Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Υγεία » Η σχέση μεταξύ εγκεφαλικού επεισοδίου και ημικρανίας

Η σχέση μεταξύ εγκεφαλικού επεισοδίου και ημικρανίας

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να σκεφτεί κανείς την ημικρανία και τη σχέση της με το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ημικρανία είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τα νεύρα στο σώμα μας, καθώς και τα αιμοφόρα αγγεία. Πιο συγκεκριμένα, επηρεάζει τις αρτηρίες ή τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα μας. Υπάρχουν δύο σημαντικές σχέσεις μεταξύ της ημικρανίας και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Η πρώτη είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα που μοιάζουν με εγκεφαλικό επεισόδιο όταν έχουν ημικρανία. Δεύτερον, είναι πλέον γνωστό ότι η ημικρανία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτά είναι και τα δύο σημαντικά θέματα που πρέπει να γνωρίζετε εάν είστε κάποιος που ζει με ημικρανία.

Ημικρανία και εγκεφαλικό επεισόδιο

Η ημικρανία και το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι και οι δύο κοινές καταστάσεις. Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου και προκαλεί μεγάλη αναπηρία. Η ημικρανία είναι επίσης πολύ συχνή- επηρεάζει περίπου έναν στους 7 ανθρώπους. (1,2) Παραδοσιακά, το εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται κυρίως στον ηλικιωμένο πληθυσμό, αν και πρόσφατα έχει αυξηθεί και στους νέους. Η ημικρανία είναι πολύ πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι για όσους πάσχουν από ημικρανία, ο υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου είναι στις νεαρές προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Στις περισσότερες μελέτες, ο κίνδυνος αυτός είναι υψηλότερος στις γυναίκες που έχουν έναν υποτύπο ημικρανίας γνωστό ως ημικρανία με αύρα. (3) Ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται περαιτέρω με το κάπνισμα, την ανεξέλεγκτη υψηλή αρτηριακή πίεση και επίσης ενδεχομένως εάν οι γυναίκες χρησιμοποιούν φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα, όπως αντισυλληπτικά. (3)

Ημικρανία με αύρα

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι ημικρανίας, η ημικρανία με αύρα και η ημικρανία χωρίς αύρα. Στην ημικρανία με αύρα, η ημικρανία συνοδεύεται από εστιακά νευρολογικά συμπτώματα- εκτός από τον πονοκέφαλο, ο οποίος μπορεί να συνοδεύεται από ναυτία, ευαισθησία στο φως, στους ήχους, ακόμη και στις οσμές μερικές φορές. Η ζάλη ή ο ίλιγγος, τα προβλήματα ομιλίας ή σκέψης είναι επίσης συμπτώματα που μπορεί να αποτελούν μέρος μιας κρίσης ημικρανίας. Ο πιο συνηθισμένος τύπος αύρας είναι ο οπτικός, κατά τον οποίο κάποιος θα παρατηρήσει οπτικά συμπτώματα σε ένα τμήμα του οπτικού του πεδίου, είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια του τμήματος του πονοκεφάλου της ημικρανίας του. Συνηθέστερα, αυτό μπορεί να είναι φωτεινές γραμμές ή χρώματα που αυξάνονται σταδιακά σε διάστημα 20-30 λεπτών και που μπορεί να εμποδίζουν την όραση κάποιου. Άλλα συμπτώματα αύρας μπορεί επίσης να είναι μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στη μία πλευρά του σώματος του ατόμου, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου, του χεριού ή/και του ποδιού. Η αδυναμία στη μία πλευρά του σώματος μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα αύρας.

Πρόκειται για ημικρανία ή εγκεφαλικό επεισόδιο;

Ορισμένα από τα συμπτώματα μιας ημικρανίας μπορεί να μοιάζουν πολύ με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, οπότε πώς μπορείτε να ξέρετε αν πρόκειται για άλλη ημικρανία ή για κάτι πιο ανησυχητικό; Ένας καλός κανόνας είναι ο εξής: αν έχετε ένα σύμπτωμα για πρώτη φορά, όπως αδυναμία, μούδιασμα, ζάλη ή έντονο πονοκέφαλο που δεν μοιάζει με τους άλλους πονοκεφάλους σας, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό. Εάν έχετε ιστορικό ημικρανίας, θα έχετε μια αίσθηση του ποιο είναι το σύνηθες μοτίβο των κρίσεων ημικρανίας σας. Οτιδήποτε διαφορετικό από το συνηθισμένο σας μοτίβο θα πρέπει επίσης να αποτελεί αιτία συναγερμού. Υπάρχουν επίσης κάποια άλλα χρήσιμα μοτίβα για να διαπιστώσετε αν θα μπορούσε να πρόκειται για εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα εγκεφαλικά επεισόδια τείνουν να εμφανίζονται ξαφνικά, ενώ η αύρα ημικρανίας τείνει να εμφανίζεται πιο σταδιακά. Εάν έχετε οπτικά συμπτώματα, η αύρα ημικρανίας τείνει να έρχεται με τεθλασμένες γραμμές ή χρώματα, ενώ σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο- θα είναι πιο πιθανό να είναι μια μείωση της όρασης ή θολή όραση.

Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται τρομακτικό για τις γυναίκες με ημικρανία, τα καλά νέα είναι ότι το συνολικό ποσοστό εγκεφαλικών επεισοδίων σε αυτόν τον πληθυσμό είναι χαμηλό. Είναι επίσης σημαντικό να συνεργαστείτε με το γιατρό σας εάν οι κρίσεις ημικρανίας σας είναι συχνές ή πολύ σοβαρές, καθώς η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη θεραπεία ή την πρόληψη των κρίσεων ημικρανίας, συμπεριλαμβανομένων νέων θεραπειών που έχουν εγκριθεί πρόσφατα από τον FDA, καθώς και πολλών φυσικών επιλογών. Επιπλέον, ο υγιεινός τρόπος ζωής με τακτική άσκηση και ο έλεγχος άλλων παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι σημαντικοί. Αυτό περιλαμβάνει τακτικές εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι η αρτηριακή σας πίεση είναι ελεγχόμενη. Είναι πάντα καλή ιδέα να μην καπνίζετε ή να προσπαθείτε να το σταματήσετε εάν καπνίζετε σήμερα.

Βιβλιογραφία

1-Feigin VL, Forouzanfar MH, Krishnamurthi R, Mensah GA, Connor M, Bennett DA, et al. Global and regional burden of stroke during1990–2010: findings from the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet. 2014;383:245–54.

2-Victor TW, Hu X, Campbell JC, Buse DC, Lipton RB. Migraine prevalence by age and sex in the United States: a life-span study. Cephalalgia. 2010;30:1065–72.

3-Schurks M, Rist PM, Bigal ME, Buring JE, Lipton RB, Kurth T. Migraine and cardiovascular disease: systematic review and meta-analysis. BMJ. 2009;339:3914.

Συγγραφέας:

Η Huma U. Sheikh, MD, είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Mount Sinai Beth Israel και προηγουμένως ήταν κλινική καθηγήτρια νευρολογίας στο Brigham and Women’s Hospital-Harvard Medical School. Ολοκλήρωσε την ειδικότητά της στη νευρολογία στο Montefiore Medical Center, όπου ολοκλήρωσε επίσης την υποτροφία για τα εγκεφαλικά επεισόδια, προτού συνεχίσει στο Brigham and Women’s Hospital για υποτροφία στην Ιατρική Κεφαλαλγίας. Ήταν η προηγούμενη συμπρόεδρος του τμήματος ειδικού ενδιαφέροντος για την ημικρανία και τις αγγειακές παθήσεις στην Αμερικανική Εταιρεία Κεφαλαλγίας (AHS) και μέλος της επιτροπής της AHS για την ανάπτυξη των “Κατευθυντήριων οδηγιών για τα αγγειακά θέματα και την κεφαλαλγία”. Το κύριο ερευνητικό της ενδιαφέρον είναι η διερεύνηση του ρόλου των χαμηλής δόσης αντισυλληπτικών από το στόμα στο εγκεφαλικό επεισόδιο για γυναίκες με ημικρανία με επιχορήγηση από τη Διεθνή Εταιρεία Κεφαλαλγίας.

Πηγή: https://www.migrainedisorders.org/migraineandstroke/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ