Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Η ανάνηψη μετά από καρδιακή ανακοπή στον αγωνιστικό χώρο πρέπει να ξεκινά με τους συμπαίκτες της ομάδας

Η ανάνηψη μετά από καρδιακή ανακοπή στον αγωνιστικό χώρο πρέπει να ξεκινά με τους συμπαίκτες της ομάδας

Μελέτη αποκαλύπτει ότι λίγοι αθλητές μπορούν να αναγνωρίσουν την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή ή να παρέχουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε έναν πεσμένο αθλητή περιμένοντας την άφιξη ιατρικού προσωπικού

WASHINGTON (Ιουν 08, 2023) – Είναι γνωστό ότι η έγκαιρη ανάνηψη με καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (AED) σώζει ζωές και στα περισσότερα συμβάντα αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής που σχετίζονται με τον αθλητισμό, οι προπονητές ή το ιατρικό προσωπικό ανταποκρίνονται και ξεκινούν τα πρωτόκολλα για την ανάνηψη ενός παίκτη, ενώ άλλοι αθλητές βρίσκονται σε αναμονή.

Ωστόσο, ο χρόνος για τη θεραπεία είναι κρίσιμος, επομένως η ικανότητα ενός συναθλητή να αναγνωρίζει την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή που σχετίζεται με τον αθλητισμό και να ξεκινά την ανάνηψη ενώ φτάνει το ιατρικό προσωπικό είναι ζωτικής σημασίας σε ένα απειλητικό για τη ζωή συμβάν όπου τα δευτερόλεπτα έχουν σημασία.

Ωστόσο, σε μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο Care of the Athletic Heart 2023 του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, μόνο το 50% των αθλητών που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι γνωρίζουν τι είναι η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή ή ότι ανησυχούν γι’ αυτήν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

“Συνήθως, οι πρώτοι και πλησιέστεροι μάρτυρες ενός πεσμένου παίκτη είναι οι συναθλητές του, οπότε θα πρέπει να γίνουν μέρος της ομάδας πρώτης ανταπόκρισης. Επιπλέον, οι αθλητές είναι πανταχού παρόντες στα αθλητικά περιβάλλοντα – στον αγώνα, στο γυμναστήριο, στην εγκατάσταση προπόνησης, στις προπονήσεις μόνο για τους παίκτες- ενώ οι προπονητές, οι γυμναστές κ.λπ. δεν είναι”, δήλωσε ο Merije T. Chukumerije, MD, αθλητικός καρδιολόγος του Cedars-Sinai Medical Group στο Smidt Heart Institute στο Λος Άντζελες και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

“Οι αθλητές είναι επίσης βιώσιμα μέλη των κοινοτήτων και των οικογενειών τους, όπου μπορεί να είναι το μόνο άτομο με γνώσεις ΚΑΡΠΑ και επομένως μπορούν να σώσουν ζωές πέρα από τον αγωνιστικό χώρο”.

Ο Chukumerijie, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Lorrel Toft, MD, καρδιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Reno και ηγέτη στην εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ, πραγματοποίησε μια ανασκόπηση που αξιολογεί τη συχνότητα παροχής ΚΑΡΠΑ από τους αθλητές κατά τη διάρκεια αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής που σχετίζεται με τον αθλητισμό. Καθώς δεν υπάρχει τυποποιημένη μέθοδος αναφοράς αυτών των συμβάντων, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν συστηματική ανασκόπηση των βάσεων δεδομένων.

Η μελέτη εντόπισε συμβάντα αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής που σχετίζονται με αθλήματα, στα οποία χρησιμοποιήθηκε σαφώς η ΚΑΡΠΑ, αναλύοντας τα πρώτα 100 αποτελέσματα του YouTube για “athlete cardiac arrest during game” (10), τη βάση δεδομένων Parent Heart Watch, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που μοιράζεται ιστορίες αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής νέων (20), επιστημονικά άρθρα (13) και περιλήψεις των μέσων ενημέρωσης (3). Συνολικά, οι ερευνητές βρήκαν 46 περιπτώσεις αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής που σχετίζεται με τον αθλητισμό μεταξύ 1984 και 2022 και αφορούσε ΚΑΡΠΑ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στο 89% των περιπτώσεων συμμετείχε εκπαιδευμένο προσωπικό που παρείχε ΚΑΡΠΑ και στο 11% συμμετείχαν συναθλητές που παρείχαν ΚΑΡΠΑ. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που αφορούσαν συναθλητές, δύο από τους αθλητές που παρείχαν ΚΑΡΠΑ ήταν εκπαιδευμένοι πρώτοι ανταποκριτές. Ως εκ τούτου, μόνο στο 7% των περιπτώσεων αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής που σχετίζονταν με τον αθλητισμό και αφορούσαν ΚΑΡΠΑ συμμετείχε ένας αθλητής που δεν ήταν ειδικευμένος ανταποκριτής. Από την ανάλυση των συμβάντων διαπιστώθηκε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι αθλητές καλούσαν το ιατρικό προσωπικό για βοήθεια πριν εγκαταλείψουν τον αθλητή που είχε καταρρεύσει.

Στο πλαίσιο της μελέτης, διεξήχθη έρευνα για την αξιολόγηση της ευαισθητοποίησης των ανταγωνιστικών αθλητών σχετικά με την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή που σχετίζεται με τον αθλητισμό και την ΚΑΡΠΑ. Στη μελέτη συμμετείχαν 104 κολεγιακοί αθλητές (37% γυναίκες) σε τρεις τοποθεσίες και πραγματοποιήθηκε πριν από την τηλεοπτική κατάρρευση του παίκτη της National Football League Damar Hamlin τον Ιανουάριο του 2023.

Η έρευνα διαπίστωσε:

  • Το 50% ανέφερε ότι γνώριζε τι είναι η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, χωρίς σημαντική διαφορά ανάλογα με το άθλημα, το φύλο ή τα έτη εμπειρίας
  • Το 51% είχε λάβει εκπαίδευση ΚΑΡΠΑ
  • το 61,5% των αθλητών που είχαν λάβει εκπαίδευση ΚΑΡΠΑ ανέφεραν ότι γνώριζαν τι είναι η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή σε σύγκριση με το 39,2% που δεν είχαν λάβει εκπαίδευση ΚΑΡΠΑ
  • Το 7,7% των αθλητών ανησυχούσε για αιφνίδια καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, χωρίς σημαντική διαφορά σε καμία ομάδα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη καταδεικνύει την ανάγκη και το όφελος της εκπαίδευσης των αθλητών σε ΚΑΡΠΑ και AEΑ. Εάν τα αθλήματα νεότητας άρχιζαν την εκπαίδευση σε νεαρή ηλικία και επέτρεπαν τη συνεχή έκθεση σε όλη τη διάρκεια του λυκείου, του κολεγίου, των πρωταθλημάτων και πέρα από αυτά, οι αθλητές θα ήταν ιδιαίτερα καταρτισμένοι.

“Αν επανεξετάσουμε οποιοδήποτε συμβάν αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής που σχετίζεται με τον αθλητισμό, ο αθλητής δίπλα στον πεσμένο παίκτη είναι συνήθως σοκαρισμένος, καλεί το ιατρικό προσωπικό για βοήθεια και απομακρύνεται από τον παίκτη.

Είναι πολύ σπάνιο η αντίδραση να είναι αυτή της δράσης”, δήλωσε ο Chukumerije. “Θα υποστήριζα ότι οι εκπαιδεύσεις στην ΚΑΡΠΑ για τους αθλητές θα πρέπει να αποτελούν μέρος του σχεδίου δράσης έκτακτης ανάγκης μιας ομάδας, ώστε η αρχική αντίδραση των παικτών να είναι να πέσουν κάτω, να ελέγξουν τον σφυγμό και να ξεκινήσουν ΚΑΡΠΑ, αν είναι απαραίτητο. Ο χρόνος σώζει ζωές”.

Ως διαχρονικός υποστηρικτής της σημασίας της έγκαιρης δράσης και του σχεδιασμού σε περιπτώσεις αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής που σχετίζονται με τον αθλητισμό, το American College of Cardiology (ACC) προσχώρησε πρόσφατα στον συνασπισμό Smart Heart Sports Coalition, με επικεφαλής την Εθνική Ποδοσφαιρική Λίγκα, για να υποστηρίξει την υιοθέτηση πολιτικών από όλες τις πολιτείες που θα αποτρέψουν τους θανάτους από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή μέσω της αυξημένης εκπαίδευσης στην ΚΑΡΠΑ, της πρόσβασης σε AEΑ και των απαιτήσεων για σχέδια δράσης έκτακτης ανάγκης.

Πηγή: https://www.acc.org/About-ACC/Press-Releases/2023/06/08/15/53/Resuscitation-After-On-Field-Cardiac-Arrest-Should-Start-with-Teammates

American College of Cardiology (ACC)

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ