Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Μελέτη Στην European Heart Journal: Τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (Drones) Γρηγορότερα Από Τα Ασθενοφόρα Στην Παράδοση Απινιδωτών

Μελέτη Στην European Heart Journal: Τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (Drones) Γρηγορότερα Από Τα Ασθενοφόρα Στην Παράδοση Απινιδωτών

Τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (drones) χρησιμοποιούνται για την παράδοση απινιδωτών εδώ και αρκετά χρόνια: μια μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στην European Heart Journal δείχνει ότι δεν είναι μόνο κατάλληλοι, αλλά και γρηγορότεροι και πιο αποτελεσματικοί από τα ασθενοφόρα

Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη και απινιδωτές, η μελέτη στο European Heart Journal

Η Sofia Schierbeck, ερευνήτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska, ολοκλήρωσε μια μελέτη κατά την οποία οι αυτόματοι απινιδωτές παραδόθηκαν έξω από τα σπίτια ατόμων που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή, εκπληρώνοντας την αποστολή τους μέσα στα πρώτα λεπτά μετά από καρδιακή προσβολή.

Ήταν κατά μέσο όρο δύο λεπτά πιο γρήγορα από τα ασθενοφόρα.

Η καρδιακή ανακοπή είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μέσα σε λίγα λεπτά ή μέσα σε δευτερόλεπτα.

Χωρίς καρδιοπνευμονική ανάνηψη ή ηλεκτρικό σοκ από αυτοματοποιημένο εξωτερικό απινιδωτή (AED), μπορεί να γίνει θανατηφόρα, σύμφωνα με την ίδια δήλωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία.

 

Η μελέτη για τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη και τους απινιδωτές διεξήχθη στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας

 

Για ορισμένο χρονικό διάστημα, τα κέντρα επιχειρήσεων έστειλαν τόσο το ασθενοφόρο όσο και το drone στο σημείο με την ίδια κλήση.

Τρία drones, καθένα με χρόνο πτήσης πέντε ωρών, εγκαταστάθηκαν σε διαφορετικές τοποθεσίες στην περιοχή της μελέτης στο Γκέτεμποργκ .

Όταν οι απομακρυσμένοι χειριστές των drones έλαβαν συναγερμό, επικοινώνησαν με τον πύργο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου που βρίσκεται στην ίδια περιοχή για να λάβουν έγκριση για την πτήση.

Μόλις έλαβαν την έγκριση, απέστειλαν το drone στον αέρα.

Το drone έφτασε στο σενάριο παρέμβασης στο 64% των περιπτώσεων με 1 λεπτό 52 δευτερόλεπτα προβάδισμα έναντι του αντίστοιχου ασθενοφόρου.

Πρέπει να ειπωθεί ότι αυτό το πολύτιμο εργαλείο απέχει πολύ από το να είναι πανάκεια: οι καιρικές συνθήκες (άνεμος, βροχή) και οι περιοχές περιορισμένης πρόσβασης σημαίνουν ότι το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος δεν μπορεί πάντα να χρησιμοποιηθεί.

Είναι, σε κάθε περίπτωση, η «πρώτη μελέτη για την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών με AED σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης της πραγματικής ζωής».

Έχουμε αναπτύξει ένα σύστημα που χρησιμοποιεί συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών με Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (AED drone) τοποθετημένα σε υπόστεγα στα οποία υπάρχει δυνατότητα απομακρυσμένου χειρισμού, πλήρως ενσωματωμένα στην ιατρική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, στο κέντρο αποστολής και στον έλεγχο της αεροπορίας.

Η μελέτη μας δείχνει ότι δεν είναι μόνο δυνατό, αλλά μπορεί να είναι πιο γρήγορο από ένα ασθενοφόρο.

Αυτή είναι η πρώτη απόδειξη της ιδέας και η αφετηρία για τη χρήση των  μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην επείγουσα ιατρική παγκοσμίως », εξηγεί η Sofia Schierbeck.

 

Πηγές:

European Heart Journal

emergency-live

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ