Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Επικαιρότητα » Καθηγητής του Χάρβαρντ: Το τραύμα είναι επιδημία – Η Ελλάδα δεν δικαιούται να χάνει νέους ανθρώπους

Καθηγητής του Χάρβαρντ: Το τραύμα είναι επιδημία – Η Ελλάδα δεν δικαιούται να χάνει νέους ανθρώπους

Χαρακτηριστικά επιδημίας έχουν οι θάνατοι εξαιτίας σοβαρών τραυματισμών, τόσο στη χώρα μας, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Το τραύμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από τα παιδιά ενός έτους μέχρι και τις ηλικίες των 45 ετών. Η Ελλάδα, μάλιστα, πλήττεται δυσανάλογα από τα τροχαία, που κοστίζουν ζωές και αφήνουν πίσω τους σοβαρές αναπηρίες.

«Αν υπάρχει πιθανότητα τα παιδιά σου και τα εγγόνια σου να πεθάνουν από κάτι, θα πεθάνουν από τραύμα. Δεν θα πεθάνουν ούτε από ιλαρά ούτε από εγκεφαλίτιδα ούτε από κάτι παρόμοιο» ανέφερε ο καθηγητής χειρουργικής του Χάρβαρντ και διευθυντής του Κέντρου Τραύματος της Βοστώνης, Γεώργιος Βέλμαχος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Παρασκευή (04/03/2025), στο πλαίσιο του Εθνικού συνέδριου τραύματος που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

«Το τραύμα είναι επιδημία. Σκοτώνει το πιο δυναμικό και νεαρό μέρος του πληθυσμού σε επιδημικές διαστάσεις. Στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο είτε σε αναπτυγμένες χώρες είτε αναπτυσσόμενες, το τραύμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε ηλικίες ενός έως 45 ετών. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που δουλεύουν, που ονειρεύονται, που μπορούν να παράγουν, είναι αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από τραύμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το τραύμα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως από όσους σκοτώνουν μαζί οι τρεις μεγάλες μολυσματικές ασθένειες στον πλανήτη, δηλαδή η φυματίωση, η ελονοσία και το AIDS», τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Είναι μάστιγα όχι μόνο γιατί σκοτώνει, αλλά γιατί αφήνει ανάπηρους, πολλές φορές με μόνιμες αναπηρίες, σε πολλαπλάσιο αριθμό από αυτούς που σκοτώνει. Είναι ένα πρόβλημα κοινωνικό, ειδικά για την Ελλάδα που δεν δικαιούται να χάνει νέους ανθρώπους, κυρίως εξ αιτίας της υπογεννητικότητας».

Η Ελλάδα υστερεί στη διάσωση τραυματιών

Ο καθηγητής τόνισε ότι η Ελλάδα σε όλες τις μετρήσεις είναι εξαιρετικά χαμηλά στην αντιμετώπιση και τη διάσωση των τραυματιών σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και απέχει πολύ και από την Αμερική που διαθέτει το καλύτερο σύστημα τραύματος παγκοσμίως. «Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπάρχει κανένα σύστημα τραύματος σε προνοσοκομειακό, διανοσοκομειακό και μετανοσοκομειακό επίπεδο. Επίσης, δεν υπάρχει τομέας εκπαίδευσης στη χειρουργική τραύματος όπως στην Αμερική και στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες της δύσης. Ο νόμος για τη δημιουργία κέντρων τραύματος που ψηφίστηκε πρόσφατα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για να φτιάξουμε το σύστημα», δήλωσε ο κ. Βέλμαχος.

Καθοριστικός είναι ο χρόνος δράσης για την έκβαση ενός περιστατικού. Ο καθηγητής έφερε το παράδειγμα της Βοστώνης, όπου «από τη στιγμή που γίνεται ο τραυματισμός, ο μέσος χρόνος άφιξης της βοήθειας είναι 6 λεπτά, 3-6 λεπτά ο μέσος χρόνος δράσης στο σημείο του ατυχήματος και άλλα 6-11 λεπτά έως το πλησιέστερο κέντρο τραύματος. Σε λιγότερο από μισή ώρα έχεις φτάσει στο χώρο διάσωσης. Στην προνοσοκομειακή φροντίδα σημαντικό δεν είναι μόνον ο σύντομος χρόνος άφιξης, αλλά και όσοι παραλαμβάνουν τους τραυματίες να είναι εκπαιδευμένοι στο τραύμα. Ο άριστος εξοπλισμός στα ασθενοφόρα και ο πολύ πιο σύγχρονος στα ελικόπτερα αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης».

Το οικονομικό αποτύπωμα του τραύματος δε, είναι «ένα κλειστό οικονομικό κύκλωμα. Αυτός που τραυματίστηκε με το μηχανάκι και θα μείνει παράλυτος εξ αιτίας της κακής θεραπείας, θα επιβαρύνει το κράτος οικονομικά εφ΄ όρου ζωής. Εάν όμως λάβει καλή θεραπεία, θα γίνει παραγωγικός και γι’ αυτό χρειάζεται να επενδύσουμε στην αντιμετώπιση του τραύματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη, τον Απρίλιο του 2013, όπου υπήρξαν 236 τραυματίες, εκ των οποίων πολλοί έχασαν τα πόδια τους. Πολλούς τους χειρουργήσαμε πάνω σε φορεία για να μην πεθάνουν. Έζησαν όλοι. Θάνατοι μηδέν. Είδα αυτούς τους ανθρώπους που ήταν διαλυμένοι, να γίνονται πάλι παραγωγικά μέλη της κοινωνίας. Όσα χρήματα δαπανήθηκαν για την αποκατάστασή τους επεστράφησαν, επειδή έγιναν και πάλι εργασιακά λειτουργικοί» ανέφερε ο κ. Βέλμαχος.

Τα Κέντρα Τραύματος που δημιουργούνται στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά στη χώρα μας, δημιουργείται ένα οργανωμένο εθνικό σύστημα τραύματος, που προβλέπει κέντρα τραύματος επιπέδου I (σε 17 νοσοκομεία συν δυο παιδιατρικά), αναβάθμιση αιθουσών αναζωογόνησης και υπηρεσίες πρωτογενούς αεροδιάσωσης μεταφοράς με ελικόπτερα.

Σχετικά με τις αεροδιακομιδές, σε πρώτη φάση προβλέπονται έξι βάσεις ελικοπτέρων πρωτογενούς διάσωσης, ώστε ο τραυματίας να κατευθύνεται όχι στην πλησιέστερη υγειονομική δομή, αλλά στην καταλληλότερη για την αντιμετώπιση των κακώσεών του.

«Ο νέος νόμος που διαμορφώθηκε με τη συμβολή της Εταιρίας Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής προβλέπει μεταξύ των άλλων αίθουσες αναζωογόνησης στα ΤΕΠ ειδικά σχεδιασμένες σύμφωνα με τις προδιαγραφές για την διαχείριση του κρίσιμου τραυματία και του βαρέως πάσχοντος. Μία τέτοια πρότυπη αίθουσα έχει δημιουργηθεί στο Ασκληπιείο Βούλας, ενώ με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αναβαθμίζονται αντίστοιχες αίθουσες σε 67 νοσοκομεία της επικράτειας. Όσον αφορά το προσωπικό που θα τις στελεχώσει, αυτή τη στιγμή οι γιατροί και οι νοσηλευτές που εκπαιδεύονται είναι ελάχιστοι, υπάρχει όμως μία διαρκής ροή», δήλωσε ο Παντελής Βασιλείου, καθηγητής χειρουργικής ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος και Επείγουσας Χειρουργικής και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του εθνικού συνεδρίου τραύματος.

Πηγή: https://www.newsbomb.gr/ygeia/story/1639589/kathigitis-tou-xarvarnt-to-trayma-einai-epidimia-i-ellada-den-dikaioytai-na-xanei-neous-anthropous

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ