Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Γενικά » Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε έγκυες γυναίκες: Επιπλοκές και μελέτες

Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε έγκυες γυναίκες: Επιπλοκές και μελέτες

Στις έγκυες γυναίκες, η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση περιπλέκεται από τις παθοφυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα με την αορτοκοιλιακή συμπίεση.

Ποιες είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να γίνει Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε έγκυες γυναίκες και ποιες όχι;

Η ΚΑΡΠΑ σε έγκυο γυναίκα είναι σπάνια, 1 στις 30.000 εγκυμοσύνες (2019). Αυτό το χαμηλό ποσοστό υποδηλώνει ότι οι περισσότεροι γιατροί θα έχουν μικρή εμπειρία με καρδιακή ανακοπή κατά την εγκυμοσύνη στην καριέρα τους.

Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε έγκυες γυναίκες: τι σημαίνει αυτό;

Κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ σε μη έγκυες ασθενείς, η μέγιστη καρδιακή παροχή προσεγγίζει το ≤ 30% της φυσιολογικής.

Σε ασθενείς 20 εβδομάδων έγκυος που βρίσκονται σε ύπτια θέση, η καρδιακή παροχή μειώνεται περαιτέρω.

Αυτό σημαίνει ότι εάν αυτοί οι ασθενείς υποστούν καρδιακή ανακοπή όταν τοποθετηθούν σε ύπτια θέση, πρακτικά δεν θα υπάρχει καθόλου καρδιακή παροχή παρά τη σωστή εκτέλεση ΚΑΡΠΑ.

Οι ασθενείς σε προχωρημένη εγκυμοσύνη έχουν επίσης μια τάση για ταχεία ανάπτυξη υποξαιμίας και οξέωσης, υψηλότερο κίνδυνο πνευμονικής εισρόφησης και αυξημένη συχνότητα δυσκολίας διασωλήνωσης σε σύγκριση με τον πληθυσμό που δεν είναι έγκυος. Αυτές οι αλλαγές είναι υπερβολικές σε περιπτώσεις πολύδυμης εγκυμοσύνης και παχυσαρκίας.

Ένα σπάνιο γεγονός, ΚΑΡΠΑ σε έγκυες γυναίκες

Η καρδιακή ανακοπή στην εγκυμοσύνη είναι μια σπάνια κατάσταση, που θεωρείται ότι συμβαίνει σε 1:30.000 γεννήσεις. Μπορεί να οδηγήσει σε προθανάτια καισαρική τομή προκειμένου να σωθεί η μητέρα και το βρέφος της.

Πέντε λεπτά είναι σχεδόν αρκετά, ανάλογα με την προσωπική προτίμηση, για να βράσετε ένα αυγό και να βουτυρώσετε λίγο τοστ. Είναι επίσης η χρονική περίοδος κατά την οποία οι μαιευτήρες αναμένεται να εντοπίσουν την καρδιακή ανακοπή της μητέρας, να ξεκινήσουν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και εάν η καρδιακή παροχή της μητέρας δεν αποκατασταθεί άμεσα, να γεννήσουν το έμβρυο με καισαρική τομή».

Αυτή η αναφορά είναι μια πεμπτουσία της πολυπλοκότητας που συνεπάγεται η παροχή υψηλής ποιότητας ιατρικής περίθαλψης γρήγορα και αποτελεσματικά στην έγκυο ασθενή που υποφέρει από καρδιακή ανακοπή.

ΠΗΓΗ: https://www.emergency-live.com/health-and-safety/cpr-in-pregnant-women-complications-and-new-studies/

Παναγιώτης Σπανός

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ