Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Υγεία » Κατανόηση της υγείας του εντέρου: Σημάδια ενός ανθυγιεινού εντέρου και τι να κάνετε γι’ αυτό

Κατανόηση της υγείας του εντέρου: Σημάδια ενός ανθυγιεινού εντέρου και τι να κάνετε γι’ αυτό

Εάν παρατηρήσετε σημάδια κακής υγείας του εντέρου, οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του μικροβιώματος του εντέρου σας και να ωφελήσουν τη συνολική σας υγεία.

Τι είναι το μικροβίωμα του εντέρου;

Ο όρος “μικροβίωμα του εντέρου” αναφέρεται στους μικροοργανισμούς που ζουν στο έντερό σας. Κάθε άτομο έχει περίπου 200 διαφορετικά είδη βακτηρίων, ιών και μυκήτων στον πεπτικό του σωλήνα.

Ορισμένοι μικροοργανισμοί είναι επιβλαβείς για την υγεία μας, αλλά πολλοί είναι απίστευτα ευεργετικοί και μάλιστα απαραίτητοι για ένα υγιές σώμα.

Έρευνα δείχνει ότι η ύπαρξη μεγάλης ποικιλίας βακτηρίων στο έντερο μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης παθήσεων όπως ο διαβήτης, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου και η ψωριασική αρθρίτιδα.

Πώς επηρεάζει το μικροβίωμα του εντέρου την υγεία σας;

Η απίστευτη πολυπλοκότητα του εντέρου και η σημασία του για τη συνολική μας υγεία είναι ένα θέμα αυξανόμενης έρευνας στην ιατρική κοινότητα.

Μελέτες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν διαπιστώσει συνδέσεις μεταξύ της υγείας του εντέρου και:

του ανοσοποιητικού συστήματος
ψυχικής υγείας
αυτοάνοσων νοσημάτων
ενδοκρινικών διαταραχών
γαστρεντερικών διαταραχών
καρδιαγγειακών νοσημάτων
καρκίνου

Ένα υψηλότερο επίπεδο ποικιλομορφίας των βακτηρίων του εντέρου μπορεί να σχετίζεται με τη βελτίωση της υγείας. Ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η υγεία του εντέρου σας παίζει ρόλο σε πολλούς τομείς της υγείας και της ευημερίας σας.

7 σημάδια ενός ανθυγιεινού εντέρου

Πολλά μέρη της σύγχρονης ζωής μπορούν να επηρεάσουν το μικροβίωμα του εντέρου σας, όπως

τα υψηλά επίπεδα στρες
ο πολύ λίγος ύπνος
η κατανάλωση διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
η λήψη αντιβιοτικών

Αυτό με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει άλλες πτυχές της υγείας σας, όπως:

τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
τα επίπεδα ορμονών
το βάρος
την ανάπτυξη ασθενειών

Μπορεί να παρατηρήσετε μερικά συμπτώματα εάν έχετε μειωμένη υγεία του εντέρου.

Ακολουθούν επτά από τα πιο συνηθισμένα σημάδια:

1. Στομαχικές διαταραχές

Οι στομαχικές διαταραχές μπορεί να είναι όλα σημάδια ενός ανθυγιεινού εντέρου.

Περιλαμβάνουν τα εξής:

αέρια
φούσκωμα
δυσκοιλιότητα
διάρροια
καούρα

Ένα ισορροπημένο έντερο θα έχει λιγότερες δυσκολίες στην επεξεργασία των τροφών και στην αποβολή των αποβλήτων, οδηγώντας πιθανότατα σε λιγότερα συμπτώματα.

2. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα τρόφιμα και πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να μειώσει την ποσότητα των “καλών” βακτηρίων και την ποικιλομορφία στο έντερό σας.

Έρευνα αναφέρει ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη φλεγμονή σε όλο το σώμα. Η φλεγμονή μπορεί να είναι ο πρόδρομος διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

3. Ακούσιες αλλαγές στο βάρος

Η αύξηση ή η απώλεια βάρους χωρίς να αλλάξετε τις συνήθειες διατροφής ή άσκησης μπορεί να είναι σημάδι ενός μη υγιούς εντέρου. Ένα μη ισορροπημένο έντερο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός σας να απορροφά θρεπτικά συστατικά, να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα και να αποθηκεύει λίπος.

Η απώλεια βάρους μπορεί να προκαλείται από δυσαπορρόφηση λόγω υπερανάπτυξης βακτηρίων του λεπτού εντέρου (SIBO). Από την άλλη πλευρά, η αύξηση βάρους μπορεί να προκαλείται από αντίσταση στην ινσουλίνη ή αυξημένη φλεγμονή.

4. Διαταραχές του ύπνου ή συνεχής κόπωση

Έρευνα αναφέρει ότι η ανισορροπία των βακτηρίων του εντέρου μπορεί να συνδέεται με κατακερματισμένο ύπνο και μικρή διάρκεια ύπνου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια κόπωση.

Ενώ η αιτία παραμένει ασαφής, φαίνεται να συνδέεται με τη φλεγμονή, τη μεταβολική λειτουργία και την ψυχική υγεία.

5. Ερεθισμός του δέρματος

Οι δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση μπορεί να σχετίζονται με τους τύπους βακτηρίων που υπάρχουν στο έντερο. Οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις ωφέλιμων βακτηρίων μπορεί να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις που επηρεάζουν τα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος.

6. Αυτοάνοσες καταστάσεις

Πολλές μελέτες έχουν βρει συνδέσεις μεταξύ του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα ανθυγιεινό έντερο μπορεί να αυξήσει τη συστηματική φλεγμονή και να μεταβάλει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπου το σώμα επιτίθεται στον εαυτό του αντί στους επιβλαβείς εισβολείς.

7. Τροφικές δυσανεξίες

Οι τροφικές δυσανεξίες είναι το αποτέλεσμα της δυσκολίας πέψης ορισμένων τροφών. Αυτό διαφέρει από την τροφική αλλεργία, η οποία προκαλείται από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ορισμένα τρόφιμα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι τροφικές δυσανεξίες, όπως η δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να οφείλονται σε κακή ποιότητα βακτηρίων στο έντερο.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία στην πέψη των τροφών που προκαλούν και σε συμπτώματα όπως:

φούσκωμα
αέρια
διάρροια
κοιλιακό άλγος
ναυτία

Υπάρχουν επίσης κάποιες έρευνες που δείχνουν ότι οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να σχετίζονται με την υγεία του εντέρου.

7 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία του εντέρου σας

Μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου σας μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής και στη διατροφή.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω ενέργειες:

1. Μειώστε τα επίπεδα του άγχους σας

Τα χρόνια υψηλά επίπεδα άγχους είναι σκληρά για ολόκληρο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του εντέρου σας.

Μερικοί τρόποι για να μειώσετε το στρες μπορεί να περιλαμβάνουν:

διαλογισμό
περπάτημα
μασάζ
ποιοτικό χρόνο με φίλους ή με την οικογένειά σας
διάχυση αιθέριων ελαίων
περιορισμό κατανάλωσης αλκοόλ
γέλιο
εξάσκηση γιόγκα
χρόνο με ένα κατοικίδιο

2. Κοιμηθείτε αρκετά

Η έλλειψη επαρκούς ποιότητας ύπνου μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου σας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να συμβάλει σε περισσότερα προβλήματα ύπνου.

Προσπαθήστε να δώσετε προτεραιότητα στο να έχετε τουλάχιστον 7-8 ώρες αδιάλειπτου ύπνου ανά νύχτα. Ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει εάν έχετε προβλήματα ύπνου.

3. Τρώτε αργά

Το να μασάτε καλά το φαγητό σας και να τρώτε τα γεύματά σας πιο αργά μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη, ενώ σας βοηθά επίσης να κάνετε καλύτερες επιλογές τροφίμων.

Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τις πεπτικές ενοχλήσεις και να διατηρήσετε ένα υγιές έντερο.

4. Μείνετε ενυδατωμένοι

Η κατανάλωση άφθονου νερού μπορεί να συνδέεται με αυξημένη ποικιλομορφία βακτηρίων στο έντερο, αν και η πηγή του νερού έχει επίσης σημασία. Μια μελέτη του 2022 διαπίστωσε επίσης ότι οι άνθρωποι που έπιναν περισσότερο νερό είχαν λιγότερα από έναν τύπο βακτηρίων που μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές λοιμώξεις.

Η διατήρηση της ενυδάτωσης ωφελεί την υγεία σας συνολικά και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Μπορεί επίσης να είναι ένας απλός τρόπος για την προώθηση ενός υγιούς εντέρου.

5. Πάρτε ένα πρεβιοτικό ή προβιοτικό

Ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η προσθήκη ενός πρεβιοτικού ή προβιοτικού συμπληρώματος στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου σας. Τα πρεβιοτικά παρέχουν “τροφή” που προορίζεται για την προώθηση της ανάπτυξης ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, ενώ τα προβιοτικά είναι ζωντανά καλά βακτήρια.

Τα άτομα που έχουν σοβαρή ασθένεια ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα δεν πρέπει να λαμβάνουν προβιοτικά. Επίσης, δεν είναι όλα τα προβιοτικά συμπληρώματα υψηλής ποιότητας ή ωφέλιμα για την υγεία σας.

Είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας όταν επιλέγετε ένα προβιοτικό ή πρεβιοτικό συμπλήρωμα για να βελτιώσετε την υγεία σας.

Μπορείτε να προμηθευτείτε ένα προβιοτικό ή πρεβιοτικό συμπλήρωμα από το διαδίκτυο.

6. Ελέγξτε για τροφικές δυσανεξίες

Μπορεί να έχετε τροφική δυσανεξία εάν έχετε συμπτώματα όπως:

φούσκωμα
κοιλιακό άλγος
διάρροια
αέρια
ναυτία
κόπωση
γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Μπορείτε να προσπαθήσετε να εξαλείψετε τις κοινές τροφές που προκαλούν την αίσθησή σας για να δείτε αν τα συμπτώματά σας βελτιωθούν. Εάν είστε σε θέση να εντοπίσετε και να αποφύγετε ένα ή περισσότερα τρόφιμα που συμβάλλουν στα συμπτώματά σας, μπορεί να δείτε μια θετική αλλαγή στην υγεία του πεπτικού σας συστήματος.

7. Αλλάξτε τη διατροφή σας

Η μείωση της ποσότητας των επεξεργασμένων, πλούσιων σε ζάχαρη και λιπαρά τροφίμων που καταναλώνετε μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη υγεία του εντέρου.

Η κατανάλωση μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες πιθανότατα συμβάλλει επίσης σε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου.

Μπορείτε επίσης να επηρεάσετε θετικά το έντερό σας τρώγοντας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε μικροθρεπτικά συστατικά που ονομάζονται πολυφαινόλες, όπως:

λαχανικά
φρούτα
καφές
τσάι
κρασί

4 είδη τροφίμων για την υγεία του εντέρου

Η διατροφή και η υγεία του εντέρου φαίνεται να είναι πολύ στενά συνδεδεμένες. Η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων, τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε εξευγενισμένα σάκχαρα είναι πιθανώς σημαντική για τη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος, καθώς αυτά τα τρόφιμα μπορεί να προωθήσουν την ανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων.

Υπάρχουν επίσης τροφές που μπορείτε να φάτε και οι οποίες προωθούν ενεργά την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων, συμβάλλοντας στη συνολική σας υγεία.

Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν:

1. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Έρευνα δείχνει ότι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχουν θετικό αντίκτυπο στην υγεία του εντέρου.

Αυτές οι τροφές περιλαμβάνουν:

όσπρια, όπως τα μαύρα φασόλια και τα ρεβίθια
δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη και η κινόα
λαχανικά, όπως το μπρόκολο και τα σπαράγγια
ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα και τα φιστίκια
φρούτα, όπως τα μήλα και τα ροδάκινα

2. Σκόρδο

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 σε ποντίκια, το σκόρδο μπορεί να αυξήσει την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου και να βελτιώσει την υγεία του εντέρου.

Μια μικρή μελέτη του 2018 σε 49 άτομα διαπίστωσε ομοίως ότι το παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου αύξησε την ποικιλομορφία και τα επίπεδα των ωφέλιμων βακτηρίων. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους.

3. Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση αποτελούν εξαιρετικές διατροφικές πηγές προβιοτικών.

Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν:

kimchi

sauerkraut

γιαούρτι
κεφίρ

Έρευνα υποδεικνύει ότι η κατανάλωση αυτών των τροφίμων μπορεί να βελτιώσει το μικροβίωμα του εντέρου.

4. Τροφές που ενισχύουν το κολλαγόνο

Τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο, όπως

ο ζωμός των οστών (εξαιρετικά θρεπτικός ζωμός που μπορεί να παρασκευαστεί με σιγοβράσιμο ζωικών οστών και συνδετικού ιστού. Οι συνταγές για ζωμό οστών συχνά περιλαμβάνουν ένα προϊόν με βάση τα οξέα, όπως ξύδι ή χυμό λεμονιού)

και το δέρμα σολομού,

μπορεί να είναι ευεργετικές τόσο για τη γενική υγεία όσο και για την υγεία του εντέρου.

Μια μελέτη του 2021 έδειξε ότι τα συμπληρώματα με κολλαγόνο μπορεί να ωφελήσουν το μικροβίωμα του εντέρου σε ποντίκια, αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Θα μπορούσατε επίσης να προσπαθήσετε να ενισχύσετε την παραγωγή κολλαγόνου από το σώμα σας μέσω της διατροφής σας.

Για να βοηθήσετε το σώμα σας να παράγει κολλαγόνο, δοκιμάστε να τρώτε περισσότερο:

εσπεριδοειδή
μπρόκολο
κρέας
αυγά
ξηρούς καρπούς

Συχνές ερωτήσεις

Γιατί το μικροβίωμα του εντέρου διαφέρει στα άτομα;

Το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως:

διατροφή
περιβάλλον
χρήση αντιβιοτικών
στρες
ύπνος
γενετική

Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία ποικίλλει σε διαφορετικούς ανθρώπους, επηρεάζοντας το εντερικό μικροβίωμά τους με διαφορετικούς τρόπους. Αυτή η διακύμανση έχει ως αποτέλεσμα τα άτομα να έχουν μοναδικά μικροβιογράμματα εντέρου.

Πώς ανταποκρίνεται το μικροβίωμα του εντέρου στη νηστεία;

Η νηστεία φαίνεται να ωφελεί το μικροβίωμα του εντέρου, αν και πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες σε ανθρώπους.

Σύμφωνα με μια μικρή μελέτη του 2019 σε 16 άτομα, η νηστεία συνδέθηκε με χαμηλότερα επίπεδα ενός βακτηρίου που προάγει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Έρευνες σε ζώα δείχνουν επίσης οφέλη από τη νηστεία.

Μια μελέτη του 2018 σε μύγες φρούτων διαπίστωσε ότι η διαλείπουσα νηστεία φάνηκε να βελτιώνει την υγεία του εντέρου και να αυξάνει τη διάρκεια ζωής.

Μια άλλη μελέτη του 2019 σε ποντίκια έδειξε ότι η νηστεία προώθησε την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου και μείωσε τη φλεγμονή στο έντερο.

Η κατανάλωση προβιοτικών αλλάζει πραγματικά το μικροβίωμα του εντέρου σας;

Ορισμένες μελέτες δεν διαπίστωσαν καμία επίδραση των προβιοτικών στο μικροβίωμα του εντέρου. Παρόλα αυτά, άλλες έρευνες υποδηλώνουν ότι τα προβιοτικά μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου και να επηρεάσουν θετικά άλλους τομείς της υγείας, όπως η ανοσία.

Οι μελέτες εξακολουθούν να γίνονται σε αυτόν τον τομέα.

Αποτέλεσμα

Το ανθρώπινο έντερο είναι πολύπλοκο. Ενώ η έρευνα συνεχίζεται, φαίνεται σαφές ότι το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει την υγεία ολόκληρου του σώματος.

Ένα υγιές έντερο συμβάλλει:

σε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα
στην υγεία της καρδιάς
στην υγεία του εγκεφάλου
στην βελτιωμένη διάθεση
στον υγιή ύπνο
στην αποτελεσματική πέψη
στην πιθανή πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου και αυτοάνοσων νοσημάτων

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή μπορούν να επηρεάσουν θετικά όχι μόνο την υγεία του εντέρου σας αλλά και τη συνολική σας υγεία.

Βιβλιογραφία

ΠΗΓΗ: healthline

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ