Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Η ασφάλειά σας προέχει όταν ανταποκρίνεστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η ασφάλειά σας προέχει όταν ανταποκρίνεστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η σκηνή μιας έκτακτης ανάγκης είναι συχνά χαοτική. Φίλοι, συγγενείς, ενδιαφερόμενοι παρευρισκόμενοι και πρώτοι ανταποκριτές αντιδρούν ταυτόχρονα. Το περιβάλλον που περιβάλλει τη σκηνή μπορεί επίσης να αποτελεί κίνδυνο για το θύμα και όσους ανταποκρίνονται. Το να βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο για να βοηθήσετε κάποιον άρρωστο ή τραυματισμένο μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, οδηγώντας σε μεγαλύτερο χάος και ενδεχομένως σε περισσότερα θύματα. Η ασφάλειά σας προηγείται και είναι υψίστης σημασίας όταν ανταποκρίνεστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ελέγξτε τη σκηνή

Ελέγχετε πάντα τη σκηνή για κινδύνους πριν ανταποκριθείτε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι συνήθεις κίνδυνοι περιλαμβάνουν: κυκλοφορία, φωτιά ή καπνό, πεσμένα ηλεκτρικά καλώδια, ανοιχτή θάλασσα ή ισχυρά ρεύματα και πολλά άλλα σενάρια. Αναζητήστε τους άμεσους κινδύνους. Εάν η σκηνή δεν φαίνεται ασφαλής, μείνετε μακριά.

Καθώς ανταποκρίνεστε, συνεχίστε να αξιολογείτε τη σκηνή για νέους κινδύνους. Εάν η τοποθεσία καταστεί μη ασφαλής ανά πάσα στιγμή, απομακρυνθείτε από τη σκηνή.

Προστατευθείτε από τη μόλυνση

Κατά την παροχή φροντίδας, οι διασώστες μπορεί να εκτεθούν σε αίμα ή άλλα δυνητικά μολυσματικά σωματικά υγρά. Ιοί όπως ο HIV, η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα C μπορούν να μεταδοθούν όταν το αίμα ή τα σωματικά υγρά από ένα μολυσμένο άτομο ή ένα μολυσμένο αντικείμενο εισέλθουν στο σώμα ενός άλλου ατόμου. Αυτό μπορεί να συμβεί μέσω άμεσης εκτόξευσης στα μάτια, το στόμα ή τη μύτη του διασώστη ή να εισέλθει μέσω ενός ανοίγματος στο δέρμα του διασώστη (π.χ.: κόψιμο, κρούστα ή εξάνθημα).

Παρόλο που ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών είναι πολύ χαμηλός, είναι σημαντικό να προστατεύεστε. Αντιμετωπίστε όλα τα θύματα ως πιθανούς φορείς και υποθέστε ότι όλες οι υγρές ουσίες του σώματος είναι μολυσματικές.

Φοράτε εξοπλισμό ατομικής προστασίας (ΜΑΠ)

Τα γάντια μίας χρήσης είναι ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος φραγμός. Διατηρήστε ένα απόθεμα γαντιών  στο κιτ πρώτων βοηθειών σας και επιθεωρήστε τα γάντια για σκισίματα όταν τα φοράτε. Εάν έχουν υποστεί ζημιά, αντικαταστήστε τα αμέσως. Άλλες μορφές ΜΑΠ περιλαμβάνουν μάσκες, ρόμπες και προστασία των ματιών.

 

Χρησιμοποιήστε φράγμα ΚΑΡΠΑ

Εάν κάνετε αναπνοές διάσωσης, χρησιμοποιήστε μάσκα για τις εμφυσήσεις ή ασπίδα με βαλβίδα μονής κατεύθυνσης για να ελαχιστοποιήσετε την άμεση επαφή στόμα με στόμα. Αυτά μπορούν να αποθηκευτούν στο ντουλαπάκι του αυτοκινήτου σας ή να στερεωθούν σε ένα μπρελόκ διάσωσης, καθιστώντας τα εύκολα διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή.

 

Πλύνετε τα χέρια σας και απορρίψτε τα ΜΑΠ σωστά

Πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας αμέσως μετά την αφαίρεση των γαντιών. Τοποθετήστε τα μολυσμένα ΜΑΠ σε μια σακούλα βιολογικού κινδύνου ή σε ένα στεγανό δοχείο.

Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε ΜΑΠ κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης, μπορείτε πάντα να αυτοσχεδιάσετε. Χρησιμοποιήστε πλαστικές σακούλες, μια πετσέτα ή άλλο εμπόδιο για να αποφύγετε την άμεση επαφή.

 

 

Πηγή: https://www.emssafetyservices.com/2019/06/28/your-safety-comes-first/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ