Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Νέα θέση σώματος κατά την εκτέλεση Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης – Η ΚΑΡΠΑ με το κεφάλι ανυψωμένο αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης

Νέα θέση σώματος κατά την εκτέλεση Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης – Η ΚΑΡΠΑ με το κεφάλι ανυψωμένο αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης

Η νέα θέση με το κεφάλι ανυψωμένο (Head-Up CPR) αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης των καρδιακών ανακοπών εκτός νοσοκομείου

Τα άτομα που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου (OHCA) με μη απινιδώσιμο ρυθμό έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης όταν οι πρώτοι ανταποκριτές χρησιμοποιούν μια νέα προσέγγιση ΚΑΡΠΑ που περιλαμβάνει σταδιακή τοποθέτηση του κεφαλιού προς τα πάνω σε συνδυασμό με βασικά αλλά αποτελεσματικά βοηθήματα ενίσχυσης της κυκλοφορίας, όπως προκύπτει από δεδομένα από περισσότερους από 2000 ασθενείς.

Σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε στην Επιστημονική Συνέλευση 2022 του Αμερικανικού Κολλεγίου Ιατρών Έκτακτης Ανάγκης (ACEP), ο Paul Pepe, MD, ιατρικός διευθυντής στις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της κομητείας του Ντάλας, στο Τέξας, εξέτασε δεδομένα από πέντε συστήματα προνοσοκομειακής φροντίδας που είχαν υιοθετήσει τη νέα προσέγγιση.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια από ένα εθνικό μητρώο ασθενών που είχαν λάβει αυτό που ο Pepe ονόμασε “δέσμη νευροπροστατευτικής ΚΑΡΠΑ” (NP-CPR).

Η μελέτη συνέκρινε 380 ασθενείς με “δέσμη νευροπροστατευτικής ΚΑΡΠΑ”  (NP-CPR), με 1852 ασθενείς ελέγχου που είχαν λάβει συμβατική ΚΑΡΠΑ.

Τα δεδομένα ελέγχου προέρχονταν από συστήματα προνοσοκομειακής φροντίδας υψηλής απόδοσης που είχαν συμμετάσχει σε καλά παρακολουθούμενες, δημοσιευμένες δοκιμές OHCA που χρηματοδοτήθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Η πρωταρχική έκβαση που χρησιμοποιήθηκε για τη σύγκριση ήταν η επιτυχής επιβίωση μέχρι την έξοδο από το νοσοκομείο με νευρολογικά ανέπαφη κατάσταση (SURV-NI).

Οι παραδοσιακές τεχνικές συμπίεσης του θώρακα με ΚΑΡΠΑ σε ύπτια θέση, εάν εκτελούνται έγκαιρα και σωστά, μπορεί να είναι σωτήριες, αλλά είναι ανεπαρκείς, δήλωσε ο Pepe.

“Οι τρέχουσες τεχνικές δημιουργούν κύματα πίεσης που διατρέχουν την αρτηριακή πλευρά, αλλά δημιουργούν επίσης πίεση επιστροφής (αντίθλιψη) στη φλεβική πλευρά, αυξάνοντας την ενδοκρανιακή πίεση (ICP), θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη βέλτιστη εγκεφαλική ροή αίματος”, δήλωσε στο Medscape.

Για το λόγο αυτό, σχεδιάστηκε μια τροποποιημένη φυσιολογική προσέγγιση στην ΚΑΡΠΑ.

Περιλαμβάνει ένα εξάρτημα αεραγωγού που ονομάζεται ITD και ενεργή συμπίεση-αποσυμπίεση (ACD) με μια συσκευή που “μοιάζει με βεντούζα τουαλέτας”, δήλωσε ο Pepe.

Αυξάνει σημαντικά την κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ σε ασθενείς με καρδιακή ανακοπή. Η μη επεμβατική συσκευή μιας χρήσης αποτρέπει την είσοδο περιττού αέρα στο θώρακα κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ, δημιουργώντας κενό αρνητικής πίεσης καθώς ο θώρακας αναδιπλώνεται. Το ενισχυμένο κενό ξαναγεμίζει την καρδιά μετά από κάθε συμπίεση του θώρακα, αυξάνοντας τη ροή του αίματος προς την καρδιά. Η αυξημένη προφόρτιση της καρδιάς συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη συμπίεση και αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς απινίδωσης και επιστροφής της αυτόματης κυκλοφορίας.

Οι συσκευές τραβούν περισσότερο αίμα έξω από τον εγκέφαλο και μέσα στο θώρακα με συμπληρωματικό τρόπο. Ο συνδυασμός αυτών των δύο συμπληρωματικών μέσων είχε βελτιώσει δραματικά την νευρολογικά ανέπαφη κατάσταση κατά 50% σε μια κλινική δοκιμή, δήλωσε ο Pepe στο Medscape.

Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένη σταδιακή τοποθέτηση με το κεφάλι προς τα πάνω/τον κορμό προς τα πάνω (AHUP), αφού πρώτα “προετοιμάσει την αντλία” με την ενισχυμένη με ITD-ACD κυκλοφορία.

 

 

Διαπιστώθηκε ότι αυξάνει σημαντικά το αποτέλεσμα αυτό ακόμη περισσότερο. Στο εργαστηριακό περιβάλλον, αυτή η “δέσμη νευροπροστατευτικής ΚΑΡΠΑ”  NP-CPR έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην ομαλοποίηση της πίεσης εγκεφαλικής αιμάτωσης και την απουσία βλαβών στα νεύρα ή το νευρικό σύστημα. Η ομαλοποίηση του ενδοπνευμονικού CO2 παρατηρείται συνήθως, σύμφωνα με τον Pepe.

Σε αντίθεση με τους ασθενείς που παρουσιάζουν κοιλιακή μαρμαρυγή (απινιδώσιμος ρυθμός), οι ασθενείς με μη απινιδώσιμους ρυθμούς είχαν πάντα ζοφερή πρόγνωση, δήλωσε ο Pepe.

Μέχρι τώρα δεν είχαν βρεθεί σωτήριες εξελίξεις, παρά το γεγονός ότι οι μη απινιδώσιμοι ρύθμοι (ασυστολία ή ηλεκτρική δραστηριότητα χωρίς παλμούς) αποτελούν περίπου το 80% των περιπτώσεων εξωνοσοκομειακών ανακοπών (OHCA), ή περίπου 250.000 έως 300.00 περιπτώσεις ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, είπε.

Στη μελέτη, περίπου το 60% τόσο των ασθενών με “δέσμη νευροπροστατευτικής ΚΑΡΠΑ” (NP-CPR) όσο και των ασθενών ελέγχου είχαν ασυστολία (επίπεδη γραμμή).

Η ομάδα NP-CPR είχε σημαντική τριπλάσια βελτίωση στην νευρολογικά ανέπαφη κατάσταση (SURV-NI), σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν συμβατική ΚΑΡΠΑ στα συστήματα υψηλής λειτουργικότητας (λόγος πιθανοτήτων [OR], 3,09).

Σε μια ανάλυση με βάση την καταλληλότητα που αντιστοιχούσε σε όλες τις μεταβλητές που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την έκβαση, το OR αυξήθηκε σε σχεδόν τετραπλάσιο (OR, 3,87; 95% CI, 1,27- 11,78), δήλωσε ο Pepe.

Βιβλιογραφική αναφορά

https://www.medscape.com/viewarticle/982409#_=_

https://www.ems1.com/ems-products/cpr-resuscitation/videos/resqpod-impedance-threshold-device-overview-k0tbRCkJEufVwVjT/

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ