Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Γενικά » Η Ιστορία του 911 (αριθμός κλήσης εκτάκτης ανάγκης των ΗΠΑ)

Η Ιστορία του 911 (αριθμός κλήσης εκτάκτης ανάγκης των ΗΠΑ)

Τι είναι το 911;

Το 911 είναι ένας τριψήφιος τηλεφωνικός αριθμός που μπορεί να παρέχει στο αμερικανικό κοινό άμεση πρόσβαση σε ένα σημείο εξυπηρέτησης της δημόσιας ασφάλειας (PSAP). Σε γενικές γραμμές, το 911 είναι ένας αριθμός έκτακτης ανάγκης για οποιαδήποτε αστυνομική, πυροσβεστική ή ιατρική υπηρεσία.

Πώς αναπτύχθηκε η ιδέα;

Η Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που καθιέρωσε έναν καθολικό τηλεφωνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης. Από το 1937 κάθε άτομο στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να καλέσει το 999 ή το 112, να λάβει άμεση απάντηση και το αίτημά του για βοήθεια (αστυνομία, πυροσβεστική, ασθενοφόρο) να κατευθυνθεί γρήγορα και αποτελεσματικά στην κατάλληλη υπηρεσία.

Κατά την ανάπτυξη παρόμοιων συστημάτων, το Βέλγιο, η Δανία και η Σουηδία υιοθέτησαν το 112 ως ενιαίο αριθμό έκτακτης ανάγκης. Αρκετά από αυτά τα συστήματα απευθύνονται κυρίως στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Άλλες χώρες που έχουν παράσχει τριψήφιο ή διψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης, είτε καθολικά είτε για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, περιλαμβάνουν τη Δυτική Γερμανία, το Καράκας της Βενεζουέλας, το οποίο ανέπτυξε το σύστημά του το 1963 με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, και το Winnipeg του Καναδά, όπου το σύστημα λειτουργεί από το 1959.

Ο Καναδάς αναπτύσσει επί του παρόντος ένα εθνικό σύστημα που χρησιμοποιεί το 911 και η Αυστραλία έχει εφαρμόσει το 000 σε όλη τη χώρα της.

Εισαγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες

Τον Ιανουάριο του 1968, η American Telephone and Telegraph Company ανακοίνωσε ότι στις περιοχές που εξυπηρετεί τα ψηφία 911 ήταν διαθέσιμα για εγκατάσταση σε εθνική κλίμακα ως ο μοναδικός τηλεφωνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης.

Παρόλο που πολλοί αξιωματούχοι δημόσιας ασφάλειας και άτομα σε διάφορα επίπεδα κυβερνητικών οργανώσεων είχαν εκφράσει από καιρό έντονο ενδιαφέρον για την καθιέρωση ενός τέτοιου αριθμού, η ανακοίνωση της AT&T προκλήθηκε κυρίως από τη σύσταση του 1967 της Προεδρικής Επιτροπής για την επιβολή του νόμου και τη διοίκηση της δικαιοσύνης ότι “όπου είναι πρακτικά εφικτό θα πρέπει να καθιερωθεί ένας ενιαίος αριθμός (αστυνομικής έκτακτης ανάγκης) εντός μιας μητροπολιτικής περιοχής και κατά προτίμηση σε ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Περαιτέρω ώθηση προς τη δημιουργία ενός εθνικού αριθμού δόθηκε από την Επιτροπή για τις πολιτικές διαταραχές και την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών, η οποία προέτρεψε την τηλεφωνική βιομηχανία να παράσχει έναν τριψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης.

Αυτές οι διάφορες συστάσεις είχαν με τη σειρά τους λάβει ώθηση από την αυξανόμενη ανησυχία του κοινού για την αύξηση της εγκληματικότητας, των ατυχημάτων και των ιατρικών επειγόντων περιστατικών και από την ευαισθητοποίηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ότι οι τρέχουσες μέθοδοι αναφοράς έκτακτης ανάγκης ήταν ανεπαρκείς και ότι σε έναν πληθυσμό τόσο μεγάλο και τόσο κινητικό όσο ο δικός μας, ένας κοινός αριθμός έκτακτης ανάγκης είχε νόημα.

Ως απάντηση σε αυτές τις ανησυχίες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον Μάρτιο του 1973, μέσω του Γραφείου Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών του Εκτελεστικού Γραφείου του Προέδρου, εξέδωσε το Δελτίο Εθνικής Πολιτικής με αριθμό 73-1, το οποίο ενέκρινε την ιδέα του 911 και προέτρεπε την εφαρμογή του σε εθνικό επίπεδο.

Η επιλογή του συγκεκριμένου αριθμού, 911, βασίστηκε κυρίως σε παράγοντες κόστους, στη συγκριτική ευκολία µε την οποία ο εξοπλισμός της τηλεφωνικής εταιρείας θα µμπορούσε να τροποποιηθεί για να δεχθεί τον αριθμό και σε άλλες εκτιμήσεις που έδειχναν ότι ο συνδυασμός των ψηφίων 911 θα µμπορούσε εύκολα να απομνημονευθεί και να κληθεί από τα περισσότερα άτομά.

Πρώτη κλήση στο 911

Η πρώτη κλήση 911 στις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε από το Haleyville της Αλαμπάμα και έγινε από τον Πρόεδρο της Βουλής της Αλαμπάμα, Rankin Fite, στις 16 Φεβρουαρίου 1968 προς τον Tom Bevill, έναν αντιπρόσωπο των ΗΠΑ.

911 στην κομητεία Fayette

Ένα σύστημα 911 θεωρείται BASIC όταν ένας πολίτης καλεί το 911, δρομολογείται στο PSAP αλλά δεν παρέχονται πληροφορίες για την τοποθεσία στο σημείο απάντησης.

Ένα σύστημα 911 θεωρείται βελτιωμένο όταν ένας πολίτης καλεί το 911, δρομολογείται στο PSAP και η διεύθυνση και ο αριθμός τηλεφώνου του καλούντος εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή για την αναφορά του αποστολέα. Οι ασύρματες ή κινητές κλήσεις δεν παρέχουν πληροφορίες διεύθυνσης. Το Fayette County 911 είναι εξοπλισμένο με ένα σύγχρονο σύστημα 911 επόμενης γενιάς.

Πηγή: https://fayettecountyga.gov/911_communications/history

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ