Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Η αλήθεια σχετικά με την ίσχαιμο περίδεση (τουρνικέ)

Η αλήθεια σχετικά με την ίσχαιμο περίδεση (τουρνικέ)

Οι κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC) για τις Πρώτες Βοήθειες 2015 αναφέρουν ότι όταν η άμεση πίεση δεν μπορεί να ελέγξει τη σοβαρή αιμορραγία, συνιστώνται πλέον αιμοστατικοί ιμάντες και αιμοστατικά επίδεσμοι. Η ILCOR (Διεθνής Επιτροπή Σύνδεσης για την Αναζωογόνηση) υποστηρίζει πλήρως αυτό το γεγονός.

Εάν κάποιος αιμορραγεί εξαιρετικά έντονα είτε από μια μεγάλη αρτηρία είτε από μια φλέβα, μπορεί να χάσει γρήγορα πολύ αίμα. Η αιμορραγία είναι πιθανό να πάλλεται σε συνδυασμό με την καρδιά. Αυτό είναι πιο έντονο σε αρτηριακή αιμορραγία, αλλά συμβαίνει και σε φλεβική αιμορραγία. Με εξαιρετικά βαριά, δυνητικά καταστροφική αιμορραγία ένας ενήλικας μπορεί εύκολα να χάσει το 40% του όγκου του αίματός του σε 3-4 λεπτά. Αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο γρήγορο όταν πρόκειται για παιδιά.

Εάν ένας τραυματίας χάσει σημαντική ποσότητα αίματος – πάνω από το 40% του όγκου του αίματός του, το σώμα δεν είναι πλέον σε θέση να αντισταθμίσει αυτή την ποσότητα απώλειας αίματος. Θα πάθει υποβολαιμικό σοκ.

Το υποβολαιμικό σοκ είναι ένας χαμηλός όγκος αίματος που προκαλεί ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, αν δεν αντιμετωπιστεί θα προκαλέσει το θάνατο.

Στρατιωτικές και πολιτικές έρευνες έχουν δείξει πληθώρα στοιχείων που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των τουρνικέ και των αιμοστατικών επιδέσμων στην αντιμετώπιση της απειλητικής για τη ζωή αιμορραγίας.

Βασικές αλλαγές στις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για την αναζωογόνηση σχετικά με την αιμορραγία:

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές δεν συνιστούν πλέον ανύψωση για τον έλεγχο της σοβαρής αιμορραγίας. Η ανύψωση μειώνει τη ροή του αίματος, αλλά από μόνη της δεν θα σταματήσει την αιμορραγία.

Εάν κάποιος έχει αρτηριακή αιμορραγία, το να κρατάτε το άκρο απλώς στον αέρα δεν πρόκειται να σταματήσει την αιμορραγία.

Η εφαρμογή άμεσης πίεσης στην πηγή της αιμορραγίας είναι πολύ πιο πιθανό να σταματήσει την απειλητική για τη ζωή ροή του αίματος.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε έμμεσα σημεία πίεσης για τον έλεγχο σοβαρής αιμορραγίας. Υπάρχουν περισσότερες από μία αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα κάθε άκρο. Η πίεση σε σημεία πίεσης δεν θα μπορέσει να σταματήσει τη ροή του αίματος. Η εύρεση των σημείων πίεσης μπορεί επίσης να είναι πολύ δύσκολη, ιδιαίτερα με τη μηριαία αρτηρία.

Αντιμετώπιση της αιμορραγίας

 

 

 

Ενθαρρύνετε τον τραυματία να καθίσει ή να ξαπλώσει στην καταλληλότερη θέση για τη θέση του τραύματος και την ποσότητα του αίματος που έχει χαθεί. Εάν αισθάνεται ζάλη και παρουσιάζει πρώιμα σημάδια σοκ, σηκώστε τα πόδια του.
Εξετάστε το τραύμα (όσο το δυνατόν γρηγορότερα) για να εκτιμήσετε:

  • Το είδος και την έκταση της αιμορραγίας.
  • Την πηγή της αιμορραγίας.

 

  • Εάν υπάρχουν ξένα αντικείμενα στο τραύμα – μην τα αφαιρέσετε καθώς θα ανακόψουν την αιμορραγία, αλλά ασκήστε άμεση πίεση εκατέρωθεν του αντικειμένου.
  • Εφαρμόστε άμεση πίεση για να προσπαθήσετε να ελέγξετε την αιμορραγία. Εάν ελέγξετε την αιμορραγία με αυτή την άμεση πίεση, συνεχίστε να την κρατάτε για 10 λεπτά, καθώς χρειάζεται τόσος χρόνος για να σχηματιστούν θρόμβοι.
  • Μόλις ελέγξετε την αιμορραγία, επιδέστε το τραύμα – αν το τραύμα αιμορραγεί μέσα από τον πρώτο επίδεσμο, τοποθετήστε έναν άλλο από πάνω. Εάν το τραύμα αιμορραγεί μέσω του δευτέρου επιδέσμου, θα πρέπει να εξετάσετε εναλλακτικές επιλογές για τη διακοπή της αιμορραγίας.
  • Το πρώτο βήμα κατά την αντιμετώπιση μιας καταστροφικής αιμορραγίας είναι πάντα η εφαρμογή άμεσης πίεσης. Είναι ακόμα πιθανό να είναι η πρώτη και μοναδική λύση που χρειάζεται ο τραυματίας.

 

Παρακαλώ σημειώστε:

Οι ιμάντες Ίσχαιμης Περίδεσης (τουρνικέ) και οι αιμοστατικοί επίδεσμοι έχουν εισαχθεί ως πρόσθετες επιλογές για την αντιμετώπιση σοβαρής καταστροφικής αιμορραγίας. Ωστόσο, η άμεση πίεση παραμένει η κύρια επιλογή θεραπείας και θα ελέγξει την αιμορραγία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης 2015 αναφέρουν ότι οι αιμοστατικοί επίδεσμοι και τα τουρνικέ πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν η άμεση πίεση είτε δεν είναι δυνατή είτε είναι αναποτελεσματική.

Σε περιβάλλοντα όπου είναι πιθανή μια καταστροφική αιμορραγία, τα τουρνικέ και οι αιμοστατικοί επίδεσμοι πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κιτ πρώτων βοηθειών. Όλοι οι βοηθοί πρώτων βοηθειών πρέπει να γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν τα τουρνικέ.

Ως πολίτης είναι εξαιρετικά απίθανο να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε τουρνικέ. Ωστόσο, η κατανόηση του τρόπου αυτοσχεδιασμού ενός, καθώς και του πώς και πότε να το χρησιμοποιήσετε, θα μπορούσε να σώσει ζωές αν ποτέ εμπλακείτε σε ένα σοβαρό ιατρικό ατύχημα ή έκτακτη ανάγκη.

Λειτουργούν τα τουρνικέ;

Υπάρχει συνεχής συζήτηση γύρω από τη χρησιμότητα ενός αυτοσχέδιου τουρνικέ: Οι Stewart SK, Duchesne JC, Khan MA το συζήτησαν αυτό στην εργασία τους – Improvised Tourniquets: Obsolete or obligatory: 78;1.

Κατέληξαν στο ακόλουθο συμπέρασμα:

“Προτείνουμε η εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο εξειδικευμένης κατασκευής και εφαρμογής ενός αυτοσχέδιου τουρνικέ να γίνει αναπόσπαστο μέρος των αλγορίθμων βασικής υποστήριξης της ζωής και της προνοσοκομειακής επείγουσας περίθαλψης, τόσο για τους στρατιωτικούς όσο και για τους πολίτες. Ελλείψει ενός εμπορικά παραγόμενου τουρνικέ, αυτό το απλό μέτρο πρώτων βοηθειών μπορεί να ανακόψει ικανοποιητικά την απειλητική για τη ζωή αιμορραγία, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη νοσηρότητα που μπορεί να προκαλέσουν άλλες πιο χοντροκομμένες κατασκευές”.

Πώς να χρησιμοποιήσετε μία αυτοσχέδια ίσχαιμο περίδεση;

Ακολουθεί ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να φτιάξετε μια αυτοσχέδια ίσχαιμο περίδεση από τα περιεχόμενα ενός συνηθισμένου κιτ πρώτων βοηθειών.

Χρησιμοποιήστε έναν τριγωνικό επίδεσμο διπλωμένο σε έναν πλατύ επίδεσμο και για να σφίξετε τον αιμοστατικό επίδεσμο χρησιμοποιήστε ένα ψαλίδι ως βαρούλκο. Εάν έχετε πρόσβαση σε μαχαιροπήρουνα, όπως ένα επιτραπέζιο μαχαίρι, αυτό θα ήταν ακόμη καλύτερο.

Σημείωση:

Η αυτοσχέδια ίσχαιμος περίδεση πρέπει να έχει πλάτος τουλάχιστον 4 εκατοστά για να αποφευχθεί η τοπική βλάβη των νευρικών ιστών.

  • Δέστε τον επίδεσμο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και σφιχτά γύρω από το γυμνό άκρο.
  • Ο επίδεσμος θα πρέπει να βρίσκεται 5-7cm πάνω από το τραύμα. Ποτέ μην τοποθετείτε επίδεσμο πάνω από άρθρωση.
  • Σφίξτε την ίσχαιμο περίδεση μέχρι να σταματήσει η απειλητική για τη ζωή αιμορραγία. Αυτό θα είναι εξαιρετικά επώδυνο για τον τραυματία, εξηγήστε στον τραυματία ότι αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να σωθεί η ζωή του.
  • Εάν η αιμορραγία δεν σταματήσει, δοκιμάστε να σφίξετε περαιτέρω την περίδεση ή εφαρμόστε μια δεύτερη πάνω από την πρώτη. Η ελαφρά αιμορραγία μπορεί να συνεχιστεί, αλλά η απειλητική για τη ζωή αιμορραγία θα πρέπει να ελεγχθεί.
  • Βεβαιωθείτε ότι κάποιος έχει καλέσει το 166/112 για βοήθεια.
  • Σημειώστε την ακριβή ώρα της εφαρμογής και γράψτε την σε εμφανές σημείο πάνω στην ίσχαιμο περίδεση, αν είναι δυνατόν.
  • ΠΟΤΕ μην απελευθερώσετε την ίσχαιμο περίδεση μόνοι σας. Αυτό πρέπει να γίνεται μόνο από επαγγελματία υγείας σε ελεγχόμενο περιβάλλον.
  • Εάν υπάρχει μια καθαρή τομή μέσω μιας αρτηρίας, για παράδειγμα σε ένα βαθύ τραύμα με τομή, θα πρέπει να γίνει επαναφορά της αρτηρίας πίσω στο χέρι ή το πόδι. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να τοποθετήσετε το τουρνικέ τουλάχιστον 5 cm πάνω από το τραύμα.

Μπορεί να βρείτε άλλες οδηγίες σχετικά με την τοποθέτηση μίας ίσχαιμης περίδεσης, όπως η εφαρμογή του πρώτου  τουρνικέ στο μέσο ενός μεμονωμένου οστού. Αυτή η συμβουλή είναι επίσης αποδεκτή, εφόσον τοποθετείτε τον αιμοστατικό ιμάντα εγγύς του τραύματος (πιο κοντά στον κορμό του σώματος). Η προηγούμενη συμβουλή ήταν ότι οι αιμοστατικοί ιμάντες μπορούσαν να τοποθετηθούν μόνο σε μεμονωμένα οστά. Είναι πλέον γνωστό ότι αυτό δεν ισχύει και ότι πρέπει να τοποθετούνται στα κάτω άκρα, εάν εκεί βρίσκεται το τραύμα.

1. Τοποθετήστε το μαχαίρι ή το ψαλίδι σας πάνω στον κόμπο και δέστε έναν άλλο κόμπο πάνω τους.

 

 

2. Χρησιμοποιήστε το μαχαίρι ή το ψαλίδι σας ως μοχλό για να τυλίξετε γύρω γύρω και να σφίξετε τον επίδεσμο.

 

 

3. Ο μοχλός μπορεί να ασφαλιστεί είτε δένοντας έναν άλλο τριγωνικό επίδεσμο για να σταματήσει να ξετυλίγεται είτε τυλίγοντας και δένοντας τις δύο άκρες του τριγωνικού επιδέσμου γύρω από τα άκρα του μοχλόυ για να διασφαλίσετε ότι παραμένει στη θέση του.

 

 

 

Παράγοντας χρόνος

Είναι σημαντικό να σημειώσετε τον ακριβή χρόνο κατά τον οποίο εφαρμόσατε την ίσχαιμο περίδεση. Για να κανονίσετε την επείγουσα μεταφορά για ιατρική βοήθεια, βεβαιωθείτε ότι θα τους πείτε πού και πότε αυτή εφαρμόστηκε.

Λάβετε υπόψη ότι θα είναι εξαιρετικά επώδυνο για τον τραυματία. Ωστόσο, είναι απολύτως απαραίτητο να εφαρμόσετε την ίσχαιμο περίδεση αρκετά σφιχτά ώστε να σταματήσει εντελώς η αιμορραγία.

Εάν η ίσχαιμος περίδεση δεν είναι αρκετά σφιχτή, μπορεί να επιδεινώσει τα πράγματα, καθώς μπορεί να αποφράξει τις φλέβες. Οι αρτηρίες μπορεί να είναι πιο δύσκολο να σταματήσουν, καθώς είναι λιγότερο εύκολο να προσεγγιστούν. Επιπλέον, εάν η φλεβική επιστροφή σταματήσει από τον αιμοστατικό επίδεσμο, το μόνο μέρος που μπορεί να βγει αίμα είναι από την πληγή.

ΠΟΤΕ μην μπείτε στον πειρασμό να χαλαρώσετε ή να αφαιρέσετε μία ίσχαιμο περίδεση. Αφού εφαρμοστεί, η αφαίρεση των αιμοστατών πρέπει να γίνεται πάντα μόνο από γιατρό σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

Πηγή: firstaidforlife

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ