Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Γενικά » Η επίδραση της στάσης σώματος στην καλή λειτουργία της καρδιάς

Η επίδραση της στάσης σώματος στην καλή λειτουργία της καρδιάς

Γεώργιος Βαβέτσης Ph.D.
Κλινικός Εργοφυσιολόγος

ΑΣΚΗΣΗ
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
ΣΠΟΡ

Η κακή στάση του σώματος επηρεάζει αρνητικά την υγεία ολόκληρου του σώματος και προκαλεί καταστροφές που ξεπερνούν κατά πολύ τις αισθητικές ατέλειες και τον πόνο στην πλάτη, οδηγώντας, κυρίως τους άνδρες (Archives of Internal Medicine – 2006), να παρουσιάζουν 64% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Πιθανότατα δεν αποτελεί είδηση για κανέναν, ότι η κακή στάση του σώματος συνδέεται με πόνους στην πλάτη και προβλήματα στάσης, όμως ελάχιστοι συνειδητοποιούν, ότι η ίδια στάση που προκαλεί πόνο στην πλάτη μπορεί να προκαλέσει πολύ επικίνδυνα, μακροπρόθεσμα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Οι περισσότεροι από εμάς, εξισώνουμε την κακή στάση του σώματος με ένα οπτικά αισθητικό πρόβλημα.

Οι καμπουριασμένες πλάτες (κυρτοί ώμοι – κύφωση) και η κεκλιμένη στάση (σκολίωση) καταλήγουν να θεωρούνται ως ένα μη κολακευτικό εξωτερικό πρόβλημα, όμως, τελικά, κάτι πιο ανησυχητικό και επικίνδυνο βρίσκεται από πίσω.

Η κακή στάση του σώματος επηρεάζει αρνητικά την υγεία ολόκληρου του σώματος και προκαλεί καταστροφές που
ξεπερνούν κατά πολύ τις αισθητικές ατέλειες και τον πόνο στην πλάτη, οδηγώντας, κυρίως τους άνδρες (Archives of Internal Medicine – 2006), να παρουσιάζουν 64% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Μελέτες έχουν δείξει, ότι τα τμήματα Θ1-5 του νωτιαίου μυελού σχετίζονται με τη συμπαθητική νεύρωση της καρ-
διάς, των πνευμόνων και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Οι αλλαγές στη στάση του σώματος μπορούν να επηρεάσουν τον τόνο των συμπαθητικών νεύρων της σπονδυλικής στήλης, οδηγώντας σε αλλαγές το αυτόνομο νευρικό σύστημα και το καρδιαγγειακό σύστημα, οι οποίες με τη σειρά τους τροποποιούν τη σπλαχνική δραστηριότητα ή αυξάνουν το χρόνιο στρες.

Η διορθωτική άσκηση, σύμφωνα με νέες μελέτες (Chan et al., 2019, Gouw et al., 2019), έχει αρκετά καλό παρεμβατικό αποτέλεσμα στις χρόνιες ασθένειες (Guo et al., 2020, Siu et al., 2021).

Η βαρύτητα είναι βασικός παράγοντας ελέγχου για την καρδιακή προφόρτιση (η ποσότητα της έκτασης του σαρκο-
μερίου, στο τέλος της κοιλιακής πλήρωσης κατά τη διάρκεια της διαστολής) και της συσταλτικότητας του μυοκαρδίου.

Οι αλλαγές στη θέση του σώματος μπορεί να προκαλέσουν τα καρδιαγγειακά αντανακλαστικά, να προκαλέσουν απόφραξη της ορθοστατικής φλεβικής επιστροφής και να οδηγηθούμε σε μειωμένη καρδιακή παροχή.

Προσοχή, λοιπόν, σε όσους ασκούνται, να εκπαιδευτούν σωστά στο ρυθμό της αναπνοής και να αποφεύγουν το χειρισμό Valsalva (βίαιη εκπνοή με κλειστή τη γλωττίδα, τη μύτη και το στόμα, ο οποίος προκαλεί αυξημένη ενδοθωρακική πίεση, μείωση της καρδιακής συχνότητας, μείωση της φλεβικής επαναφοράς αίματος και αυξημένη φλεβική πίεση).

Σε ύπτια θέση και με το κεφάλι προς τα πάνω, η μείωση του όγκου παλμού (SV – ο όγκος του αίματος που αντλεί-
ται από την καρδιά με κάθε συστολή) σχετίζεται με πτώση της περιεκτικότητας του πλευριτικού υγρού, του καρδιακού όγκου, της κεντρικής αρτηριακής πίεσης και αιμοδυναμικών μεταβολών.

Λόγω της επίδρασης της αναπνευστικής αντλίας, ο όγκος της θωρακικής κοιλότητας αυξάνεται κατά την εισπνοή και η αρνητική πίεση στην υπεζωκοτική κοιλότητα αυξάνεται κατά την εισπνοή, αυξάνοντας με τη σειρά της τη φλεβική επιστροφή στην καρδιά και την αύξηση του προφορτίου της καρδιάς, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση του όγκου παλμού – SV.

Αντίθετα, όταν ο όγκος της θωρακικής κοιλότητας μειώνεται, η φλεβική επιστροφή στην καρδιά μειώνεται και η μείωση της καρδιακής προφόρτισης οδηγεί σε μειωμένο όγκο παλμού – SV.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι μια κυφωτική θέση ενός παιδιού ή ενήλικα μπορεί να επηρεάσει δραματικά το συνολικό όγκο οξυγόνου ανά ημέρα, γεγονός που οδηγεί μαθηματικά σε γρήγορη κόπωση, αν μιλάμε για δραστηριότητες άσκησης ή γρήγορο dropout στα μαθήματα και την εργασία.

Η Διορθωτική Άσκηση βελτιώνει σημαντικά τόσο τη λειτουργικότητα όσο και την ποιότητα κίνησης του ασκούμε-
νου. Υπάρχουν δέσμες αξιολογήσεων, οι οποίες μας δίνουν πληροφορίες για συνήθη Σύνδρομα και Ανισορροπίες, ώστε να σχεδιαστεί το ανάλογο εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης.

Η διόρθωση ασυμμετριών της στάσης μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε και να φαινόμαστε καλύτερα.

Χρειάζεται, όμως, προσοχή, διότι οι περισσότερες μέθοδοι επικεντρώνονται στην τοπική εξάλειψη του συμπτώματος
της κακής στάσης του σώματος, χωρίς να εστιάζουν στην επίλυση της βασικής αιτίας του προβλήματος.

Πολλοί τύποι χρόνιου πόνου και τραυματισμού προκαλούνται από την αργή επιδείνωση της στάσης του σώματος, και ο μόνος τρόπος για πλήρη και μακροχρόνια ανακούφιση από τον πόνο είναι να διορθωθούν ανισορροπίες της στάσης σας μέσω διορθωτικής άσκησης.

Χειρουργικές επεμβάσεις, φυσικοθεραπείες, ενέσεις, χάπια, κηδεμόνες και χειρισμοί προσφέρουν μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, επειδή δεν κάνουν τίποτα για τη διόρθωση της αιτίας του πόνου.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ