Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τα άρθρα του Διασώστη » Η “ψευδαίσθηση του λαστιχένιου χεριού” (Βίντεο)

Η “ψευδαίσθηση του λαστιχένιου χεριού” (Βίντεο)

Αυτό που βλέπεις, αυτό που σκέπτεσαι, αυτό πιστεύεις!

Συναρπαστικό πείραμα που δείχνει πώς μπορεί να αλλάξει η αντίληψη του μυαλού μας για την πραγματικότητα!

Η “ψευδαίσθηση του λαστιχένιου χεριού” είναι ένα παράδειγμα της “ψευδαίσθησης μεταφοράς σώματος”, της ψευδαίσθησης ότι κάποιος κατέχει είτε ένα μέρος ενός σώματος είτε ένα ολόκληρο σώμα διαφορετικό από το δικό του, γι’ αυτό και μερικές φορές αναφέρεται ως “ιδιοκτησία σώματος” στην ερευνητική βιβλιογραφία.

Αυτή η ψευδαίσθηση μπορεί να προκληθεί πειραματικά με τη χειραγώγηση της οπτικής του ατόμου και επίσης με την παροχή οπτικών και αισθητηριακών σημάτων που συσχετίζονται με το σώμα του ατόμου.

Για να εμφανιστεί η ψευδαίσθηση, οι αντιληπτικοί μηχανισμοί από κάτω προς τα πάνω, όπως η εισαγωγή οπτικών πληροφοριών, πρέπει να υπερισχύουν της γνώσης από πάνω προς τα κάτω ότι το συγκεκριμένο σώμα (ή μέρος) δεν ανήκει στο άτομο.

Αυτό είναι που έχει ως αποτέλεσμα την ψευδαίσθηση της μεταβίβασης της κυριότητας του σώματος. Συνήθως προκαλείται με τη χρήση εικονικής πραγματικότητας, αλλά μπορεί να βιωθεί και σε πραγματικές συνθήκες. (Πηγή: Wikipedia)

Οι νευροβιολογικοί μηχανισμοί που διέπουν την “ψευδαίσθηση του λαστιχένιου χεριού” μπορεί να έχουν ευρύτατες επιπτώσεις σε διάφορους τομείς, από τη νευροεπιστήμη, την ψυχολογία και την ψυχική υγεία έως την ιατρική, τη σωματική υγεία και την αποκατάσταση και από την ψηφιακή υγεία, την εικονική πραγματικότητα και το metaverse.

 

Πηγή: Igor Korolev, DO, PhD 🧠🇺🇦

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ