Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αναπηρική καρέκλα αντί για φορείο όταν είναι δυνατό ώστε να μεταφέρετε έναν ασθενή κατεβαίνοντας σκάλες.
Ακολουθείστε τα βήματα
- Ασφαλίστε τον ασθενή στην αναπηρική καρέκλα με ιμάντες.
Στο κάτω μέρος χρησιμοποιήστε μια ζώνη γύρω από τους γοφούς και ένα ιμάντα γύρω από το θώρακα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κάποιες μεθόδους για να ασφαλίσετε τους βραχίονες και τα χέρια έτσι ώστε ο ασθενής να μην φύγει από την καρέκλα για να πιάσει κάτι και να μην κάνει τα μέλη της ομάδας να χάσουν την ισορροπία τους (Βήμα 1).
- Οι διασώστες παίρνουν τις θέσεις τους γύρω από τον ασθενή που κάθεται στην καρέκλα. ένας στο κεφάλι και ένας στα πόδια. Ο διασώστης στο κεφάλι θα δίνει οδηγίες για να συγχρονίσει την άρση και τη μεταφορά (Βήμα 2)
- Ένας τρίτος διασώστης (στη χώρα μας το ρόλο αυτό μπορεί να αναλάβει κάποιος συγγενής) προηγείται των δύο που κουβαλούν την καρέκλα για να ανοίγει τις πόρτες, να τους φωτίζει τις σκάλες κλπ. Για μεταφορές σε μακρινή απόσταση, ο τρίτος διασώστης μπορεί να εναλλάσσεται στην ομάδα που μεταφέρει έτσι ώστε να κάνουν διάλειμμα οι άλλοι δύο (Βήμα 3).
- Όταν φτάνετε σε πλατφόρμες και άλλα επίπεδα διαστήματα κατά τη μεταφορά, χαμηλώστε την καρέκλα στο έδαφος και κυλήστε την αντί να την κουβαλάτε. Όταν φθάσετε στο επίπεδο που περιμένει το φορείο, κυλήστε την καρέκλα δίπλα σε αυτό ως προετοιμασία για τη μεταφορά του ασθενούς (Βήμα4).
Όπως και με τις άλλες μεταφορές θυμηθείτε πάντα να κρατάτε τη ράχη σε μια σταθερή θέση και να σκύβετε απ’ τους γοφούς και όχι την οσφύ.
Θα πρέπει επίσης να λυγίζετε τα γόνατα και να κρατάτε το βάρος του ασθενούς και τους βραχίονες σας όσο πιο κοντά γίνεται στο σώμα σας.
Προσπαθήστε να αποφύγετε κάθε μη αναγκαία άρση και μεταφορά του ασθενούς.
Εάν μία βοήθεια, κύλισμα ή έλξη σώματος δεν βλάπτει ή δεν βάζει τον ασθενή σε κίνδυνο, χρησιμοποίησε μία για να κινήσεις τον ασθενή πάνω στη σανίδα ή το φορείο.
Άρση και Μετακίνηση Ασθενών
Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης
Επιμέλεια Κειμένου
Παναγιώτης Σπανός
Προνοσοκομειακός Διασώστης
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ