Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Γενικά » Η πιο λεπτομερής μικρογραφία ενός ανθρώπινου κυττάρου

Η πιο λεπτομερής μικρογραφία ενός ανθρώπινου κυττάρου

Λαμβάνεται με ακτίνες Χ και κρυοηλεκτρονική μικροσκοπία

Κάθε κύτταρο περιέχει οργανίδια, δομές που έχουν συγκεκριμένες λειτουργίες. Με τον ίδιο τρόπο που τα όργανα, όπως η καρδιά, το συκώτι, το στομάχι και τα νεφρά, εξυπηρετούν συγκεκριμένες λειτουργίες για να κρατήσουν έναν οργανισμό ζωντανό, τα οργανίδια εξυπηρετούν συγκεκριμένες λειτουργίες για να κρατήσουν ένα κύτταρο ζωντανό.

Ένα από τα πιο σημαντικά οργανίδια είναι ο πυρήνας, ο οποίος λειτουργεί ως κέντρο διοίκησης του κυττάρου. Ο πυρήνας περιέχει το DNA του κυττάρου, το γενετικό σχέδιο που παρέχει οδηγίες για όλα όσα κάνει το κύτταρο.

Για να τροφοδοτήσει τις δραστηριότητές του, το κύτταρο βασίζεται στα μιτοχόνδρια. Αυτά τα μικροσκοπικά οργανίδια παράγουν ενέργεια με τη μορφή ενός μορίου που ονομάζεται ATP, το οποίο το κύτταρο χρησιμοποιεί για να τροφοδοτήσει τις διάφορες διαδικασίες του.

Η κατασκευή πρωτεϊνών λαμβάνει χώρα σε μικρά οργανίδια που ονομάζονται ριβοσώματα. Τα ριβοσώματα είναι σαν μικροσκοπικά εργοστάσια που διαβάζουν τον γενετικό κώδικα και συναρμολογούν πρωτεΐνες σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται από το DNA.

Evan Ingersoll & Gael McGill,

Πηγή:

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ