Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Γενικά » Κατηγορίες στα ελικόπτερα διάσωσης.

Κατηγορίες στα ελικόπτερα διάσωσης.

Οι κατηγορίες των ελικοπτέρων “διάσωσης” είναι συγκεκριμένες, και ένα ελικόπτερο για να ενταχθεί σε μια από τις κατηγορίες πρέπει να έχει εξοπλισμό και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Οι κατηγορίες είναι τρεις και μόνον τρεις. Είναι τα ελικόπτερα κατηγορίας HEMS, κατηγορίας SAR ή HSR, και η κατηγορία Air Ambulance!

Τα ελικόπτερα που είναι στην κατηγορία SAR ή HSR, είναι τα ελικόπτερα που έχουν μόνο το βαρουλκο διασωσης (1) για να μπορούν να κάνουν την περισυλλογή ατόμου και είναι επανδρωμένο με τεχνικούς διάσωσης. Δεν έχουν ιατρικό εξοπλισμό επιπέδου ΜΕΘ (2) για να μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του τραυματία ή του παθολογικου ασθενή και οι τεχνικοί δεν εχουν εξειδικευμένη υγειονομική εκπαίδευση.

Οπότε, αυτά τα ελικόπτερα μπορούν να προσεγγίσουν απαιτητικά τερέν, αλλά δεν μπορούν να προσφέρουν εξειδικευμένη προνοσοκομειακή βοήθεια στο θύμα!

 

 

Στην κατηγορία των Air Ambulance είναι τα ελικόπτερα όπου ο εξοπλισμός τους είναι μόνο ιατρικός επιπέδου ΜΕΘ (2), δεν έχουν εξοπλισμό για περισυλλογή του ατόμου (1), και το προσωπικό είναι επαγγελματίες υγείας με πολύ καλή εκπαίδευση στα πρωτόκολλα αεροδιακομιδων. Δεν έχουν την δυνατότητα να δουλέψουν σαν αυτόνομες μονάδες για να κάνουν περισυλλογή από το σημείο του ατυχήματος, οπότε δεν μπορούν να κάνουν πρωτογενή αεροδιακομιδή, και η δουλειά τους είναι να πετάνε από υγειονομική μονάδα σε μια άλλη υγειονομική μονάδα (δευτερογενή αεροδιακομιδή).

Πάμε τώρα και στην κατηγορία HEMS. Είναι τα ελικόπτερα που διαθέτουν βαρούλκο διάσωσης (1) αλλά και ιατρικό εξοπλισμό επιπέδου ΜΕΘ (2).

Επίσης, το προσωπικό είναι επαγγελματίες υγείας με εκπαίδευση στις αεροδιακομιδές, αλλά έχουν λάβει και εκπαίδευση τεχνικού για να μπορεί να γίνει διάσωση από οποιοδήποτε τερέν παρέχοντας παράλληλα και διαχείριση στον πολυτραυματία!

Είναι οι βασιλιάδες της προνοσοκομειακής υποστήριξης της ζωής σε πάρα πολλές χώρες, και τα πληρώματα του είναι τα καλύτερα μέσα από μια συνεχή αξιολόγηση και εκπαίδευση!

Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ένα τέτοιο ελικόπτερο με εκπαιδευμένο προσωπικό επιπέδου HEMS για να επιχειρεί, και το έχει ιδιωτική εταιρία.

 

Συγγραφέας:

Θεοδόσης Ρακιτζόπουλος

Εθελοντική ενασχόληση με την ορεινή διάσωση 2003-2010.
Εκπαίδευση και πιστοποίηση στο Alpine HEMS, στην εταιρεία AIR ZERMATT, 2012 Πιστοποίηση “advanced HEMS” στην Ιταλία από την Ακαδημία του Ιταλικού Υπουργείου Υγειας 2014, με retraining το 2017, Πλήρωμα ελικοπτέρου διάσωσης, Διασώστης πλήρωμα ασθενοφόρου 2015 έως σήμερα.

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ