Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση: Υπάρχει ελπίδα εάν, επειτα από τέσσερα λεπτά εμφυσήσεων διάσωσης, δεν μπορεί να βρεθεί σφυγμός;

Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση: Υπάρχει ελπίδα εάν, επειτα από τέσσερα λεπτά εμφυσήσεων διάσωσης, δεν μπορεί να βρεθεί σφυγμός;

Τα λεπτά μπορεί να μοιάζουν με ώρες όταν κάνετε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε μια πραγματική κατάσταση. Για το λόγο αυτό, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε πόση ώρα χρειάζεται η ΚΑΡΠΑ για να λειτουργήσει.

Για παράδειγμα, εάν μετά από 4 λεπτά εμφυσήσεων διάσωσης δεν μπορεί να βρεθεί σφυγμός, τι κάνετε;

Η σύντομη απάντηση είναι ότι η διάρκεια της ΚΑΡΠΑ που πρέπει να δοθεί διαφέρει από περίπτωση σε περίπτωση. Ορισμένες φορές η ΚΑΡΠΑ είναι επιτυχής μετά από λίγα σύντομα λεπτά – μερικές φορές χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο. Συχνά, δεν είναι καθόλου επιτυχής.

Εδώ εξετάζουμε παραδείγματα για το πόσος χρόνος χρειάστηκε για να λειτουργήσει η ΚΑΡΠΑ σε πραγματικές περιπτώσεις και τι πρέπει να κάνετε όταν αυτή δεν φαίνεται να λειτουργεί και μετά από τέσσερα λεπτά εμφυσήσεων διάσωσης δεν μπορεί να βρεθεί σφυγμός.

Τι συμβαίνει στα ζωτικά όργανα κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής

Όλα τα όργανα χρειάζονται οξυγόνο για να λειτουργήσουν. Το σώμα αρχίζει να πεθαίνει όταν η καρδιά, οι πνεύμονες ή ο εγκέφαλος σταματήσουν να λειτουργούν. Η αποτυχία της ανάνηψης αυτών των οργάνων οδηγεί στην αποτυχία άλλων οργάνων σε όλο το σώμα.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να αντιστραφεί με την ΚΑΡΠΑ, δίνοντας τεχνητή αποκατάσταση των ζωτικών οργάνων. Χωρίς ΚΑΡΠΑ, ένα άτομο σε καρδιακή ανακοπή θα χάσει γρήγορα τη λειτουργία των οργάνων, επειδή δεν υπάρχει τίποτα για να δώσει οξυγόνο σε αυτά τα όργανα.

Η ΚΑΡΠΑ μπορεί να πάρει χρόνο για να λειτουργήσει και γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να αρχίσει η ΚΑΡΠΑ το συντομότερο δυνατό.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια των αρχικών σταδίων της ΚΑΡΠΑ

Ο σκοπός της ΚΑΡΠΑ είναι να επιστρέψει το οξυγόνο στα ζωτικά όργανα του σώματος. Η παρατεταμένη έλλειψη οξυγόνου επηρεάζει τον εγκέφαλο. Αυτό αρχίζει να συμβαίνει εντός τριών λεπτών από τη διακοπή της καρδιάς. Όσο περισσότερο χρόνο ο εγκέφαλος στερείται οξυγόνου, τόσο χειρότερη θα είναι η βλάβη στα όργανα.

Η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση είναι ένας χειροκίνητος τρόπος για να αρχίσει να ρέει το αίμα στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα του αίματος που μεταφέρουν οξυγόνο θα εξακολουθήσουν να φτάνουν στα όργανα. Πρόκειται, ωστόσο, για μια προσωρινή λύση και ο στόχος της ΚΑΡΠΑ είναι η επανεκκίνηση της καρδιάς για την επιστροφή της αυτόματης κυκλοφορίας (ROSC).

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλα έχουν χαθεί αν μετά από τέσσερα λεπτά εμφυσήσεων διάσωσης δεν μπορεί να βρεθεί σφυγμός.

Εάν δεν υπάρχει σφυγμός μετά από 4 λεπτά εμφυσήσεων διάσωσης ή ΚΑΡΠΑ, υπάρχει πολύ μειωμένη πιθανότητα ανάκαμψης, αλλά η ανάκαμψη εξακολουθεί να μην είναι αδύνατη.

Παραδείγματα επιτυχημένης ΚΑΡΠΑ: Υπάρχει ελπίδα εάν μετά από 4 λεπτά εμφυσήσεων διάσωσης δεν μπορεί να βρεθεί σφυγμός;

Υπάρχουν φορές που η ΚΑΡΠΑ έχει επαναφέρει επιτυχώς τον καρδιακό ρυθμό σε έναν ασθενή μετά από παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Μερικές φορές αυτό οδηγεί σε πλήρη ανάρρωση.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για μερικά διαφορετικά παραδείγματα αυτού του γεγονότος.

Όταν η ΚΑΡΠΑ λειτούργησε μετά από πέντε λεπτά

Τα ζωτικά όργανα θα αρχίσουν να επηρεάζονται μετά από λίγα μόλις λεπτά στέρησης οξυγόνου. Εάν δεν υπάρχει ακόμα σφυγμός μετά από τέσσερα λεπτά αναπνοών διάσωσης, η συμβουλή είναι να συνεχίσετε.

Ενώ οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται με κάθε λεπτό που περνάει, έχουν υπάρξει πολλές ιστορίες επιτυχίας στις οποίες η παροχή ΚΑΡΠΑ για πολύ περισσότερο από πέντε λεπτά έσωσε μια ζωή.

Όταν η ΚΑΡΠΑ έχει αποδώσει μετά από 20 λεπτά

Ορισμένοι ιατρικοί φορείς, όπως η Εθνική Ένωση Ιατρών Ιατρικών Υπηρεσιών Έκτακτης Ανάγκης, προτείνουν τουλάχιστον 20 λεπτά ΚΑΡΠΑ σε άτομα που βιώνουν καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου.

Ενώ το ποσοστό επιβίωσης σε εξωνοσοκομειακές καρδιακές ανακοπές στις οποίες δόθηκε ΚΑΡΠΑ για 20 λεπτά ή περισσότερο εξακολουθεί να είναι μόνο 5%, μια μελέτη έδειξε “πολλαπλές περιπτώσεις επιβίωσης” μετά από 20 λεπτά ή περισσότερο αναζωογόνησης.

Όταν η ΚΑΡΠΑ έχει αποδώσει μετά από 90 λεπτά

Μια μελέτη έδειξε ότι ένας 48χρονος άνδρας επέζησε από ενδονοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα. Πολλοί θα θεωρούσαν ότι αυτό είναι αδύνατο, αλλά αυτός είναι η απόδειξη του αντιθέτου.

Ο άνδρας έλαβε ΚΑΡΠΑ για 90 λεπτά και επτά ημέρες αργότερα είχε πλήρη νευρολογική αποκατάσταση.

Όταν η ΚΑΡΠΑ έχει λειτουργήσει μετά από πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα

Φυσικά, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, η επιβίωση φαίνεται σχεδόν θαυματουργή.

Το 2019 μια μελέτη παρουσίασε έναν 52χρονο Ιταλό ορειβάτη, ο οποίος είχε επιβιώσει από καρδιακή ανακοπή με πλήρη ανάκτηση οργάνων, αφού είχε λάβει ΚΑΡΠΑ για 5 ώρες και 44 λεπτά. Αυτό είναι σχετικά ανήκουστο, αλλά δείχνει ότι η ΚΑΡΠΑ έχει πραγματικά σημασία.

Πότε να σταματήσετε να δίνετε ΚΑΡΠΑ

Δεν υπάρχει προκαθορισμένος χρόνος “διακοπής” κατά τη χορήγηση ΚΑΡΠΑ. Τα ποσοστά επιτυχίας εξαρτώνται από την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Εμβαθύνουμε περισσότερο σε αυτό το θέμα στο άρθρο μας, “Πόσο χρονικό διάστημα πρέπει να συνεχίσετε την ΚΑΡΠΑ;”.

Συνιστάται γενικά να εκτελείτε ΚΑΡΠΑ συνεχώς για τουλάχιστον δύο λεπτά πριν αξιολογήσετε την ανταπόκριση του ασθενούς. Ακόμη και αν δεν παρατηρήσετε ανταπόκριση, συνεχίστε την ΚΑΡΠΑ μέχρι να φτάσει βοήθεια.

Τι να κάνετε όταν η ΚΑΡΠΑ δεν λειτουργεί

Δυστυχώς, η ΚΑΡΠΑ δεν αποδίδει πάντα. Η ΚΑΡΠΑ δεν κρατά κάποιον στη ζωή, αλλά κερδίζει χρόνο μέχρι να φτάσει άλλη βοήθεια.

Δεν υπάρχει ιατρικά καθορισμένος χρόνος για να σταματήσετε την ΚΑΡΠΑ. Εάν μετά από τέσσερα λεπτά εμφυσήσεις διάσωσης δεν υπάρχει ακόμα σφυγμός, συνεχίστε την ΚΑΡΠΑ μέχρι να φτάσει βοήθεια.

Ο οδηγός μας λεπτό προς λεπτό για το τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ το εξηγεί περαιτέρω.

Είναι αλήθεια ότι οι πιθανότητες μειώνονται με κάθε λεπτό που περνάει. Εάν μετά από 4 λεπτά αναπνοής διάσωσης δεν ανιχνεύεται σφυγμός, οι πιθανότητες ανάκαμψης χωρίς εγκεφαλική βλάβη είναι χαμηλές. Παρόλα αυτά, αξίζει να προσπαθήσουμε με την ελπίδα ότι το θύμα μπορεί να επιβιώσει. Ως χορηγός ΚΑΡΠΑ, δεν θα μπορείτε πάντα να σώσετε μια ζωή, αλλά συνεχίζοντας να χορηγείτε ΚΑΡΠΑ μέχρι να φτάσει η επείγουσα βοήθεια, μπορείτε να ξέρετε ότι κάνατε ό,τι μπορούσατε.

Η συνεχής εκτέλεση ΚΑΡΠΑ μέχρι να αναλάβει μια ιατρική ομάδα μπορεί να δώσει αρκετό οξυγόνο στον εγκέφαλο, την καρδιά και τους πνεύμονες ώστε να σημαίνει πλήρη ανάρρωση για τον ασθενή. Είναι αυτά τα πρώτα λίγα λεπτά ΚΑΡΠΑ που είναι ζωτικής σημασίας για την πιθανότητα ανάρρωσης.

Πηγή: https://www.protrainings.com/blog/how-long-cpr-take-to-work

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ