Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Μπορείτε να σώσετε τη ζωή ενός θύματος καρδιακής ανακοπής ακόμη και αν το ασθενοφόρο φτάσει σε δύο λεπτά

Μπορείτε να σώσετε τη ζωή ενός θύματος καρδιακής ανακοπής ακόμη και αν το ασθενοφόρο φτάσει σε δύο λεπτά

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ, ΟΛΛΑΝΔΙΑ–Η χρήση απινιδωτή για ένα θύμα καρδιακής ανακοπής βελτιώνει την επιβίωση 30 ημερών ακόμη και με χρόνο απόκρισης ασθενοφόρου μόλις δύο λεπτά, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο ESC 2023.

Η πλειονότητα των αιφνίδιων καρδιακών ανακοπών συμβαίνει στην κοινότητα. Μια καρδιακή αρρυθμία, που ονομάζεται κοιλιακή μαρμαρυγή, προκαλεί την παύση της καρδιάς να αντλεί και τη διακοπή της ροής του αίματος. Εάν η ροή του αίματος δεν αποκατασταθεί γρήγορα, το άτομο λιποθυμά και πεθαίνει μέσα σε 10 έως 20 λεπτά. Οι παρευρισκόμενοι μπορούν να βοηθήσουν καλώντας ένα ασθενοφόρο και εκτελώντας θωρακικές συμπιέσεις (που ονομάζεται καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση- ΚΑΡΠΑ), ενώ παράλληλα ζητούν από κάποιον άλλο να βρει έναν απινιδωτή. Ο απινιδωτής χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να δώσει ένα ηλεκτροσόκ υψηλής ενέργειας που επανεκκινεί την καρδιά.

Ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Mathias Hindborg από το Nordsjaellands Hospital, Hilleroed, Δανία, δήλωσε: “Όταν ένα άτομο καταρρέει από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει ένας παρευρισκόμενος είναι να εκτελέσει ΚΑΡΠΑ και να χρησιμοποιήσει έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (AEΑ). Προηγούμενες μελέτες έχουν διερευνήσει την καλύτερη θέση για τους AEΑ, αλλά υπάρχουν λίγες πληροφορίες σχετικά με το πώς οι χρόνοι απόκρισης του ασθενοφόρου μπορεί να επηρεάσουν την τοποθέτηση. Ως εκ τούτου, εξετάσαμε την επίδραση της χρήσης του AEΑ στην επιβίωση ανάλογα με τους χρόνους απόκρισης του ασθενοφόρου”.

Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από το δανέζικο μητρώο καρδιακών ανακοπών σχετικά με τις εξωνοσοκομειακές καρδιακές ανακοπές που συνέβησαν από το 2016 έως το 2020. Συλλέχθηκαν πληροφορίες σχετικά με την ηλικία, το φύλο, την τοποθεσία, την απινίδωση και την ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους, τον χρόνο ανταπόκρισης του ασθενοφόρου και την επιβίωση 30 ημέρες μετά την καρδιακή ανακοπή. Η μελέτη συμπεριέλαβε μόνο ενήλικες με καρδιακή ανακοπή μπροστά σε μάρτυρα, που έλαβαν ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενο και όπου το ασθενοφόρο έφτασε σε 25 λεπτά ή λιγότερο.

Οι ερευνητές συνέκριναν την πιθανότητα επιβίωσης μεταξύ των ασθενών που είχαν απινιδωθεί από παρευρισκόμενο πριν από την άφιξη του ασθενοφόρου και εκείνων που δεν είχαν απινιδωθεί.

Η διαφορά μετρήθηκε για οκτώ διαφορετικά χρονικά διαστήματα απόκρισης του ασθενοφόρου. Οι αναλύσεις προσαρμόστηκαν για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σχέση, όπως η ηλικία, το φύλο, ο τόπος της ανακοπής (δημόσιος/ιδιωτικός) και άλλες ιατρικές καταστάσεις, όπως προηγούμενη καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη περιελάμβανε 7.471 ενήλικες με καρδιακή ανακοπή από παρευρισκόμενο μάρτυρα εκτός νοσοκομείου, οι οποίοι έλαβαν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση πριν από την άφιξη ασθενοφόρου. Από αυτούς, το 14,7% (1.098/7.471) έλαβαν απινίδωση από παρευρισκόμενο πριν από την άφιξη ασθενοφόρου και το 85,3% (6.373/7.471) δεν έλαβαν. Περίπου το 44,5% (489/1.098) των ασθενών επέζησε στις 30 ημέρες όταν έγινε απινίδωση από παρευρισκόμενο σε σύγκριση με το 18,8% (1.200/6.373) όταν δεν έγινε απινίδωση από παρευρισκόμενο.

Οι ασθενείς που έλαβαν απινίδωση από τους παρευρισκόμενους είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν έως τις 30 ημέρες σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν απινίδωση από τους παρευρισκόμενους για όλα τα διαστήματα του χρόνου άφιξης του ασθενοφόρου εκτός από 0 έως 2 λεπτά, όπου η αύξηση δεν έφτασε τη στατιστική σημαντικότητα.

Σε σύγκριση με τη μη απινίδωση, η πιθανότητα επιβίωσης με απινίδωση από παρευρισκόμενο ήταν 37% υψηλότερη όταν το ασθενοφόρο έφτασε σε 2-4 λεπτά, 55% υψηλότερη για άφιξη σε 4-6 λεπτά και περίπου διπλάσια για τα υπόλοιπα διαστήματα που μελετήθηκαν, με σχετικούς κινδύνους 2,23 για 6-8 λεπτά, 1,99 για 8-10 λεπτά, 1,89 για 10-12 λεπτά, 1,86 για 12-15 λεπτά και 1,98 για 15 έως 25 λεπτά.

Ο Δρ Dr. Hindborg αναφέρει: “Όλοι οι ασθενείς της μελέτης έλαβαν ΚΑΡΠΑ και τα αποτελέσματα δείχνουν το πρόσθετο όφελος της απινίδωσης από παρευρισκόμενους στην επιβίωση. Ο μεγαλύτερος θετικός αντίκτυπος της απινίδωσης από παρευρισκόμενο στην πιθανότητα επιβίωσης επιτεύχθηκε όταν το ασθενοφόρο χρειάστηκε έξι έως οκτώ λεπτά για να φτάσει στον τόπο του συμβάντος. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι όταν οι πόροι είναι περιορισμένοι, οι απινιδωτές θα πρέπει να τοποθετούνται σε περιοχές όπου ο χρόνος απόκρισης του ασθενοφόρου είναι πιθανό να υπερβαίνει τα έξι λεπτά”.

Ο ίδιος κατέληξε: “Ο καθένας μπορεί να βοηθήσει στην ανάνηψη ενός ατόμου που υπέστη καρδιακή ανακοπή, είτε εκτελώντας καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, είτε χρησιμοποιώντας έναν AEΑ, είτε ακόμη και αγοράζοντας έναν AEΑ για τον χώρο εργασίας, την κοινότητα ή το νοικοκυριό του. Η απινίδωση σώζει ζωές και δεν μπορούμε να έχουμε πάρα πολλούς AEΑ στην κοινότητα, αλλά αν πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στις τοποθεσίες, η μελέτη αυτή μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία”.

ΠΗΓΗ: Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία, https://www.sca-aware.org/sca-news/you-can-save-a-cardiac-arrest-victims-life-even-if-an-ambulance-arrives-in-two-minutes

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ