Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Μπορούν τρεις καινοτόμοι νέοι να δώσουν τη λύση για την επιβίωση κατά την καρδιακή ανακοπή;

Μπορούν τρεις καινοτόμοι νέοι να δώσουν τη λύση για την επιβίωση κατά την καρδιακή ανακοπή;

Υπάρχει ένα παράδοξο στην αιφνίδια καρδιακή ανακοπή που έχει απογοητεύσει την κοινότητα διάσωσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ξέρουμε τι τη σταματάει. Ξέρουμε πώς να σώσουμε τα θύματά της. Και όμως, η επιβίωση είναι φτωχή – λιγότερο από 12% σε εθνικό επίπεδο – και αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια.

Το πρόβλημα είναι η ταχύτητα. Οι πιο σημαντικές θεραπείες που απαιτούνται όταν κάποιος παθαίνει καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου (OHCA), η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και η απινίδωση, πρέπει να παρέχονται γρήγορα. Τα ποσοστά επιβίωσης μειώνονται κατά 7%-10% το λεπτό χωρίς παρέμβαση, πράγμα που σημαίνει ότι τα θύματα που πρέπει να περιμένουν για ανταπόκριση ασθενοφόρου αντιμετωπίζουν ζοφερές πιθανότητες, ακόμη και αν η βοήθεια είναι γρήγορη.

Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση μπορεί στο μεταξύ να προσφέρει λίγο αίμα στον εγκέφαλο, αλλά συνήθως απαιτείται απινίδωση για να τερματιστεί η ανακοπή και να επανέλθει η καρδιά σε ρυθμό αιμάτωσης. Αν το καθυστερήσετε πολύ, τα θύματα αντιμετωπίζουν νευρολογική καταστροφή, ακόμη και αν επιβιώσουν.

Οι υποστηρικτές εργάζονται γενναία εδώ και χρόνια για την επιτάχυνση της διαδικασίας. Δικαίως προβάλλουν την ΚΑΡΠΑ από τους παρευρισκόμενους και τους ΑΕΑ σε δημόσιους χώρους ως κομμάτια της λύσης. Ωστόσο, εκτός από έναν μικρό αριθμό εξαιρετικών κοινοτήτων, η βελόνα της επιβίωσης δεν έχει μετακινηθεί ιδιαίτερα.

“Έχουμε περισσότερους ΑΕΑ εκεί έξω από ποτέ, αλλά στην πραγματικότητα δεν φτάνουν στους ασθενείς που τους χρειάζονται, όταν και όπου τους χρειάζονται, πιο συχνά”, δήλωσε ο Sameer Jafri, διευθύνων σύμβουλος της Avive Solutions και υποστηρικτής από την παιδική ηλικία της προσπάθειας για την πρόληψη και τη φροντίδα της καρδιακής ανακοπής. “Αν το μόνο που κάνουμε είναι να βάζουμε περισσότερους ΑΕΑ εκεί έξω, λύνουμε το λάθος πρόβλημα. Πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα της παράδοσης και της πρόσβασης, το οποίο είναι το βασικό κενό για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων”.

Η Avive έχει μια μοναδική ιδέα για την αύξηση της πρόσβασης στην απινίδωση και τη μείωση του κρίσιμου χρόνου παρέμβασης που μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό.

 

 

ΜΙΑ ΙΔΕΑ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ

Ο Jafri εκτέθηκε από νωρίς στην καρδιακή ανακοπή και στον αντίκτυπό της σε ζωές. Ως μαθητής λυκείου στο Σαν Ντιέγκο, άρχισε να δραστηριοποιείται στο Ίδρυμα Eric Paredes Save a Life Foundation, το οποίο καταπολεμά την πάθηση μεταξύ των νέων. Συνόδευε τη μητέρα του, ιατρό, καθώς εκείνη συμμετείχε εθελοντικά σε εξετάσεις για τον οργανισμό για τον εντοπισμό εφήβων που διατρέχουν κίνδυνο.

Στο κολέγιο του UCLA ο Jafri και δύο φίλοι του ίδρυσαν το Saving Hearts Foundation, το οποίο αγκάλιασε μια παρόμοια αποστολή. Παρείχε διαγνωστικές εξετάσεις ΗΚΓ και ηχοκαρδιογραφήματος για νεαρούς ενήλικες για τον εντοπισμό καταστάσεων ή προειδοποιητικών σημείων που θα μπορούσαν να προηγηθούν της καρδιακής ανακοπής. Εξακολουθεί να είναι ενεργό και σήμερα, και έχει εξετάσει πλέον περισσότερα από 5.000 άτομα στην ευρύτερη περιοχή του Λος Άντζελες.

“Το να παίζεις κάποιο μικρό ρόλο στο να βοηθήσεις, ενδεχομένως να σώσεις τη ζωή κάποιου, είναι ίσως το καλύτερο συναίσθημα στον κόσμο”, δήλωσε ο Jafri. “Δεν θα το αντάλλαζα με τίποτα”.

Εν τω μεταξύ, 3.000 μίλια μακριά από το Westwood, ένα ζευγάρι νεαρών φοιτητών μηχανικών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) εργαζόταν πάνω σε ένα νέο σχέδιο. Ο Rory Beyer και ο Moseley Andrews ήταν λάτρεις της υπαίθρου – ο Beyer ήταν οδηγός βουνού στο Yosemite, ο Andrews ήταν φανατικός πεζοπόρος και σκιέρ – που είχαν αναγνωρίσει την ανάγκη για εύκολη, φορητή βοήθεια σε περίπτωση ανακοπής στην ύπαιθρο. Η λύση που οραματίστηκαν ήταν ένας ΑΕΑ με τροφοδοσία από κινητό τηλέφωνο.

Ξεκίνησαν να κατασκευάσουν τη συσκευή στο πλαίσιο μιας εργασίας σχεδιασμού για το τελευταίο έτος σπουδών. Ήταν μια φιλόδοξη ιδέα: Οι Beyer και Andrews είχαν μόνο λίγες εβδομάδες για να αναπτύξουν ένα προϊόν και ένα επιχειρηματικό σχέδιο και να ολοκληρώσουν την κατασκευή πριν επιδείξουν την ιδέα τους σε συμφοιτητές τους, καθηγητές και ένα εθνικό κοινό. Όταν το έκαναν, τιμήθηκε ως το πιο καινοτόμο έργο της χρονιάς.

Μια τυχαία συνάντηση το 2017 έφερε κοντά τους Jafri, Andrews και Beyer. Ο Jafri βρέθηκε στο Συνέδριο Heart to Heart του Parent Heart Watch εκ μέρους του Ιδρύματος Saving Hearts, οι Andrews και του Beyer για να παρουσιάσουν την πρώτη έκδοση του AEΑ τους. Τους σύστησαν αμοιβαίοι γνωστοί. Ως τρεις από τους λίγους 20άρηδες που συμμετείχαν, τα βρήκαν αμέσως. Τελικά, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στην Avive.

“Μου άρεσε αυτό που είχαν φτιάξει και σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να έχει πραγματικό αντίκτυπο στις κοινότητες και τις οικογένειες”, δήλωσε ο Jafri. “Νιώσαμε όλοι μας τρομερή έλξη προς την αποστολή και την ευκαιρία να κάνουμε τη διαφορά”.

Ο Jafri είναι πλέον διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο Beyer πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος λειτουργίας και ο Andrews διευθύνων σύμβουλος τεχνολογίας. Και με την έγκριση του FDA για τη ναυαρχίδα του φορητού AED που χορηγήθηκε τον Οκτώβριο, η Avive είναι τώρα έτοιμη να αρχίσει να δοκιμάζει την ιδέα της.

 

 

ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΕΝΑΣ AEΑ

Ο AEΑ Avive Connect δεν λειτουργεί με κινητό τηλέφωνο, αλλά προέκυψε από την αρχική ιδέα των συνιδρυτών. Και με βάρος μόλις 2,1 κιλά, είναι ο μικρότερος και ελαφρύτερος AEα εγκεκριμένος από τον FDA στην αγορά.

Αυτή η μοναδική φορητότητα είναι ένα από τα κλειδιά της προσέγγισης του Avive. Το άλλο είναι η άνευ προηγουμένου συνδεσιμότητα, με τη συσκευή να διαθέτει κινητή τηλεφωνία, Bluetooth, Wi-Fi και GPS – λειτουργικότητα που η εταιρεία αποκαλεί REALConnect.
Στις συμμετέχουσες κοινότητες, το προϊόν της Avive θα είναι η πρώτη συσκευή που θα ενσωματωθεί με το 9-1-1, επιτρέποντας την αμφίδρομη ανταλλαγή δεδομένων με τους τηλεπικοινωνιακούς υπαλλήλους.

Λειτουργεί ως εξής: Όταν λαμβάνεται μια κλήση για καρδιακή ανακοπή, οι πληροφορίες αυτές και η τοποθεσία προωθούνται αυτόματα σε κάθε ΑΕΑ Avive Connect  κοντά στον τόπο του συμβάντος. Αυτό μετατρέπει τους παρευρισκόμενους σε πιθανούς διασώστες: Οι ιδιοκτήτες ή οι κοντινοί παρευρισκόμενοι στις συμμετέχουσες κοινότητες μπορούν να αρπάξουν την ηχητικά ειδοποιό συσκευή τους, η οποία εμφανίζει έναν χάρτη για να κατευθύνει τον διασώστη στη θέση του ατόμου με καρδιακή ανακοπή. Ο στόχος είναι να υποστηριχθεί ο πάροχος προνοσοκομειακής φροντίδας και οι πρώτοι ανταποκριτές με την παροχή απινίδωσης στον ασθενή πριν αυτοί φτάσουν στον τόπο του εγκλήματος.

Τα δεδομένα από τη συσκευή πηγαίνουν και προς την άλλη κατεύθυνση κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης, παρέχοντας στις τηλεπικοινωνίες 9-1-1 βασικές πληροφορίες, όπως η θέση του AEΑ καθώς βρίσκεται καθ’ οδόν προς το θύμα, το βήμα στο οποίο βρίσκεται ο χρήστης κατά τη χρήση του AEΑ και ο αριθμός των ηλεκτροσόκ που δόθηκαν. Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης έχουν γρήγορα πρόσβαση σε μια περίληψη και λεπτομερή αναφορά μετά το συμβάν.

“Αυτό που μας επέτρεψε η αρχική μας ιδέα από το MIT ήταν να επικεντρωθούμε πραγματικά στα πράγματα που θεωρούσαμε σημαντικά”, δήλωσε ο Beyer. “Το πρώτο ήταν η φορητότητα. Ο Moseley και εγώ συνειδητοποιήσαμε ότι ένας φορητός AEΑ θα μπορούσε να είναι πραγματικά πολύτιμος, αλλά δεν μπορείτε να μεταφέρετε έναν AEΑ τεσσάρων, πέντε, έξι κιλών για μεγάλες αποστάσεις.

“Στη συνέχεια, θέλαμε να είναι προσιτός, να μοιάζει και να υπάρχει η εξοικείωση σαν κάτι που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Θέλαμε να τον κάνουμε πιο προσιτό και, κυρίως, θέλαμε να τον κάνουμε πιο συνδεδεμένο, ώστε να επιτρέπει αυτές τις νέες έννοιες που φέρνουμε στο τραπέζι”.

Το REALConnect επιτρέπει επίσης τον εξορθολογισμό της διαδικασίας συντήρησης της συσκευής – ένα άλλο μακροχρόνιο εμπόδιο στην ευρύτερη χρήση του AEΑ. Οι ιδιοκτήτες του ΑΕΑ Avive Connect έχουν πρόσβαση σε ασύρματη καθημερινή παρακολούθηση και αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις για τις ανάγκες συντήρησης, καθώς και σε απομακρυσμένες ενημερώσεις λογισμικού σε AEΑ στο πεδίο. Για τους ιδιοκτήτες ενός μόνο AEΑ ή μεγάλων στόλων, αυτό παρέχει συνεχή ορατότητα για την απλοποίηση της συντήρησης και συμβάλλει στη διασφάλιση της ετοιμότητας.

Το Avive Connect διαθέτει επίσης τη μοναδική ενσωματωμένη επαναφορτιζόμενη μπαταρία της βιομηχανίας AEΑ, μειώνοντας το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας της συσκευής. Η μπαταρία του μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από οκτώ μήνες μεταξύ των φορτίσεων και έχει σχεδιαστεί ώστε να μην χρειάζεται ποτέ να αντικατασταθεί.

Πρόσθετα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν λειτουργία για παιδιά, λειτουργία στα αγγλικά/ισπανικά και είναι η πρώτη συσκευή που απεικονίζει οπτικά τη γυναικεία ανατομία για να ενθαρρύνει τη δράση των παρευρισκόμενων σε θύματα όλων των φύλων.

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Στόχος όλων αυτών είναι να φέρει την τεχνολογία απινίδωσης στις μάζες με τρόπο που να μπορεί επιτέλους να μετακινήσει την παροιμιώδη βελόνα. Αυτό σημαίνει να αναπτυχθεί η κουλτούρα της βοήθειας από τους παρευρισκόμενους και να εξοπλιστούν οι πρόθυμοι διασώστες με τα εργαλεία που θα κάνουν τη διαφορά.

Το πρόγραμμα 4-Minute City Program της Avive είναι μια φιλόδοξη προσπάθεια να οργανωθούν δίκτυα AEΑ γύρω από περιοχές όπου είναι γνωστό ότι συμβαίνουν καρδιακές ανακοπές, αλλά αυτό από μόνο του δεν μπορεί να φτάσει σε όλους – οι μεμονωμένοι ιδιοκτήτες πρέπει επίσης να αποτελέσουν αναπόσπαστο μέρος κάθε λύσης.

Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία έχει παράσχει ένα απλό, φορητό, προσιτό πλεονέκτημα που είναι πλέον έτοιμο για τις πρώτες γραμμές.

“Τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε τις μονάδες στις κοινότητες και στα χέρια των πελατών – αυτό είναι πραγματικά το επίκεντρο για ολόκληρη την ομάδα”, δήλωσε ο Jafri. “Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός. Το North Star αυτή τη στιγμή είναι η πρώτη αποστολή προϊόντος και λίγο αργότερα θα γίνει η πρώτη ζωή που θα σώσουμε. Και όταν συμβεί αυτό, θα είναι το καλύτερο δώρο για όλους μας το 2023”.

Πηγές:

https://www.ems1.com/ems-products/aeds/articles/can-three-young-innovators-finally-move-the-needle-on-cardiac-arrest-survival-QnAVAOpxn8tq8ilZ/

4 Minute City

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ