Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Η κινηματική του τραύματος είναι η μελέτη του τρόπου με τον οποίο τα αντικείμενα σε κίνηση σχετίζονται με τη σωματική βλάβη.

Σε αυτή την ενότητα, θα συζητήσουμε εν συντομία πώς η φυσική παίζει ρόλο στο τραύμα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα συμβάν.

Η βασική κατανόηση της κινηματικής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεξοδική αξιολόγηση και τη συγκρότηση ενός δείκτη κλινικής υποψίας.

Με αυτά τα ”κινηματικά” εργαλεία, θα μπορείτε να κατανοήσετε τη σημασία της ταχύτητας του οχήματος σε μια σύγκρουση, τους κινδύνους τραύματος από αμβλεία δύναμη και πώς αντιδρούν οι πεζοί στα χτυπήματα του αυτοκινήτου.

Ο πρώτος νόμος της κίνησης του Ισαάκ Νεύτωνα μάς λέει ότι ένα αντικείμενο σε κατάσταση ηρεμίας θα παραμείνει σε ηρεμία, εκτός εάν ενεργήσει πάνω του κάποια εξωτερική δύναμη. Για παράδειγμα, μια μπάλα πιθανότατα θα παραμείνει στη θέση της μέχρι να χτυπηθεί.

Ο δεύτερος νόμος και ο νόμος διατήρησης της ενέργειας δηλώνουν ότι η ενέργεια δεν μπορεί να δημιουργηθεί ούτε να καταστραφεί, μόνο να αλλάξει και να μετασχηματιστεί, και ότι η δύναμη μπορεί να περιγραφεί ως μάζα πολλαπλασιαζόμενη με επιτάχυνση.

Τέλος, ο τρίτος νόμος αναφέρει ότι για κάθε ενέργεια που υπάρχει, υπάρχει μια ίση αλλά αντίθετη αντίδραση. Για παράδειγμα, εάν βάλετε ένα βιβλίο πάνω σε ένα τραπέζι, υπάρχει μια δύναμη που σπρώχνει το βιβλίο προς τα κάτω πάνω στο τραπέζι (βαρύτητα) και μια δύναμη προς τα πάνω στο βιβλίο, έτσι ώστε το βιβλίο να μην πέσει μέσα από το τραπέζι.

Σε όλες τις συγκρούσεις μηχανοκίνητων οχημάτων, υπάρχουν τουλάχιστον τρεις μικρές συγκρούσεις που συμβαίνουν ταχύτατα:

1. Όχημα έναντι άλλου αντικειμένου που είναι ακίνητο ή σε κίνηση (δηλ. αυτοκίνητο εναντίον δέντρου)

2. Ασθενής ενάντια στο όχημα (δηλαδή, το κεφάλι έναντι του τιμονιού)

3. Εσωτερικά όργανα ενάντια στα τοιχώματα της κοιλότητας (δηλαδή, ο εγκέφαλος ενάντια στο κρανίο)

Για έναν επιβάτη που φοράει ζώνη ασφαλείας, αυτός σταματά όταν το όχημα σταματήσει.

Στην περίπτωση ενός επιβάτη που δεν φοράει ζώνη ασφαλείας, αυτός πιθανότατα θα συνεχίσει να κινείται με συνεχή ρυθμό ταχύτητας μέχρι να σταματήσει από άλλο αντικείμενο, όπως το μπροστινό παρμπρίζ.

Σε όλα τα είδη των συγκρούσεων, υπάρχουν οι φάσεις.

Η φάση πριν από το συμβάν περιλαμβάνει όλα τα γεγονότα και τα συμβάντα πριν από τη σύγκρουση. Αυτό περιλαμβάνει τυχόν προϋπάρχουσες ιατρικές ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν την πρόγνωση ενός ασθενούς, αλλά όχι απαραίτητα την κινηματική του συμβάντος.

Οι φάσεις του συμβάντος περιλαμβάνουν τις τρεις μίνι συγκρούσεις που συζητήθηκαν προηγουμένως.

Η φάση μετά το συμβάν περιγράφει λεπτομερώς όλες τις προσπάθειες φροντίδας και ανάνηψης του ασθενούς.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο τραυματισμός συμβαίνει λόγω μιας ασυνήθιστης μεταφοράς κινητικής ενέργειας.

Μπορούμε να το εκφράσουμε μαθηματικά ως εξής:

KE=1/2 mv2 or kinetic energy = (0.5) (mass) (velocity)2

Για να κρατήσουμε τα πράγματα απλά, θα χρησιμοποιήσουμε τους όρους ταχύτητα και επιτάχυνση και μάζα και βάρος εναλλακτικά, αν και αυτό δεν είναι τεχνικά αληθές.

Αν κοιτάξετε προσεκτικά την εξίσωση, θα παρατηρήσετε ότι μια μεταβλητή της εξίσωσης επηρεάζει σημαντικά τη συνολική κινητική ενέργεια, που είναι η ταχύτητα. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι η τιμή της ταχύτητας στο τετράγωνο. Επομένως, ο μεγαλύτερος δείκτης τραυματισμού δεν είναι απαραίτητα η μάζα του οχήματος ή η μάζα του ασθενούς, αλλά η ταχύτητα με την οποία κινείται το όχημα. Ναι, αυτό σημαίνει ότι η επιβράδυνση σώζει ζωές.

Για τους ενήλικες ασθενείς, οι τραυματισμοί πεζών έναντι οχημάτων συμβαίνουν σε τρεις φάσεις:

1. Κρούση στη λεκάνη, τους γοφούς και τα κάτω άκρα.

2. Ο κορμός κυλάει στο καπό του οχήματος (συχνά συνδυάζεται με χτύπημα στο παρμπρίζ).

3. Ο ασθενής πέφτει στο έδαφος, συχνά με το κεφάλι πρώτο.

Για τους παιδιατρικούς πεζούς που κτυπιούνται από μηχανοκίνητα οχήματα, τα παιδιά έχουν συχνά την τάση να στρίβουν προς το αυτοκίνητο.

Τρεις φάσεις συμβαίνουν επίσης εδώ:

1. Επιπτώσεις στο πάνω μέρος του σώματος, μερικές φορές στο πρόσωπο.

2. Κρούση στο κεφάλι καθώς χτυπά το πάνω μέρος του καπό.

3. Ο ασθενής πέφτει στο έδαφος, πιθανότατα προς τα πίσω και πρώτα το κεφάλι.

Βιβλιογραφία: The emergency Medical Responder – Christian Ventura, Edward Denton, Emily Van Court

Παναγιώτης Σπανός

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ