Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση » Καρδιακή ανακοπή: Νέα τεχνική διπλασιάζει τα ποσοστά επιβίωσης

Καρδιακή ανακοπή: Νέα τεχνική διπλασιάζει τα ποσοστά επιβίωσης

Κάθε χρόνο, 750.000 Ευρωπαίοι γίνονται θύματα καρδιακής ανακοπής. Η χρήση απινιδωτή είναι απαραίτητη για να επανέλθει το θύμα. Προσφέρει στην καρδιά ένα δυνατό σοκ για να σταματήσει την καρδιακή αρρυθμία, επιτρέποντας στην καρδιά να βρει ξανά τον κανονικό της ρυθμό.

Τώρα, η Νέα Ζηλανδία υιοθετεί μία νέα τεχνική για θύματα καρδιακών ανακοπών. Γνωστή ως “double sequential external defibrillation” (DSED), η τεχνική θα αλλάξει την προσέγγιση των διασωστών και θα βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης του θύματος.

Κατά την στάνταρ απινίδωση, ένα ηλεκτρόδιο τοποθετείται κάτω από τη δεξιά κλείδα και ένα κάτω από την αριστερή μασχάλη. Αν ο απινιδωτής εντοπίσει κοιλιακή μαρμαρυγή ή άσφυγμη κοιλιακή ταχυκαρδία, προσφέρει σοκ κάθε δύο λεπτά. Ωστόσο, περίπου το 20% των θυμάτων με αυτές τις δύο αρρυθμίες, δεν ανταποκρίνονται στη στάνταρ μέθοδο.

 

Η νέα μέθοδος DSED, προσφέρει δύο διαδοχικά σοκ στην καρδιά, χρησιμοποιώντας δύο απινιδωτές, με τα ηλεκτρόδια να είναι πλέον τέσσερα. Τα δύο τοποθετούνται όπως στη στάνταρ μέθοδο και τα άλλα δύο κοντά στο κέντρο του στήθους και στην πλάτη.

Τα δεδομένα από τα πληρώματα των ασθενοφόρων στη Νέα Ζηλανδία, μεταξύ 2020 και 2023, δείχνουν πως θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη νέα μέθοδο 1.390 άνθρωποι, των οποίων το ποσοστό επιβίωσης σήμερα είναι μόνο 14%. Το National Ambulance Sector Clinical Working Group της χώρας εκπαίδευσε το υγειονομικό προσωπικό και αναβάθμισε τις οδηγίες, με τα ασθενοφόρα να διαθέτουν πλέον δύο απινιδωτές.

Μία πρόσφατη δοκιμή στον Καναδά συνέκρινε το DSED με τη στάνταρ απινίδωση και από τους 261 ασθενείς, επιβίωσε το 30.4% σε σχέση με το 13.3% του στάνταρ πρωτοκόλλου.

 

Παρόλο που τα δεδομένα για το DSED είναι σχετικά νέα, η εφαρμογή του από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Νέας Ζηλανδίας αλλάζει παγκοσμίως τη γνώση μας για τη βελτίωση των στρατηγικών ανάνηψης.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο National Library of Medicine.

Πηγή: https://unboxholics.com/news/tech/112959-kardiaki-anakopi-nea-techniki-diplasiazei-ta-pososta-epiviosis?mibextid=xfxF2i

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ