Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Ψυχολογία Διασώστη » ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΦΡΑΓΜΑ….ΜΑ Η ΚΑΡΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΕΜΠΥΡΕΤΟ…ΟΧΙ ΕΓΩ ΤΟ ΕΠΑΘΑ…

ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΦΡΑΓΜΑ….ΜΑ Η ΚΑΡΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΕΜΠΥΡΕΤΟ…ΟΧΙ ΕΓΩ ΤΟ ΕΠΑΘΑ…

Αυξάνονται κάθε χρόνο τα περιστατικά εμφραγμάτων στην Ελλάδα και επίσης μεγάλη αύξηση υπάρχει και στο γυναικείο φύλο…Πόσο κινδυνεύουμε στο ΕΚΑΒ ;
Ο εργαζόμενος στα επείγοντα στο ΕΚΑΒ έχει αυξημένες πιθανότητες για πρόκληση οξέος στεφανιαίου επεισοδίου λόγω της φύσης της εργασίας,όσο και λόγω των συνηθειών που αναπτύσσει με τον καιρό στην εργασία του.

Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι :

Το κυκλικό ωράριο που διαταράσσει το βιολογικό ρολόι του οργανισμού.
Οι συνθήκες αυξημένου στρες λόγω της φύσης της εργασίας (μάχη με τον χρόνο,εικόνες σοβαρών καταστάσεων υγείας,προσπάθεια ανταπόκρισης με επιτυχία ενός επείγοντος περιστατικού από ένα ή το πολύ δύο διασώστες).
Κόπωση και βλάβες του οργανισμού από τις συνθήκες εργασίας (έκθεση σε ψυχρό ή πολύ θερμό περιβάλλον και απότομες μεταβολές θερμοκρασίας εν ώρα εργασίας(πχ τον χειμώνα από την ζεστή καμπίνα απότομα στο εξωτερικό ψυχρό περιβάλλον ή το αντίθετο το καλοκαίρι).

Παράπλευρες επιβαρύνσεις λόγω κόπωσης/φόρτισης σωματικής ή συναισθηματικής εν ώρα υπηρεσίας που μπορεί να σημαίνουν αυξημένη αρτηριακή πίεση ή αγγειοσυσπαστικές και αγγειοδιασταλτικές καταστάσεις ανάλογα την συνθήκη/έκβαση του περιστατικού σε συνδυασμό με το εξωτερικό περιβάλλον (πχ ανέβασμα ή κατέβασμα ασθενούς από ορόφους κατοικιών με καρέκλα,παροχή ΚΑΡΠΑ για χρονικό διάστημα πλέον των 10 λεπτών,κλπ,κλπ).

Το κάπνισμα και κυρίως όσοι θεωρούνται βαρείς καπνιστές (ένα και πλέον πακέτο τσιγάρα την ημέρα).Το κάπνισμα σε κάποιους αποτελεί μια φάση χαλάρωσης όταν υπάρχει αυξημένη δουλειά ή ανάμεσα σε δύσκολα περιστατικά.

Δυστυχώς για πολλούς συναδέλφους δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για αποφόρτιση μετά από ένα δύσκολο περιστατικό γιατί πιθανόν θα ακολουθήσει ξανά κάτι επείγον ή δύσκολο με το που δοθεί τέλος από νοσοκομείο.

Πολλοί συνάδελφοι καπνίζουν περισσότερο εν ώρα εργασίας ή δεν μπορούν να κόψουν το τσιγάρο γιατί το θεωρούν αναγκαίο για να είναι καλά στην βάρδια τους.

Κακές διατροφικές συνήθειες που δυστυχώς αποκτούνται όταν η εργασία είναι στον δρόμο. Εδώ έχουμε κατανάλωση έτοιμου φαγητού και καφέδων διαφορετικές ώρες μέσα σε μια εβδομάδα και το λεγόμενο γρήγορο και έτοιμο φαγητό επιβαρύνει τον οργανισμό με μεγάλες ποσότητες νατρίου (αύξηση αρτηριακής πίεσης),λιπαρών (αύξηση χοληστερόλης,-σωματικού βάρους) και κακής ποιότητας τροφής.

Αυξημένο σωματικό βάρος και λίπος στο σώμα όχι ομοιόμορφα κατανεμημένο (πχ μεγάλη περιφέρεια κοιλιάς και στο υπόλοιπο σώμα μικρή κατανομή λίπους).
Μείωση της καθημερινής δραστηριότητας εκτός εργασίας (αθλητικές δραστηριότητες ή απλό περπάτημα) και παραμονή στο σπίτι για διάφορους λόγους πολλές ώρες κάθε μέρα.

Κληρονομικοί παράγοντες βάσει του οικογενειακού ιστορικού.

Στο ΕΚΑΒ αρκετοί συνάδελφοι μας κάθε χρόνο ασθενούν από σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα και πολλοί από αυτούς εν ώρα υπηρεσίας. Ένα σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα πέρα από την βλάβη στο σώμα αλλά και στην ψυχολογία δημιουργεί προβλήματα στην/στον συνάδελφο εκτός από την δουλειά του και στην ζωή του μετέπειτα.

Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να βελτιώσουμε τις συνήθειες στην ζωή μας , να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε και τις συνθήκες εργασίας μας τουλάχιστον ως προς την μείωση του φόρτου εργασίας και του στρες.Οι καρδιολογικές παθήσεις είναι μόνο ένα μέρος των προβλημάτων που μπορεί να μας βλάψουν λόγω των ιδιαιτεροτήτων της δουλειάς μας.Μαζί με τον καρκίνο και τα μυοσκελετικά προβλήματα αποτελούν την μάστιγα στο ΕΚΑΒ και πολλές φορές αφορούν νέους ανθρώπους που έχουν πολλά όνειρα για το μέλλον τους……….

Πηγή: Stavros Papadimas

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ