Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Τροχαία » Μοτοσικλετιστές και εξοπλισμός ασφαλείας: κανόνας απαράβατος!

Μοτοσικλετιστές και εξοπλισμός ασφαλείας: κανόνας απαράβατος!

Σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι αναβάτες τον σωστό εξοπλισμό που πρέπει να διαθέτουν, είτε είναι οδηγοί είτε συνοδηγοί, έτσι ώστε να γίνεται η μετακίνησή τους με ασφάλεια.

Όπως ορίζει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, είναι υποχρεωτική η χρήση του εξοπλισμού ασφαλείας και προβλέπονται κυρώσεις για τους παραβάτες.

Να αναφερθούμε τώρα στον σωστό και εγκεκριμένου τύπου εξοπλισμό:

  • Με πρώτο απ’ όλα το κράνος, το οποίο κατασκευάζεται από διάφορα υλικά ανάλογα με την χρήση του. Καλό θα είναι όμως εμείς να έχουμε ένα σωστό και ακριβό κράνος στο σωστό νούμερο για το κεφάλι μας και full face, διότι προέχει η ασφάλειά μας. Επίσης, να ελέγχουμε και την ημερομηνία λήξης του. Μέσα από το κράνος υπάρχει και η κουκούλα μαζί με το προστατευτικό λαιμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Επίσης, αν δεν διαθέτει από κατασκευής ενδοεπικοινωνία μπορούμε να την προμηθευτούμε έξτρα.
  • Ακολουθεί το μπουφάν, το οποίο καλό θα είναι να είναι δερμάτινο με τα προστατευτικά τα οποία διαθέτει για τους μοτοσικλετιστές, όπως επιαγκωνίδες, επωμίδες και το προστατευτικό πλάτης, το οποίο πρέπει να εφαρμόζει από την πίσω μεριά με το κράνος για την ασφάλεια του αυχένα.
  • Γάντια τα οποία πρέπει να είναι στο κατάλληλο νούμερο, έτσι ώστε να μην περιορίζουν τις κινήσεις μας στα χειριστήρια και να εφαρμόζουν με το μπουφάν σωστά. Το υλικό κατασκευής τους πρέπει να είναι το ανάλογο για την προστασία μας.
  • Προχωρούμε στο παντελόνι, το οποίο και αυτό πρέπει να είναι δερμάτινο με τα ανάλογα προστατευτικά μέσα, όπως επιγονατίδες, επικαλαμίδες και τα υπόλοιπα προστατευτικά ανεβαίνοντας.
  • Μετά έρχονται οι μπότες, που πρέπει να είναι στο σωστό νούμερο και κατάλληλου τύπου.
  • Εσωτερικά της στολής καλό θα είναι να χρησιμοποιήσουμε την ζώνη αναβάτη, καθώς και ισοθερμικό παντελόνι και μπλουζάκι για τους χειμερινούς μήνες.
  • Αν δεν διαθέτει η στολή ανακλαστικά, πρέπει να φοράμε και ανακλαστικά γιλεκάκια.
  • Πλέον στην αγορά υπάρχουν και γιλέκα-αερόσακοι, τα οποία κατά την πτώση του αναβάτη φουσκώνουν για την προστασία του.

Εδώ θα τονίσω ότι ο αναβάτης πρέπει να εκπαιδευτεί ακόμα και στο πώς θα πέσει.

Πηγή: institution.innovatebiz.eu

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ