Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Μόλις το 44 τοις εκατό των ανθρώπων αισθάνονται σίγουροι για την εκτέλεση καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης

Μόλις το 44 τοις εκατό των ανθρώπων αισθάνονται σίγουροι για την εκτέλεση καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης

Η ΚΑΡΠΑ είναι μια γνωστή διαδικασία διάσωσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Είναι εύκολο να εκτελεστεί και όταν γίνεται σωστά μπορεί να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης μετά από καρδιακή ανακοπή – όταν η καρδιά ενός ατόμου σταματά να χτυπά.

Περίπου το 90% των ανθρώπων που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου πεθαίνουν επειδή δεν τους παρέχεται η κατάλληλη βοήθεια τη στιγμή που συμβαίνει, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι το 74% των ανθρώπων γνωρίζει πώς να κάνει ΚΑΡΠΑ – ή αλλιώς γνωστή ως καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.

Παρά το γεγονός αυτό, μόλις το 44% αισθάνεται σίγουρο ότι μπορεί να την εκτελέσει αν κάποιος βρισκόταν σε κατάσταση καρδιακής ανακοπής.

Η έρευνα, η οποία διεξήχθη από την OnePoll για λογαριασμό της φιλανθρωπικής οργάνωσης Resuscitation Council UK, διαπίστωσε ότι η ΚΑΡΠΑ ήταν η πιο διδαγμένη τεχνική την οποία οι άνθρωποι είχαν μάθει σε μαθήματα πρώτων βοηθειών.

Ωστόσο, κατέλαβε μόλις την πέμπτη θέση στον κατάλογο των δεξιοτήτων που οι ενήλικες αισθάνονταν πιο σίγουροι για την εκτέλεσή τους, πίσω από την επίδεση μιας πληγής, την αντιμετώπιση ενός εγκαύματος, τη διακοπή της υπερβολικής αιμορραγίας και την αντιμετώπιση ενός διαστρέμματος.

Ο πρωταγωνιστής του Sex Education Connor Swindells, ο οποίος υποδύεται τον Adam Groff στην επιτυχημένη σειρά του Netflix, συνεργάστηκε με τη φιλανθρωπική οργάνωση για να δημιουργήσει ένα βίντεο που δείχνει πώς να εκτελεί κάποιος ΚΑΡΠΑ – σε ένα μοντέλο κούκλας που μοιάζει με τον ίδιο.

Ο 26χρονος εξηγεί με αυτοπεποίθηση πώς να κρατήσετε τον εαυτό σας ασφαλή και να αρχίσετε τις θωρακικές συμπιέσεις αν δείτε κάποιον να υποφέρει από καρδιακή ανακοπή.

Αλλά δεν εκτελεί απλώς την τεχνική που σώζει ζωές σε οποιαδήποτε παλιά κούκλα.

Στην πραγματικότητα, ο γεννημένος στο Σάσεξ σταρ ξεκινά την ΚΑΡΠΑ σε μια εκδοχή που έχει σχεδιαστεί για να μοιάζει ακριβώς με τον ίδιο – με σμιλεμένους κοιλιακούς.

Στο δίλεπτο φιλμάκι, τον παρακολουθούμε να λέει: “Θα σας πω τι είναι αυτό που θα κάνετε: “Όταν το Συμβούλιο Αναζωογόνησης του Ηνωμένου Βασιλείου χρειάστηκε ένα μεγάλο όνομα για να διδάξει στο κοινό ΚΑΡΠΑ, είπα οπωσδήποτε.

“Δεν μπορώ να δουλέψω με οποιαδήποτε κούκλα. Κάτι σχετικό, αλλά όμορφο, αξιαγάπητο αλλά και σκληρό. Ένα ανδρείκελο που θα ήθελες να σώσεις”.

 

Η κούκλα πρόκειται να περιοδεύσει σε σχολεία, κοινοτικές ομάδες και χώρους εργασίας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την ικανότητα και την αυτοπεποίθηση των Βρετανών να εκτελούν ΚΑΡΠΑ που σώζει ζωές.

Ο James Cant, διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου Αναζωογόνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε: “Η συμμετοχή του Κόνορ στην εκστρατεία μας θα συμβάλει στη διάδοση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το πόσο εύκολο είναι να μάθει κανείς ΚΑΡΠΑ.

Η καρδιακή ανακοπή δεν είναι το ίδιο με την καρδιακή προσβολή.

Συμπτώματα Καρδιακής Ανακοπής

Η καρδιακή ανακοπή δεν είναι το ίδιο με την καρδιακή προσβολή.

Είναι όταν η καρδιά σταματά να χτυπάει ξαφνικά και μπορεί να πεθάνετε αν δεν λάβετε ιατρική βοήθεια μέσα σε λίγα λεπτά.

Σύμφωνα με το British Heart Foundation, 100.000 άνθρωποι πεθαίνουν από αυτήν κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τις περισσότερες φορές, η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή συμβαίνει χωρίς καμία προειδοποίηση – έρχεται τόσο γρήγορα.

Η καρδιακή προσβολή, από την άλλη πλευρά, είναι όταν η ροή του αίματος προς την καρδιά εμποδίζεται μερικώς.

Αν κάποιος έχει καρδιακή ανακοπή:

δεν θα έχει τις αισθήσεις του
δεν ανταποκρίνεται
δεν αναπνέει ή δεν αναπνέει κανονικά

Οι καρδιακές προσβολές, ωστόσο, συνοδεύονται από ορισμένα κοινά σημάδια, όπως
πίεση, πόνος ή σφίξιμο στο στήθος ή στα χέρια
ναυτία
κρύος ιδρώτας
κόπωση
ξαφνικές ζαλάδες

Προσθέτει: “Αυτό μπορεί να βοηθήσει να σωθεί η ζωή κάποιου που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή.

“Αλλά υπάρχει επίσης αρκετός δρόμος να διανύσουμε για να εμπλακούν περισσότεροι άνθρωποι και να αισθάνονται σίγουροι ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά αν χρειαστεί”, δήλωσε.

“Θέλουμε οι άνθρωποι να έχουν την αυτοπεποίθηση και την πεποίθηση ότι σε μια στιγμή ανάγκης μπορούν να δράσουν για να βοηθήσουν να σωθεί η ζωή κάποιου.

“Να έχουν αυτοπεποίθηση για να παρέμβουν και να κάνουν μια προσπάθεια – δεν μπορείτε να κάνετε τα πράγματα χειρότερα, αντίθετα, θα μπορούσατε να επαναφέρετε την καρδιά κάποιου στη ζωή”, προσθέτει.

Πηγή: https://www.thesun.co.uk/health/20063009/half-adults-not-willing-cpr/

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ