Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν απινιδωτή σε μεταλλική ή υγρή επιφάνεια;

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν απινιδωτή σε μεταλλική ή υγρή επιφάνεια;

Ο απινιδωτής, ή AEΑ (αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής), είναι μια συσκευή διάσωσης ζωής που παρέχει ηλεκτρικό σοκ στην καρδιά κατά τη διάρκεια καρδιακής ανακοπής.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τη χρήση ενός απινιδωτή.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν απινιδωτή σε οποιαδήποτε κατάσταση όπου μπορεί να μεταδοθεί το ηλεκτρικό σοκ.

Είναι απολύτως ασφαλές να χρησιμοποιήσετε έναν απινιδωτή σε μια μεταλλική επιφάνεια – υπό την προϋπόθεση ότι τα ηλεκτρόδια έχουν τοποθετηθεί σωστά και ο θώρακας είναι στεγνός, υπάρχει ελάχιστος κίνδυνος.

Οι σύγχρονοι απινιδωτές τροποποιούν το σοκ που παρέχεται στον ασθενή ανάλογα με την ηλεκτρική του αντίσταση (δηλαδή πόσο μεγάλος/μικρός/παχύς/λεπτός είναι), ώστε το σοκ που παρέχεται να μην είναι υπερβολικό.

Πηγή: https://cpr-test.org/can-you-use-a-defibrillator-on-a-metal-surface/

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσετε έναν ΑΕΑ εάν το άτομο βρίσκεται σε υγρή ή μεταλλική επιφάνεια;

Ναι, είναι συνήθως ασφαλές να χρησιμοποιήσετε έναν AEΑ σε άτομο που βρίσκεται σε μεταλλική, υγρή ή άλλη αγώγιμη επιφάνεια.

Εάν τα αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια εφαρμοστούν σωστά και εφόσον δεν υπάρχει άμεση επαφή μεταξύ του χρήστη και του ατόμου κατά την παροχή του ηλεκτροσόκ, δεν υπάρχει άμεση διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσει ο ηλεκτρισμός και να προκαλέσει στον χρήστη ηλεκτροσόκ.

Εάν το άτομο είναι βρεγμένο, το στήθος του θα πρέπει να στεγνώσει, ώστε τα αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια να κολλήσουν σωστά.

Πηγή: Resuscitation Council (UK)

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ