Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Κολοράντο – Νέα υπηρεσία για τη συλλογή δεδομένων καρδιακής ανακοπής για τη βελτίωση της επιβιωσιμότητας

Κολοράντο – Νέα υπηρεσία για τη συλλογή δεδομένων καρδιακής ανακοπής για τη βελτίωση της επιβιωσιμότητας

 Άτομα από την τοπική κοινότητα αλλά και οργανώσεις έπαιξαν ζωτικό ρόλο στην ίδρυση της υπηρεσίας

Την 1η Ιουνίου 2022, το Κολοράντο έγινε η πρώτη πολιτεία που ίδρυσε μία υπηρεσία αποκλειστικά αφιερωμένο στη διάσωση ανθρώπων που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή.

Το νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων 22-1251, με υποστηρικτές τον αντιπρόσωπο Dylan Roberts και τον γερουσιαστή Jeff Bridges, τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου και ίδρυσε την Υπηρεσία Διαχείρισης Καρδιακής Ανακοπής, η οποία θα συλλέγει δεδομένα για τα περιστατικά καρδιακής ανακοπής σε ολόκληρη την πολιτεία και θα αναζητά τρόπους για την αύξηση της επιβίωσης των ασθενών. Αυτό θα επηρεάσει τις βέλτιστες πρακτικές και ενδεχομένως θα καταδείξει βελτίωση της επιβιωσιμότητας της καρδιακής ανακοπής σε ολόκληρη την πολιτεία.

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι η νούμερο 1 αιτία θανάτου στη χώρα. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή και σε οποιαδήποτε ηλικία, χωρίς καμία γνωστή προϋπάρχουσα κατάσταση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, τα περιστατικά αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής έφτασαν τα 475.000 το 2021 και ο αριθμός αυτός συνεχίζει να ανεβαίνει.

Το Κολοράντο είναι μία από τις πρώτες πολιτείες που δημιούργησε μία τέτοια υπηρεσία, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση σχετικά με την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

Η υπηρεσία θα προωθήσει τη χρήση Απινιδωτών δημόσιας πρόσβασης και των μητρώων, ενημερώνοντας το κοινό για τις τοποθεσίες Απινιδωτών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση δημόσιας αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.

Μέχρι πρόσφατα, τα δεδομένα σχετικά με τους θανάτους από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή παρακολουθούνταν εσωτερικά μεταξύ των υπηρεσιών, αλλά δεν κοινοποιούνταν.

Το 2019, η μη κερδοσκοπική οργάνωση Starting Hearts με έδρα την κομητεία Eagle εργάστηκε για τη δημιουργία του κρατικού μητρώου καρδιακής ανακοπής για τη βελτίωση της επιβίωσης – ή CARES. Το μητρώο κατέγραφε τις περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής σε όλη την πολιτεία, αλλά είχε πρόβλημα να συνδέσει τα δεδομένα αυτά με τα αποτελέσματα επιβίωσης.

“Είμαστε τόσο ευγνώμονες για όλους όσοι συγκεντρώθηκαν για να φτιάξουμε αυτό το νομοσχέδιο, ειδικά για την Επιτροπή Δράσης SCA, καθώς και για τους βασικούς συντελεστές, συμπεριλαμβανομένου του Chris Roller, αντιπροέδρου του τμήματος Advocacy της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας”, δήλωσε ο Roberts. “Ήταν πραγματικά μια ευρεία προσπάθεια, όπου όλοι μπορούμε να είμαστε πολύ περήφανοι για το αποτέλεσμα”.

Ο Ρόμπερτς εργάστηκε για να εξασφαλίσει την ψήφιση του νομοσχεδίου και δήλωσε ότι το νομοσχέδιο ξεκίνησε από τη συνεργασία με τους ψηφοφόρους στην περιφέρειά του.

“Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε από εμάς ανά πάσα στιγμή και η Πολιτεία του Κολοράντο πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει στη διάσωση ζωών όταν αυτό συμβεί”, δήλωσε. “Αυτός ο νέος νόμος πρόκειται κυριολεκτικά να σώσει ζωές, χρηματοδοτώντας περισσότερη ενημέρωση για τον τρόπο χρήσης των AED, μειώνοντας τη γραφειοκρατία για τη συλλογή δεδομένων και αναγνωρίζοντας επίσημα την αντιμετώπιση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής ως μείζονα προτεραιότητα στο κρατικό μας υπουργείο υγείας”.

Οι οργανώσεις που διαδραμάτισαν επίσης σημαντικό ρόλο στην ψήφιση αυτής της νομοθεσίας περιλαμβάνουν την Lynn Blake, επιζήσασα από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Eagle County Paramedic Services, την Ένωση Ιατρικών Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης του Κολοράντο, όλα τα 11 Περιφερειακά Συμβουλευτικά Συμβούλια Έκτακτης Ανάγκης και Τραύματος του Κολοράντο, την Eagle County Paramedic Services, την Falck Rocky Mountain και το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του Κολοράντο.

“Πριν από δέκα χρόνια, κανείς στην πολιτεία δεν μπορούσε να μου πει τα περιφερειακά ή τα πολιτειακά ποσοστά επιβίωσής μας”, δήλωσε η Blake. “Αυτή η συνειδητοποίηση με εκτόξευσε σε ένα δεκαετές ταξίδι για την παρακολούθηση του Αιφνίδιου Καρδιακού Θανάτου (SCA) στην κομητεία Eagle και σε ολόκληρο το Κολοράντο.

Έχουμε επίσημα δεδομένα χάρη στην Jillian Moore, την πολιτειακή συντονίστρια του CO CARES, και τους οργανισμούς EMS για την εθελοντική συνεισφορά περιστατικών στο μητρώο τα τελευταία δύο χρόνια. Και τώρα, χάρη στους Rep. Roberts και Sen. Bridges, το Κολοράντο θα έχει τα κρίσιμα δεδομένα και τους πόρους για την αντιμετώπιση της SCA. Η συνεργασία με τους συνεργαζόμενους φορείς για την ψήφιση αυτής της προοδευτικής νομοθεσίας είναι πραγματικά ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα”.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης Καρδιακής Ανακοπής, η οποία θα βρίσκεται στο Υπουργείο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος του Κολοράντο, επιτρέπει την πρόσληψη ενός πολιτειακού συντονιστή που θα αναλάβει τον συντονισμό της συλλογής δεδομένων αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων έκβασης από τα νοσοκομεία. Η πολιτεία θα ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση του κοινού και θα διατηρεί έναν κατάλογο των προγραμμάτων κατάρτισης και εκπαίδευσης που προσφέρονται στο Κολοράντο για τη διδασκαλία δεξιοτήτων διάσωσης ζωής. Θα προσληφθεί συντονιστής του μητρώου απινιδωτών και άλλο προσωπικό ανάλογα με τις ανάγκες.

ΠΗΓΗ: Vail Daily

ΠΗΓΗ: sca-aware

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ