλειας και εμπιστοσύνης στον κόσμο. Οι πρώτοι βοηθοί μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας μένοντας κοντά και μη θορυβούμενοι από το άγχος ή την ακραία εκδήλωση συναισθημάτων του άλλου ατόμου.
Ακούστε προσεκτικά
Είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να ακούσετε προσεκτικά προκειμένου να βοηθήσετε κάποιον που περνάει μια δύσκολη στιγμή, ακούγοντας τον χωρίς να τον πιέσετε και δείχνοντας ενεργητική ακρόαση κάνοντας ερωτήσεις για να διευκρινίσετε τι λέει το πληγέν άτομο.
Στον τόπο του συμβάντος μπορεί να μην υπάρχει πολύς χρόνος, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό να ακούσετε και να είστε εκεί για το άτομο μέχρι να αναλάβει το προσωπικό του ασθενοφόρου.
Για πολλούς ανθρώπους, η παρέμβαση μπορεί να φανεί παρεμβατική. Είναι, επομένως, σημαντικό να διατηρείτε μια ισορροπία και να ακούτε προσεκτικά χωρίς να παρεμβαίνετε.
Αποδεχτείτε τα συναισθήματα
Κρατήστε ανοιχτό μυαλό για το τι λέγεται και αποδεχτείτε την ερμηνεία των γεγονότων από το επηρεαζόμενο άτομο.
Αναγνωρίστε και σεβαστείτε τα συναισθήματα.
Μην διορθώνετε τις πραγματικές πληροφορίες ή την αντίληψη του θιγόμενου ατόμου για την αλληλουχία των γεγονότων.
Να είστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσετε βίαια ξεσπάσματα συναισθημάτων. Το άτομο μπορεί ακόμη και να φωνάξει ή να απορρίψει τη βοήθεια.
Είναι σημαντικό να είστε σε θέση να βλέπετε πέρα από το άμεσο προσωπείο και να διατηρείτε επαφή σε περίπτωση που το άτομο χρειάζεται να μιλήσει για όσα συνέβησαν.
Στη σκηνή ενός ατυχήματος αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να απομακρυνθείτε ελαφρώς, ενώ παράλληλα να έχετε το νου σας για τυχόν σημάδια που δείχνουν ότι το άτομο μπορεί να χρειάζεται βοήθεια.
Παρέχετε γενική φροντίδα και πρακτική βοήθεια.
Όταν κάποιος βρίσκεται σε κατάσταση κρίσης, είναι μεγάλη βοήθεια αν ένα άλλο άτομο δώσει ένα χεράκι με τα πρακτικά πράγματα.
Επικοινωνήστε με κάποιον που μπορεί να είναι μαζί με το πληγέν άτομο, κανονίστε να προσέχουν τα παιδιά ή οδηγήστε το άτομο στο σπίτι ή στην ιατρική μονάδα. Αυτή η πρακτική βοήθεια είναι ένας τρόπος να δείξετε φροντίδα και συμπόνια.
Ακολουθήστε τις επιθυμίες του πληγέντος ατόμου.
Αποφύγετε να αναλάβετε περισσότερη ευθύνη για την κατάσταση από όση πραγματικά χρειάζεται το άτομο.
Πώς να παρέχετε ψυχολογικές πρώτες βοήθειες
Σε μια κατάσταση όπου ένα άτομο χρειάζεται υποστήριξη αμέσως μετά την εκδήλωση ενός κρίσιμου γεγονότος, θα μπορούσαν να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:
Δημιουργήστε επαφή με το άτομο συστήνοντας τον εαυτό σας και προσφέροντας βοήθεια.
Αν είναι δυνατόν, απομακρύνετε το άτομο από την αγχωτική κατάσταση.
Προστατέψτε το από τους παρευρισκόμενους και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Δώστε στο άτομο επαρκή τροφή και υγρά, αλλά αποφύγετε το αλκοόλ
Βεβαιωθείτε ότι κάποιος παραμένει πάντα μαζί με το άτομο.
Ρωτήστε το άτομο τι συνέβη, πώς είναι και επιτρέψτε του να μιλήσει για τις εμπειρίες, τις ανησυχίες και τα συναισθήματά του.
Μην αναγκάσετε κανέναν να μιλήσει.
Διαβεβαιώστε το άτομο ότι οι όποιες αντιδράσεις είναι φυσιολογικές.
Βοηθήστε το άτομο στη λήψη αποφάσεων, εάν είναι απαραίτητο.
Ρωτήστε το άτομο που έχει πληγεί αν έχει κάποιο μέρος να πάει. Εάν όχι, βοηθήστε το να βρει καταφύγιο.
Ρωτήστε το επηρεαζόμενο άτομο αν έχει κάποιον να μείνει μαζί του ή κάποιον να του μιλήσει αφού επιστρέψει στο σπίτι του. Εάν όχι, βοηθήστε στην επίτευξη επαφής με μέλη της οικογένειας ή άλλους.
Δώστε τεκμηριωμένες πληροφορίες σχετικά με το πού και πώς να εντοπίσουν συγκεκριμένους πόρους.
Πηγή: https://www.firstaidforfree.com/a-guide-to-psychological-first-aid/
Παναγιώτης Σπανός
Προνοσοκομειακός Διασώστης
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ