Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τα άρθρα του Διασώστη » Κατανοώντας και αντιμετωπίζοντας τον καρκίνο της γλώσσας

Κατανοώντας και αντιμετωπίζοντας τον καρκίνο της γλώσσας

Από την πρόληψη στη θεραπεία, ένας ολοκληρωμένος οδηγός

Τι είναι ο καρκίνος της γλώσσας;

Ο καρκίνος της γλώσσας αρχίζει όταν υγιή κύτταρα στη γλώσσα υποβάλλονται σε μεταλλάξεις στο DNA τους, οδηγώντας σε ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και το σχηματισμό ενός όγκου.

Δεν είναι πάντα σαφές τι προκαλεί αυτές τις μεταλλάξεις, αλλά ο ιός του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) μπορεί να εμπλέκεται σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα για τους όγκους που αναπτύσσονται στο λαιμό.

Παράγοντες κινδύνου και πρόληψη

Βασικοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν τη χρήση καπνού, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και την έκθεση σε συγκεκριμένους τύπους HPV. Οι άνδρες, τα άτομα άνω των 45 ετών, και εκείνοι που δεν διατηρούν την κατάλληλη στοματική υγιεινή είναι σε υψηλότερο κίνδυνο. Για να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου της γλώσσας, είναι σκόπιμο να αποφύγετε το κάπνισμα, να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ, να εξετάσετε τον εμβολιασμό κατά του HPV και να υποβληθείτε σε τακτικούς οδοντιατρικούς και ιατρικούς ελέγχους.

Διάγνωση και θεραπεία

Η διάγνωση του καρκίνου της γλώσσας μπορεί να περιλαμβάνει ακτίνες Χ, CT scans, PET scans και βιοψίες.

Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα και μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοβολία, στοχευμένες θεραπείες, και ανοσοθεραπεία.

Η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται συχνά για την αφαίρεση του πρωτοπαθούς όγκου, και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η απομάκρυνση των προσβεβλημένων λεμφαδένων μπορεί να είναι απαραίτητη.

Η ακτινοθεραπεία, συχνά σε συνδυασμό με χημειοθεραπείες, χρησιμοποιείται για να καταστρέψει τα υπόλοιπα κύτταρα του όγκου ή να μειώσει τους όγκους.

Οι στοχευμένες θεραπείες και η ανοσοθεραπεία είναι επιλογές για περιπτώσεις όπου ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί ή είναι επαναλαμβανόμενος.

Επιπλοκές και Πρόγνωση

Επιπλοκές του καρκίνου της γλώσσας μπορεί να προκύψουν μετά τις θεραπείες που έλαβαν. Αυτές περιλαμβάνουν δυσκολίες ομιλίας, προβλήματα κατάποσης, αλλαγές στη γεύση, συναισθηματικά προβλήματα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, αφυδάτωση ή υποσιτισμό. Η ακτινοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει πρόσθετες παρενέργειες όπως ερεθισμό του δέρματος, κόπωση, ναυτία και πόνο στα οστά.

Όσον αφορά την πρόγνωση, το πενταετές προσδόκιμο επιβίωσης ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το στάδιο του καρκίνου.

Για τους όγκους της γλώσσας που δεν έχουν εξαπλωθεί πέρα από τη γλώσσα, το πενταετές προσδόκιμο επιβίωσης εκτιμάται ότι είναι περίπου 85%.

Εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί μόνο στους λεμφαδένες, το ποσοστό μειώνεται στο 70%.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις όπου ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, το σχετικό προσδόκιμο επιβίωσης πέντε ετών είναι σημαντικά χαμηλότερο, περίπου 41%.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι αυτά τα δεδομένα είναι σχετικά και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως η γενική υγεία του ασθενούς, ο τύπος των θεραπειών που λαμβάνονται, και άλλες μεμονωμένες πτυχές.

Πηγές

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ