Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Επικαιρότητα » Μια… ολόκληρη πόλη 10.800 ατόμων μετέφερε μέσα στο 2023 το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Ρόδου

Μια… ολόκληρη πόλη 10.800 ατόμων μετέφερε μέσα στο 2023 το ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Ρόδου

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ και οι γιατροί του νοσοκομείου έδωσαν τη δική τους «μάχη» δίπλα στους πολίτες

Εντυπωσιακό από κάθε άποψη, είναι το σύνολο των περιστατικών που κλήθηκαν να μεταφέρουν στο Νοσοκομείο της Ρόδου, οι διασώστες του ΕΚΑΒ, καθώς, όπως προκύπτει από τα ανεπίσημα στοιχεία, το σύνολο των συμπολιτών μας που διακομίστηκαν προς το νοσοκομείο ξεπέρασαν φέτος τις 7.800 άτομα (έκτακτα περιστατικά) ενώ τα τακτικά περιστατικά που αφορούσαν εξιτήρια και διακομιδές κυρίως, εκτιμάται ότι έφθασαν αντίστοιχα τις 3.000.

Και στις δύο περιπτώσεις, καταγράφεται αύξηση των περιστατικών που διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Ρόδου κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς. Από τους πρώτους υπολογισμούς των στοιχείων που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» προκύπτει, ότι τα έκτακτα περιστατικά ήταν αυξημένα κατά 1.300 περίπου, ενώ αντίστοιχα κατά 600 τακτικά περιστατικά ήταν περισσότερα το 2023 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Θλιβερός ο απολογισμός των τροχαίων

Θλιβερός ήταν ο απολογισμός σε τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα στο νησί της Ρόδου κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς (2022) αφού εφέτος κατεγράφησαν 668 τροχαία ατυχήματα, έναντι των 668 ατυχημάτων την προηγούμενη χρονιά.

Μόνο στο νησί της Ρόδου, οι νεκροί στην άσφαλτο έφθασαν τους 11 μέσα στο 2023, ενώ συνολικά στα Δωδεκάνησα οι συνάνθρωποί μας που έχασαν τη ζωή τους, έφθασαν συνολικά τους 20 (11 Ρόδος, 6 Κως, 1 Λέρο, 1 Κάλυμνο, 1 Κάρπαθο).

Ξεπέρασαν τις 250 οι αεροδιακομιδές

Οι αεροδιακομιδές ασθενών, από τα νησιά της Δωδεκανήσου προς το Νοσοκομείο της Ρόδου ή σε άλλα νοσοκομεία της Κρήτης και της Αττικής, έφθασαν σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ρ» κατά τη διάρκεια του 2023, τα 250. Και σε αυτό το επίπεδο, ο αριθμός των διακομιδών με πτητικά μέσα ήταν εξίσου αυξημένος, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Απαιτείται ενίσχυση ΕΚΑΒ και νοσοκομείων σε όλα τα επίπεδα

Οι αριθμοί πάντως, μιλούν από μόνοι τους για το τεράστιο κοινωνικό έργο αλλά που έχουν καθημερινά, οι διασώστες και οι γιατροί του ΕΚΑΒ, καθώς βεβαίως και οι γιατροί των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας στην περιοχή της Δωδεκανήσου.

Σημειώνεται, ότι το κέντρο του ΕΚΑΒ στη Ρόδο, εξυπηρετεί πλέον ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο και τις κλήσεις που γίνονται από πολίτες για έκτακτη διακομιδή ασθενών, ενώ μεγάλο βάρος επίσης έχει επιφορτιστεί και η μονάδα αερομεταφορών ασθενών του ΕΚΑΒ που μέσα στο προηγούμενο έτος πραγματοποίησε περισσότερες από 250 διακομιδές ασθενών απ’ όλα σχεδόν τα νησιά του νομού μας.

Με δεδομένης της αύξησης των περιστατικών αυτών, ενόψει και της επικείμενης τουριστικής σεζόν, όπου ο πληθυσμός των νησιών μας σε ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο τριπλασιάζεται (και αντίστοιχα ο αριθμός των περιστατικών) το υπουργείο Υγείας αλλά και το ΕΚΑΒ σε κεντρικό επίπεδο, αναμένεται να εξετάσει όλα τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί και τα οποία αντιστοιχούν κυρίως σε άμεση στελέχωση όλων των μονάδων του ΕΚΑΒ στα νησιά μας με προσωπικό.

Πηγή: https://www.rodiaki.gr/article/506093/mia-oloklhrh-polh-10-800-atomwn-metefere-mesa-sto-2023-to-ekab-sto-nosokomeio-rodoy

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ