Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Καρδιακές προσβολές στις γυναίκες: Δεν είναι μόνο ανδρικό πρόβλημα

Καρδιακές προσβολές στις γυναίκες: Δεν είναι μόνο ανδρικό πρόβλημα

Το British Heart Foundation διεξάγει εκστρατεία ώστε περισσότεροι άνθρωποι να αναγνωρίζουν τα σημάδια και τα συμπτώματα των καρδιακών προσβολών στις γυναίκες.

Πολλοί άνθρωποι έχουν τη λανθασμένη αντίληψη ότι οι καρδιακές προσβολές συμβαίνουν μόνο στους άνδρες και αυτό έχει οδηγήσει χιλιάδες γυναίκες να μην αντιλαμβάνονται ότι βιώνουν καρδιακή προσβολή και κατά συνέπεια να μην αναζητούν την απαραίτητη ιατρική βοήθεια.

Το BHF δηλώνει ότι η στεφανιαία νόσος σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερες από διπλάσιες γυναίκες από τον καρκίνο του μαστού στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος δολοφόνος γυναικών παγκοσμίως – ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, συχνά θεωρείται ότι πρόκειται για μια “ανδρική ασθένεια”.

Υπάρχουν περισσότερες από 800.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο που ζουν με στεφανιαία νόσο, η οποία είναι η κύρια αιτία των καρδιακών προσβολών. 35.000 γυναίκες εισάγονται στο νοσοκομείο μετά από καρδιακή προσβολή κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο – κατά μέσο όρο 98 γυναίκες ανά ημέρα ή 4 ανά ώρα.

Το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς θέλει να υπενθυμίσει τα εξής:

Τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Δεν έχουν όλα “κλασικό”, συντριπτικό πόνο στο στήθος.

Συχνά οι γυναίκες αργούν να αναζητήσουν γρήγορα ιατρική βοήθεια και θεραπεία, παρά τα πιθανά προειδοποιητικά σημάδια. Επειδή υπάρχει η γενική αντίληψη ότι τα καρδιακά επεισόδια συμβαίνουν μόνο στους άνδρες. Οι γυναίκες συχνά απορρίπτουν τα συμπτώματα ως οτιδήποτε άλλο εκτός από καρδιακή προσβολή, καθώς απλώς δεν πιστεύουν ότι διατρέχουν κίνδυνο.

 

 

Καλέστε γρήγορα ασθενοφόρο | Καρδιακές προσβολές σε γυναίκες

Η συμβουλή του BHF είναι να σκεφτείτε προσεκτικά, οι γυναίκες παθαίνουν καρδιακές προσβολές και αν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιος γνωστός σας παθαίνει καρδιακή προσβολή, μην καθυστερείτε- καλέστε αμέσως το ασθενοφόρο.

Όσο πιο γρήγορα λάβετε θεραπεία τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα. Η καρδιακή προσβολή προκαλείται από διακοπή της ροής του αίματος προς την καρδιά. Είναι σημαντικό να λάβετε ιατρική περίθαλψη το συντομότερο δυνατό, ώστε να αποκατασταθεί η παροχή αίματος στον προσβεβλημένο καρδιακό μυ και να μειωθεί η μακροχρόνια βλάβη στην καρδιά.

Στη δεκαετία του 1960, επτά στις 10 καρδιακές προσβολές στο Ηνωμένο Βασίλειο αποδείχθηκαν θανατηφόρες. Σήμερα, επτά στους 10 ανθρώπους που παθαίνουν καρδιακή προσβολή επιβιώνουν. Υπάρχουν απίστευτες εξελίξεις στη διαθέσιμη θεραπεία. Συχνά οι παραϊατρικοί παρακάμπτουν τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και πηγαίνουν κατευθείαν στις αίθουσες καρδιακής αγγειογραφίας, όπου μπορούν να εισάγουν αμέσως έναν καθετήρα και να αποκαταστήσουν την παροχή αίματος στην καρδιά.

 

Εντοπισμός των σημείων καρδιακής προσβολής στις γυναίκες

Τα σημάδια και τα συμπτώματα καρδιακής προσβολής μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, αλλά τα πιο συνηθισμένα σημάδια καρδιακής προσβολής είναι τα εξής

πόνος στο στήθος ή δυσφορία στο στήθος που εμφανίζεται ξαφνικά αλλά δεν υποχωρεί. Ο ασθενής αισθάνεται σαν πίεση, σφίξιμο ή συμπίεση – κάποιοι άνθρωποι έχουν έντονο πόνο, ενώ κάποιοι άλλοι τον αντιλαμβάνονται ελάχιστα.

Ο  πόνος ή η δυσφορία μπορεί να εξαπλωθεί στο αριστερό ή το δεξί χέρι ή να επεκταθεί στον αυχένα, το σαγόνι, την πλάτη ή το στομάχι. Μερικοί άνθρωποι τον μπερδεύουν με τράβηγμα.
Οι άνθρωποι αισθάνονται συχνά αδιαθεσία, ιδρώτα, ζάλη ή δύσπνοια.

Άλλα λιγότερο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

ξαφνικό αίσθημα άγχους ή φτερούγισμα στο στήθος, παρόμοιο με κρίση πανικού
υπερβολικός βήχας ή συριγμός
αίσθημα απίστευτης αδιαθεσίας – ορισμένοι άνθρωποι το ονομάζουν αίσθημα επικείμενης καταστροφής.
Ποτέ μην αγνοείτε τον πόνο στο στήθος! Εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, καλέστε αμέσως το ασθενοφόρο.

Ακολουθεί ένας οδηγός για το πώς να επιβιώσετε από καρδιακές προσβολές και καρδιακές ανακοπές.

Μείωση του κινδύνου καρδιακών προσβολών στις γυναίκες;

Οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες προστατεύονται από καρδιακές παθήσεις από τις ορμόνες τους. Ωστόσο, μετά την εμμηνόπαυση αυξάνεται ο κίνδυνος και ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται περαιτέρω καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν.

Το BHF συνιστά σε όλες τις γυναίκες άνω των 40 ετών να επισκέπτονται τον τοπικό τους γενικό ιατρό ή νοσηλευτή για έναν έλεγχο υγείας, για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης τους και την επανεξέταση του καρδιαγγειακού τους κινδύνου.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν αναπτύσσουν περισσότερους παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Προφανώς, όσο περισσότεροι είναι οι παράγοντες κινδύνου, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος:

υψηλή αρτηριακή πίεση
υψηλή χοληστερόλη
διαβήτης
κάπνισμα
υπερβολικό βάρος
οικογενειακό ιστορικό καρδιακών προβλημάτων
μη επαρκής σωματική δραστηριότητα

Ιδιαίτερο πρόβλημα για τις γυναίκες:

Η πρόγνωση για τις γυναίκες που παθαίνουν καρδιακή προσβολή δεν είναι καθόλου τόσο ενθαρρυντική όσο για τους άνδρες. Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν λανθασμένα μετά από καρδιακή προσβολή. Επιπλέον, οι επαγγελματίες υγείας μπορεί να έχουν προκατάληψη λόγω φύλου και να μην αντιλαμβάνονται ορισμένα από τα σημεία και τα συμπτώματα των καρδιακών προσβολών στις γυναίκες.

Οι επαγγελματίες υγείας μπορεί να μην κάνουν αρκετά γρήγορη διάγνωση

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές γυναίκες εμφανίζουν ελαφρώς διαφορετικά σημεία και συμπτώματα καρδιακής προσβολής σε σχέση με τους άνδρες. Επιπλέον, οι γυναίκες συχνά δεν παραπονιούνται για τον ίδιο βαθμό πόνου στο στήθος με τους άνδρες.

Οι εξετάσεις για μια ορμόνη, την τροπονίνη, θα καθορίσουν συνήθως αν κάποιος έχει καρδιακή προσβολή. Στις γυναίκες, τα επίπεδα της τροπονίνης δεν αυξάνονται στα ίδια επίπεδα με αυτά των ανδρών και έτσι δεν ανιχνεύονται ως μη φυσιολογικά. Ως εκ τούτου, η εισαγωγή χαμηλότερων επιπέδων για την ανωμαλία μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση περισσότερων καρδιακών προσβολών στις γυναίκες.

Οι καθυστερήσεις έχουν συνέπειες:

Κάποιος που υφίσταται καρδιακή προσβολή και καθυστερεί τη διάγνωση και τη θεραπεία, έχει 70% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου μετά από 30 ημέρες από κάποιον που λαμβάνει αμέσως τη σωστή διάγνωση. Επίσης, μπορεί να εμφανίσει μακροχρόνιες επιπλοκές και μειωμένη καρδιακή λειτουργία.

Επιπλέον, εκτός του ότι οι γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να λάβουν αμέσως τη σωστή θεραπεία, έχουν επίσης λιγότερες πιθανότητες να λάβουν κατάλληλη μεταφροντίδα. Αυτή περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη μιας δεύτερης καρδιακής προσβολής.

Δυστυχώς, οι γυναίκες έχουν επίσης λιγότερα κίνητρα να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους: να σταματήσουν το κάπνισμα, να βελτιώσουν τη διατροφή τους και να αυξήσουν τη σωματική δραστηριότητα.

Συμπέρασμα

Εν ολίγοις, η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη συχνότητα των καρδιακών προσβολών στις γυναίκες, θα πρέπει να σώσει ζωές και να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση για τις γυναίκες που υφίστανται καρδιακές προσβολές.

Γράφτηκε από την Emma Hammett  για το First Aid for Life

Πηγή: https://onlinefirstaid.com/heart-attacks-in-women/?inf_contact_key=31c9eb36e7098073b1407371557a6a5009c74070ac2bf3cfa7869e3cfd4ff832

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ