Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τα άρθρα του Διασώστη » Με συνέλαβαν κι εμένα όπως ακριβώς το άτομο που με κακοποίησε. Τι κάνω τώρα;

Με συνέλαβαν κι εμένα όπως ακριβώς το άτομο που με κακοποίησε. Τι κάνω τώρα;

Τι να κάνετε αν βρεθείτε με χειροπέδες όπως ακριβώς το άτομο που σας κακοποίησε

Ο σύντροφός σας έχει ιστορικό κακοποίησης. Τις περισσότερες φορές, μπαίνετε σε κατάσταση αυτοσυντήρησης και το υπομένετε. Αλλά αυτή τη φορά, υπερασπίσατε τον εαυτό σας. Χτυπήσατε πίσω, γρατζουνίσατε ή δαγκώσατε τον σύντροφό σας για να απελευθερωθείτε.
Εμφανίζεται η αστυνομία και σας ανακρίνει και τους δύο. Συλλαμβάνουν τον σύντροφό σας. Αλλά αντί να σας αντιμετωπίσουν σαν θύμα, συλλαμβάνουν και εσάς.

Τι συμβαίνει;

Ονομάζεται διπλή σύλληψη και μπορεί να είναι καταστροφική.

Πως εξηγείτε η διπλή σύλληψη 

Η διπλή σύλληψη περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία πραγματοποιούνται περισσότερες από μία συλλήψεις κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας. Με άλλα λόγια, συλλαμβάνονται και τα δύο μέρη αφού και τα δύο διέπραξαν επίθεση. Δεν έχει σημασία ότι ο ένας από αυτούς ενεργούσε σε αυτοάμυνα. Και, δυστυχώς, οι διπλές συλλήψεις είναι αρκετά συχνές, καθώς σχεδόν οι μισές πολιτείες των ΗΠΑ και ολόκληρος ο Καναδάς εξακολουθούν να έχουν νόμους περί υποχρεωτικής σύλληψης.

Οι νόμοι περί υποχρεωτικής σύλληψης υπαγορεύουν ότι όταν οι αστυνομικοί ανταποκρίνονται σε κλήση για ενδοοικογενειακή βία, πρέπει να κάνουν τουλάχιστον μία σύλληψη. Η ιδέα πίσω από τους νόμους περί υποχρεωτικής σύλληψης ήταν η προστασία του θύματος με τον διαχωρισμό των μερών.

Αλλά συχνά οδηγούν στο να συλλαμβάνονται τα θύματα εκτός από τους θύτες όταν:

Οι αστυνομικοί παρερμηνεύουν τους νόμους περί υποχρεωτικής σύλληψης και πιστεύουν ότι πρέπει να συλλάβουν οποιονδήποτε διέπραξε επίθεση, ακόμη και αν επρόκειτο για αυτοάμυνα.
Οι πολιτικές των υπηρεσιών που περιβάλλουν τις υποχρεωτικές συλλήψεις στερούν τη διακριτική ευχέρεια των αστυνομικών.
Οι αστυνομικοί δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν ποιος είναι ο θύτης ή πιστεύουν ότι η κακοποίηση είναι αμοιβαία.

Τι γίνεται με τις διπλές συλλήψεις;

Το 2019, 28 πολιτείες είχαν υιοθετήσει νόμους για τον “κυρίαρχο επιτιθέμενο”, δίνοντας στους αστυνομικούς μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας. Οι νόμοι για τον κυρίαρχο επιτιθέμενο υπαγορεύουν στους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν το άτομο που είναι ο κύριος δράστης της κακοποίησης. Διαφορετικοί από τους “νόμους περί κύριου επιτιθέμενου” της δεκαετίας του ’90, οι νόμοι περί κυρίαρχου επιτιθέμενου ενθαρρύνουν τους αστυνομικούς να εξετάζουν το σύνολο των περιστάσεων και όχι μόνο το ποιος έγινε πρώτος σωματικά βίαιος.

“Μερικές φορές τα θύματα πρέπει να ασκήσουν πρώτα βία προκειμένου να σταματήσουν μια επίθεση”, λέει ο Mark Wynn, σύμβουλος και λέκτορας της αστυνομίας. “Στο παρελθόν, αυτό ήταν δύσκολο για την αστυνομία να το κατανοήσει. Στην πραγματικότητα, τα ζητήματα πρωτογενούς επιτιθέμενου/κυρίαρχου επιτιθέμενου εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα για εμάς. Είναι το νούμερο ένα θέμα για το οποίο μου ζητείται να διδάξω, χωρίς καμία εξαίρεση”.

Παρόλα αυτά, φαίνεται να βοηθούν. Σε μια μελέτη περισσότερων από 3.000 περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στις ΗΠΑ, οι διπλές συλλήψεις συνέβησαν κατά μέσο όρο 8,6 τοις εκατό των περιπτώσεων στις πολιτείες με νόμους για τον κυρίαρχο επιτιθέμενο, ενώ στις πολιτείες χωρίς τέτοιους νόμους οι διπλές συλλήψεις ήταν κατά μέσο όρο 19 τοις εκατό, σύμφωνα με την οργάνωση The Advocates for Human Rights.

Τι να κάνετε αν συλληφθείτε

Παρόλο που εξακολουθούν να συμβαίνουν διπλές συλλήψεις, ο Wynn προτρέπει τους επιζώντες της ενδοοικογενειακής κακοποίησης να μην αφήσουν τον φόβο της σύλληψης να τους εμποδίσει να καλέσουν την αστυνομία ή να προστατεύσουν τον εαυτό τους.

“Ως θύμα, έχετε το δικαίωμα στην αυτοάμυνα”, λέει. “Φυσικά, η βία που χρησιμοποιεί το θύμα πρέπει να είναι εύλογη. Το να πυροβολήσεις κάποιον ενώ κοιμάται επειδή σε κακοποίησε μια ώρα νωρίτερα, δεν θεωρείται λογικό. Όμως η αντεπίθεση σε αυτοάμυνα θεωρείται λογική“.

Όταν φτάσει η αστυνομία, βάλτε τα δυνατά σας για να παραμείνετε ήρεμοι, κάτι που ο Wynn αναγνωρίζει ότι μπορεί να είναι δύσκολο για τους επιζώντες, ιδίως για εκείνους που έχουν υποστεί τραύμα. Παρέχετε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες και πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου του πώς αισθανθήκατε κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Φοβηθήκατε για τη ζωή σας; Για τη ζωή των παιδιών σας;

Εάν συλληφθείτε, συμμορφωθείτε με τους αστυνομικούς.

“Προφανώς, μην αντισταθείτε στη σύλληψη”, λέει ο Wynn. “Αυτό θα κάνει τα πράγματα μόνο χειρότερα”.

Αφού σας διαβάσουν τα δικαιώματά σας, παραμείνετε σιωπηλοί ή ζητήστε να μιλήσετε με δικηγόρο. Η αστυνομία δεν επιτρέπεται να σας ανακρίνει μετά από αυτό. Τα θύματα συχνά πιστεύουν ότι αν μπορέσουν απλώς να εξηγήσουν την ιστορία τους ξανά, καλύτερα, θα αφεθούν ελεύθεροι. Αυτό δεν ισχύει. Το να δώσετε κατάθεση μετά τη σύλληψη μπορεί να σας ενοχοποιήσει μόνο.

Πηγή: https://www.stopvaw.org/determining_the_predominant_aggressor#_ednref5

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ