Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Γενικά » Η σημασία του οικογενειακού γεύματος με τα παιδιά σας

Η σημασία του οικογενειακού γεύματος με τα παιδιά σας

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου από τις ηλικίες 9 έως 17 ετών βρίσκεται σε εξαιρετικά ευαίσθητο στάδιο.

Οι κοινωνικές δεξιότητες και η σύνδεση μπορούν να αναπτυχθούν μέσω των οικογενειακών γευμάτων.

Με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα παιδιά μπορεί να έχουν περισσότερους περισπασμούς στο τραπέζι του δείπνου.

Οι δύο αδελφές μου και εγώ συνηθίζαμε να γουρλώνουμε τα μάτια μας όταν οι γονείς μας μας καλούσαν όλους για οικογενειακό γεύμα. Είμαι η μεγαλύτερη από τρία κορίτσια και όλες περάσαμε τις φάσεις της “αυθάδειας” μας, όταν αντιμιλούσαμε στους γονείς μας, δεν θέλαμε να ασχοληθούμε μαζί τους και τους αντιμετωπίζαμε αρνητικά.

Γιατί να θέλουμε να περνάμε τα βράδια μας με τους γονείς μας και όλη την οικογένεια στο τραπέζι του δείπνου;

Είτε νιώθαμε ότι ήταν άσκοπο, βαρετό ή ενοχλητικό, είτε ότι προτιμούσαμε να βλέπουμε τηλεόραση. Αυτό συνέβη πριν από 10 χρόνια, όταν ήμουν στο λύκειο, και τότε οι γονείς μας δεν μας επέτρεπαν να φέρνουμε τηλέφωνα στο τραπέζι.

Τώρα, το 2023, με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, δεν μπορώ καν να φανταστώ πόσους περισσότερους περισπασμούς έχουν τα παιδιά και οι έφηβοι, με τους οποίους θα προτιμούσαν να ασχολούνται παρά να κάθονται στο τραπέζι.

Τώρα, ως ενήλικας 29 ετών και ως θεραπεύτρια παιδιών/εφήβων/εφήβων, συνειδητοποιώ πόσο σημαντικά ήταν αυτά τα υποχρεωτικά οικογενειακά γεύματα για μένα.

Ήταν η μοναδική στιγμή σε όλες μας τις ημέρες που ήμασταν παρόντες ως οικογένεια μεταξύ μας – κάνοντας οπτική επαφή, μιλώντας για τις ημέρες μας και, το σημαντικότερο, νιώθοντας συνδεδεμένοι. (Ακόμα και όταν είχα κακή διάθεση ή ήμουν ενοχλημένη που ήμουν εκεί, κατά βάθος απολάμβανα το αίσθημα ότι με άκουγαν και με φρόντιζαν οι γονείς μου -και ξέρω ότι το ίδιο έκαναν και οι αδελφές μου).

Θέλω να αναγνωρίσω ότι δεν έχει κάθε οικογένεια δύο γονείς στο σπίτι, αλλά αυτή η ανάρτηση επισημαίνει τη σημασία ενός οικογενειακού γεύματος που σημαίνει ότι όλοι όσοι είναι παρόντες και ζουν στο σπίτι, κάθονται μαζί (χωρίς τηλέφωνα). Η έμφαση δίνεται στην εφαρμογή τουλάχιστον τριών καθιστικών γευμάτων την εβδομάδα με τα παιδιά σας.

Έρευνες δείχνουν ότι τα τακτικά γεύματα ως οικογένεια επηρεάζουν θετικά την αυτοεκτίμηση, τις ακαδημαϊκές επιδόσεις και τη συνολική ευημερία των παιδιών και των εφήβων (Fulkerson JA, et al. 2006).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου των νέων ηλικίας 9-17 ετών βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο στάδιο (Social Media and Youth Mental Health, 2023).

Η αυτοεκτίμηση και οι ταυτότητες διαμορφώνονται σε αυτή την ηλικία, γι’ αυτό και το να καθίσετε ως οικογένεια για να επικοινωνήσετε μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι χρήσιμο και να έχει αντίκτυπο στην ενίσχυση της συναισθηματικής υγείας του παιδιού σας -ιδιαίτερα αν επιβάλλετε την πολιτική “όχι τηλέφωνο”.

Έχει σημειωθεί ότι οι γονείς παίζουν τον πιο “κρίσιμο” ρόλο στο να βοηθήσουν ένα παιδί να χτίσει την αυτοεκτίμησή του (Darapublishing, 2017).

Επιπλέον, αν εσείς, ως γονέας, αποτελείτε πρότυπο υγιούς αυτοεκτίμησης για το παιδί σας, αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση της αυτοεκτίμησής του (Darapublishing, 2017).

Η σύνδεση είναι μια ενδιαφέρουσα λέξη στις μέρες μας. Σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους, ειδικά με την αυξημένη χρήση των smartphone.

Αυτές οι συσκευές τεχνικά “συνδέουν” τους ανθρώπους, αλλά σε ποιο βαθμό σε σύγκριση με τις προσωπικές αλληλεπιδράσεις;

Περίπου το 95% των νέων ηλικίας 13-17 ετών χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πάνω από το ένα τρίτο έχουν εκφράσει ότι χρησιμοποιούν “σχεδόν συνεχώς” τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Social Media and Youth Mental Health, 2023).

Τα μεγαλύτερα ποσά χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ παιδιών και εφήβων έχουν συσχετιστεί με κακό ύπνο, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και άγχος (Social Media and Youth Mental Health, 2023).

Αν και είναι αναπόφευκτο ότι τα παιδιά και οι έφηβοι μας θα βρίσκονται κάποια στιγμή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εμείς, ως ενήλικες, πρέπει να παρέμβουμε και να βρούμε τρόπους να ασχοληθούμε με τους νέους σε πραγματικό χρόνο, ειδικά επειδή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν σχεδιαστεί για να “μεγιστοποιούν τη συμμετοχή των χρηστών” (Social Media and Youth Mental Health, 2023).

Σκεφτείτε το: τα smartphones ακολουθούν τις τάσεις μας, ποια βίντεο τείνουν να μας αρέσουν και ποιο περιεχόμενο μας αρέσει. Όταν τα παιδιά και οι έφηβοι βρίσκονται σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο με την ανάπτυξη του εγκεφάλου, αυτό μπορεί να οδηγήσει στη χρήση των μέσων ενημέρωσης που προκαλεί προκλήσεις με τον “αυτοέλεγχο” και εθιστικές συμπεριφορές (Social Media and Youth, Mental Health 2023).

Ακόμα κι αν εσείς ως γονιός δέχεστε αμέτρητα στραβοκοιτάγματα στο τραπέζι του δείπνου, θέλω να επαναπροσδιορίσετε και να θυμηθείτε πόσο πολύτιμος είναι αυτός ο χρόνος.

Και μόνο το γεγονός ότι κάθεστε εκεί μαζί τους, θα αποτελέσει πρότυπο για το πώς να είστε παρόντες και για τη σημασία της προσωπικής σύνδεσης και επικοινωνίας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Ρωτήστε πώς ήταν η μέρα τους, ποιο ήταν το καλύτερο μέρος της ημέρας τους και με ποιον έφαγαν μαζί.

Αυτές οι μικρές στιγμές έχουν μεγάλο αντίκτυπο και μπορούν να οδηγήσουν στη συναισθηματική υγεία των παιδιών σας.

Οι γονείς πρέπει επίσης να βάλουν στην άκρη τα τηλέφωνά τους.

Κάντε αυτόν τον χρόνο υποχρεωτικό και σκόπιμο. Είναι τουλάχιστον 30 λεπτά που γλιτώνουν από το τηλέφωνό τους και περισσότερος χρόνος για να ξέρουν ότι τα αγαπούν και τα ακούνε.

Απλά να θυμάστε: τα στραβοκοιτάγματα δεν είναι η ουσία, το κύριο πιάτο είναι η παρουσία και η σύνδεση.

Βιβλιογραφικές Αναφορές

DaraPublishing, 7, C. P. S., Pope, C., 7, rrpublis S., Rrpublis, & Name. (2021, January 26). Parents role in developing positive self esteem in children. Dara Publishing. https://darapublishing.co/parents-role-in-developing-positive-self-este…

Fulkerson JA, Story M, Mellin A, Leffert N, Neumark-Sztainer D, French SA. Family dinner meal frequency and adolescent development: relationships with developmental assets and high-risk behaviors. J Adolesc Health. 2006; 39(3): 337–45. 10.1016/j.jadohealth.2005.12.026 [PubMed] [CrossRef] [Google Scholar]

Συγγραφέας:

Πηγή: https://www.psychologytoday.com/gb/blog/helping-youth-in-crisis/202306/the-importance-of-family-dinner-with-your-children

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ