Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Η Αξιολόγηση Της Σκηνής Σε Συμβάν Πυρκαγιάς

Η Αξιολόγηση Της Σκηνής Σε Συμβάν Πυρκαγιάς

Η αξιολόγηση αρχίζει μετά την αποστολή μιας κλήσης.

Κατά τη διαδρομή προς τον τόπο του συμβάντος, όλα τα μέλη πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται όλες τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει η τοποθεσία στον τύπο του συμβάντος.

Κατά την άφιξη του πρώτου υπεύθυνου αξιωματικού θα πρέπει να δοθεί λεπτομερή περιγραφή του περιστατικού στον διεκπεραιωτή κλήσης για να ενημερώσει όλες τις επερχόμενες μονάδες για την κατάσταση.

Η αξιολόγηση της σκηνής θα πρέπει να μεταδίδεται με σαφή και κατανοητό τρόπο.

Θα πρέπει να περιέχει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθεσία, το είδος του συμβάντος και κάθε άλλη σημαντική πληροφορία που μπορεί να συμβάλει στην ανάσχεση του συμβάντος.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι προτύπων για την αναφορά.

Η παρακάτω φωτογραφία δείχνει έναν οδηγό που δημιουργήθηκε για το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Σώμα Allendale και χρησιμοποιείται από αυτό.

Ο οδηγός Πυρκαγιάς Δομής αποτελείται από επτά βήματα:

  • επιβεβαίωση της διεύθυνσης,
  • περιγραφή του αριθμού των ορόφων,
  • της χωρητικότητας,
  • των συνθηκών που διαπιστώθηκαν,
  • της παροχής νερού,
  • του τρόπου αντιμετώπισης και τέλος
  • εγκαθίδρυση διοίκησης.

Καθορισμός της σκηνής

Κατά την άφιξη στη σκηνή είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιβεβαιώσετε τη διεύθυνση αποστολής, διότι θέλετε όλες οι εισερχόμενες μονάδες να γνωρίζουν τη σωστή διεύθυνση. Μπορεί να καθορίσει ορισμένες ειδικές τακτικές, όπως συγκρότημα διαμερισμάτων ή κατειλημμένη πολυκατοικία.

Η ανακοίνωση του αριθμού των ορόφων και της χωρητικότητας είναι ζωτικής σημασίας, διότι θα επιτρέψει στις μονάδες να αρχίσουν να σκέφτονται ποια εργαλεία και μεθόδους μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο περιστατικό.

Για παράδειγμα, σε μια μονοόροφη κατοικία μπορεί να χρησιμοποιηθούν περισσότερες σκάλες εδάφους γύρω από ολόκληρη τη δομή σε σύγκριση με ένα περιστατικό πολυώροφου κτιρίου.

Η χωρητικότητα αποτελεί βασικό στοιχείο της έκθεσης, διότι θα υπαγορεύσει ορισμένες επιχειρησιακές τακτικές με βάση την ανάλυση κινδύνου-οφέλους για την ασφάλεια της ζωής.

Οι σχετικές πληροφορίες είναι ζωτικής σημασίας λόγω του γεγονότος ότι μπορεί να αλλάξουν εντελώς το σχέδιο αντιμετώπισής σας.

Εάν η κατοικία βρίσκεται πολύ πίσω σε μια περιφραγμένη περιοχή, τότε ίσως το πυροσβεστικό όχημα δεν θα μπορέσει να εισέλθει στο ακίνητο.

Μπορεί επίσης να βρεθείτε αντιμέτωποι με έναν φυσικό παράγοντα όπου το τοπίο αλλάζει στο πίσω μέρος της δομής και αυτό που αρχικά ήταν μια μονώροφη κατοικία είναι στην πραγματικότητα δύο όροφοι από πίσω.

Οι πληροφορίες σχετικά με την παροχή νερού και τη διάταξη είναι σημαντικές για τα εισερχόμενα οχήματα, διότι τους επιτρέπουν να πάρουν μια ιδέα για το πού βρίσκεται ο πλησιέστερος κρουνός ή ακόμη και μια στατική παροχή, όπως μια λίμνη ή ένα ποτάμι.

Ο τρόπος αντιμετώπισης περιγράφει εάν οι μονάδες διερευνούν τον τόπο του συμβάντος, κινούνται επιθετικά ή αμυντικά στην πυρκαγιά.

Ο διερευνητικός τρόπος αναφέρεται σε μονάδες που φθάνουν σε μια αναφερόμενη πυρκαγιά και δεν βρίσκουν τίποτα ορατό κατά την άφιξη, ωστόσο οι μονάδες συνεχίζουν την έρευνα πριν την κρίνουν αβάσιμη.

Η επιθετική αντιμετώπιση και η άσκηση πίεσης επιτρέπει στις εισερχόμενες μονάδες να κατανοήσουν ότι πιθανότατα θα βοηθήσουν σε εσωτερικές επιχειρήσεις, έρευνα κ.λπ.

Η αμυντική αντιμετώπιση αναφέρεται σε μια εξωτερική προσέγγιση που μπορεί να απαιτεί κύρια ρεύματα, σωλήνες σκάλας και μεγαλύτερη παροχή νερού.

Το ατύχημα αυτοκινήτου ακολουθεί παρόμοια μέθοδο με την κάρτα πυρκαγιάς δομής. Και πάλι, επιβεβαιώστε τη διεύθυνση αποστολής και στη συνέχεια αρχίστε να αξιολογείτε τη σκηνή.

Η ανακοίνωση του αριθμού και των τύπων των εμπλεκόμενων οχημάτων μπορεί να βοηθήσει στη διάκριση του μηχανισμού τραυματισμού των ασθενών.

Η περιγραφή των συνθηκών που βρέθηκαν είναι επίσης ζωτικής σημασίας, διότι θα επιτρέψει στις ειδικές μονάδες να σκεφτούν πώς θα σταθεροποιήσουν τα οχήματα και τι άλλο εξοπλισμό χρειάζονται για τον ασφαλή απεγκλωβισμό του ασθενούς.

Περίληψη

Η σωστή αξιολόγηση της σκηνής ωφελεί όλους όσοι βρίσκονται στη σκηνή και επιτρέπει επίσης στον Διοικητή Περιστατικού (ΔΠ) να καθορίσει τις προσδοκίες της επιχείρησης.

Εάν ο ΔΠ ακούγεται υπερβολικός, τότε υπάρχει πιθανότητα το προσωπικό που ανταποκρίνεται να ακολουθήσει επίσης τον ίδιο τρόπο και υπάρχει πιθανότητα για ανοργάνωτο χάος στη σκηνή.

Εάν ο ΔΠ είναι ήρεμος, ψύχραιμος και συγκεντρωμένος, τότε το περιστατικό θα αντιμετωπιστεί με οργανωμένο και επαγγελματικό τρόπο.

Η αξιολόγηση της σκηνής είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της βασικής σταθεροποίησης και λειτουργίας του συμβάντος.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τον κανονισμό του τμήματός σας σχετικά με την ασφάλεια σκηνής και αν δεν έχετε καθιερώσει ακόμη συντάξτε κάτι, προτείνετε το και αρχίστε να το χρησιμοποιείτε.

Να θυμάστε να παραμένετε έτοιμοι για διάσωση και να παραμένετε πάντα σε εγρήγορση.

Να θυμάστε ότι η ασφάλεια σκηνής είναι πάντα σε εξέλιξη καθώς οι συνθήκες αλλάζουν.

Τα πράγματα συμβαίνουν, να είστε προετοιμασμένοι για τις μεταβολές.

Να έχετε πάντα ένα σχέδιο Α, ένα εφεδρικό σχέδιο Β, και στη συνέχεια να αρχίσετε να σκέφτεστε το σχέδιο Γ, και ούτω καθεξής για μια επιτυχημένη επιχείρηση.

Πηγή: https://www.brothershelpingbrothers.org/the-on-scene-size-up/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ