Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή που σχετίζεται με τον αθλητισμό είναι σπάνια στους ηλικιωμένους ενήλικες

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή που σχετίζεται με τον αθλητισμό είναι σπάνια στους ηλικιωμένους ενήλικες

Λος Άντζελες, Καλιφόρνια

Μελέτη: Οι ηλικιωμένοι που εμφανίζουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια ή μετά από άσκηση τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία από εκείνους των οποίων η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή δεν προκαλείται από την άσκηση

Ευρήματα

Η ετήσια επίπτωση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής που σχετίζεται με τον αθλητισμό σε ηλικιωμένους ενήλικες είναι σπάνια: 2 έως 3 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα.

Από τις 4.078 συνολικές περιπτώσεις αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής που μελετήθηκαν σε άτομα 65 ετών και άνω, 77 (1,9%) συνέβησαν κατά τη διάρκεια ή μετά από άσκηση, όπως ποδηλασία, γυμναστική, τρέξιμο, γκολφ ή τένις. Οι περισσότερες καρδιακές ανακοπές συνέβησαν σε άνδρες (91%).

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τα ιατρικά αρχεία, τα οποία ήταν διαθέσιμα για 47 άτομα με καρδιακή ανακοπή που σχετιζόταν με τον αθλητισμό και για 3.162 άτομα με καρδιακή ανακοπή που δεν σχετιζόταν με τον αθλητισμό. Η ανάλυση αυτή αποκάλυψε ότι τα άτομα που υπέστησαν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά την άσκηση είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν λιγότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και άλλα προβλήματα υγείας από τα άτομα που δεν υπέστησαν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή λόγω άσκησης.

Τα άτομα που βίωσαν καρδιακή ανακοπή που σχετιζόταν με τον αθλητισμό είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να την βιώσουν σε δημόσιο χώρο, γεγονός που συνέβαλε στο να έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε σχέση με τα άτομα που βίωσαν καρδιακή ανακοπή που δεν σχετιζόταν με τον αθλητισμό.

Ιστορικό

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή συμβαίνει όταν μια ηλεκτρική δυσλειτουργία προκαλεί τη διακοπή του καρδιακού παλμού ενός ατόμου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο συμβάν, με τους περισσότερους ανθρώπους να πεθαίνουν μέσα σε λίγα λεπτά.

Τα καλά νέα είναι ότι τα τελευταία χρόνια, η εμφάνιση αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής έχει μειωθεί μεταξύ των ατόμων σε ηλικία εργασίας. Όμως για τους ηλικιωμένους, τα ποσοστά αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής έχουν αυξηθεί.

Η άσκηση είναι μία από τις πιο υγιεινές για την καρδιά συνήθειες που πρέπει να ακολουθήσετε. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό που οδηγεί σε αιφνίδια καρδιακή ανακοπή.

Μέθοδοι

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις αιφνίδιες καρδιακές ανακοπές που συνέβησαν σε άτομα 65 ετών και άνω στο Πόρτλαντ του Όρεγκον και στην κομητεία Βεντούρα της Καλιφόρνια. Για να το κάνουν αυτό, εξέτασαν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο δύο προοπτικών μελετών: Τη μελέτη Oregon Sudden Unexpected Death Study, η οποία συνεχίζεται από το 2002, και τη μελέτη Ventura Prediction of Sudden Death in Multi-ethnic Communities, η οποία συνεχίζεται από το 2015. Από τα δεδομένα εξαιρέθηκαν τα άτομα που υπέστησαν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή κατά τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο και τα άτομα για τα οποία δεν επιχειρήθηκε ανάνηψη.

Τα άτομα που πέθαναν από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας ή εντός μίας ώρας από τη δραστηριότητα κατηγοριοποιήθηκαν ως άτομα με αιφνίδια καρδιακή ανακοπή σχετιζόμενη με τον αθλητισμό.

Επιπτώσεις

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι, παρόλο που η αθλητική δραστηριότητα αυξάνεται σταθερά στους ηλικιωμένους ενήλικες, η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή που προκαλείται από αθλητική δραστηριότητα είναι ασυνήθιστη.

Επιπλέον, τα άτομα που έχουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή με άσκηση τείνουν να έχουν λιγότερες συννοσηρότητες και παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου από τα άτομα που έχουν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή που δεν προκαλείται από άσκηση.

Συνολικά, τα οφέλη της αθλητικής δραστηριότητας πιθανότατα αντισταθμίζουν τον κίνδυνο του σχετικού κινδύνου αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής, καταλήγουν οι συγγραφείς.

“Η ετήσια συχνότητα εμφάνισης αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής που σχετίζεται με τον αθλητισμό σε ηλικιωμένους είναι εξαιρετικά σπάνια”, δήλωσε ο Sumeet S. Chugh, MD, Pauline and Harold Price Chair in Cardiac Electrophysiology Research, διευθυντής του Heart Rhythm Center στο Smidt Heart Institute στο Cedars-Sinai, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

“Αυτό σημαίνει ότι οι ηλικιωμένοι που συμμετέχουν τακτικά σε αθλήματα θα πρέπει να συνεχίσουν. Όσοι εμφανίζουν νέα συμπτώματα θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους. Όσοι θέλουν να ξεκινήσουν θα πρέπει να ενθαρρύνονται να το κάνουν, αλλά μόνο αφού συμβουλευτούν τον γιατρό τους και λάβουν συνταγή άσκησης”.

ΠΗΓΗ: Cedars Sinai

Πηγή: https://www.sca-aware.org/sca-news/sports-related-sudden-cardiac-arrest-is-rare-in-older-adults

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ