Μια ένεση αδρεναλίνης μπορεί να επανεκκινήσει την καρδιά σας εάν σταματήσει ξαφνικά να χτυπάει, αλλά μια νέα δοκιμή δείχνει ότι οι πιθανότητες είναι να μην επιστρέψετε σε φυσιολογική κατάσταση εάν επιβιώσετε.
Οι άνθρωποι που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή και αναζωογονήθηκαν με αδρεναλίνη είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο σοβαρής εγκεφαλικής βλάβης, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
“Διαπιστώσαμε ότι η αδρεναλίνη δεν αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσής σας χωρίς σοβαρή εγκεφαλική βλάβη”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Gavin Perkins, καθηγητής ιατρικής της εντατικής θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Warwick στην Αγγλία. “Στην πραγματικότητα, από τους επιζώντες, οι διπλάσιοι έχουν σοβαρή εγκεφαλική βλάβη”.
Τα ευρήματα θα πρέπει να ωθήσουν τις μεγάλες ιατρικές εταιρείες να επανεξετάσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση αδρεναλίνης ( ή “επινεφρίνης”) για την επανεκκίνηση μιας σταματημένης καρδιάς, δήλωσε ο Perkins.
Ο καρδιολόγος Dr. Vinay Nadkarni συμφώνησε ότι η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και η Διεθνής Επιτροπή Σύνδεσης για την Αναζωογόνηση θα πρέπει να λάβουν υπόψη αυτή την κλινική δοκιμή σε μελλοντικές αναθεωρήσεις των κατευθυντήριων οδηγιών για την αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής.
“Υπάρχει ανησυχία ότι με την τρέχουσα ρεαλιστική προσέγγιση, υπάρχει κίνδυνος για περισσότερους επιζώντες με σοβαρή νευρολογική βλάβη, κάτι που το κοινό δεν θα ήθελε”, δήλωσε ο Nadkarni, πρόεδρος της παιδιατρικής εντατικής θεραπείας στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας.
“Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να πετάξουμε το μωρό μαζί με το νερό της μπανιέρας”, συνέχισε η Nadkarni. “Μπορεί ακόμη να υπάρχει σημαντικός ρόλος για την [αδρεναλίνη] νωρίτερα στην ανάνηψη ή σε συνδυασμό με άλλες αποτελεσματικές θεραπείες”.
Περισσότερες από 350.000 καρδιακές ανακοπές συμβαίνουν στις κοινότητες των ΗΠΑ κάθε χρόνο, λέει η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία. Μόνο περίπου ένα στα 10 θύματα επιβιώνει.
Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, παραϊατρικοί από πέντε υπηρεσίες ασθενοφόρων του Ηνωμένου Βασιλείου έδωσαν τυχαία σε περισσότερους από 8.000 ασθενείς με καρδιακή ανακοπή είτε αδρεναλίνη, είτε εικονικό φάρμακο αφού η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και η απινίδωση απέτυχαν να επανεκκινήσουν την καρδιά τους.
Η δοκιμή εμπνεύστηκε από στοιχεία που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια και υποδηλώνουν ότι η αδρεναλίνη μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο, ενώ δίνει ώθηση στην καρδιά, δήλωσε ο Perkins.
“Υπάρχουν κάποια πειραματικά δεδομένα που δείχνουν ότι η επινεφρίνη είναι χρήσιμη στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης και ενδεχομένως στην επανεκκίνηση της καρδιάς, αλλά μειώνει την παροχή αίματος στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, επιδεινώνοντας ενδεχομένως την εγκεφαλική βλάβη”, δήλωσε ο Perkins.
Η αδρεναλίνη βελτίωσε ελαφρώς τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ατόμου, όπως έδειξαν τα ευρήματα. Περίπου το 3,2% των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε αδρεναλίνη ήταν ζωντανοί ένα μήνα μετά την καρδιακή ανακοπή, σε σύγκριση με το 2,4% εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
Δυστυχώς, αυτό το πλεονέκτημα επιβίωσης είχε κόστος για τον εγκέφαλο.
Περίπου το 31% των επιζώντων στην ομάδα της αδρεναλίνης είχαν είτε μέτριας σοβαρότητας είτε σοβαρή εγκεφαλική βλάβη, σε σύγκριση με το 18% εκείνων στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, σύμφωνα με την έκθεση.
Αυτό περιλαμβάνει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη σε περίπου 21 τοις εκατό εκείνων που έλαβαν αδρεναλίνη έναντι 9 τοις εκατό εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο, δήλωσαν οι ερευνητές. Σε αυτή την κατηγορία, οι επιζώντες είναι κατάκοιτοι, παρουσιάζουν ακράτεια και χρειάζονται συνεχή νοσηλευτική φροντίδα και προσοχή.
“Διαπιστώσαμε ότι η αδρεναλίνη μπορούσε να επανεκκινήσει την καρδιά, αλλά δεν ήταν καλή για τον εγκέφαλο”, δήλωσε ο Perkins. “Οι επιπλέον επιζώντες βρίσκονται σε κακή νευρολογική κατάσταση”.
Ο Perkins πιστεύει ότι πολλοί άνθρωποι δεν θα ήθελαν να επιβιώσουν σε αυτή την κατάσταση, με βάση μια έρευνα που διεξήγαγε η ομάδα του πριν από την κλινική δοκιμή.
“Περίπου το 95 τοις εκατό των ανθρώπων με τους οποίους μιλήσαμε είπαν ότι η επιβίωση χωρίς εγκεφαλική βλάβη είναι πιο σημαντική από την απλή επιβίωση”, δήλωσε ο Perkins. “Είναι ένα πολύ σύνθετο ερώτημα που εξαρτάται εν μέρει από την αξία που δίνει ένα άτομο ή μια κοινωνία στην επιβίωση έναντι της επιβίωσης με εγκεφαλική βλάβη”.
Οι ειδικοί θα ήταν καλύτερο να προωθήσουν άλλες σωτήριες μεθόδους αντιμετώπισης της καρδιακής ανακοπής που έχουν αποδειχθεί πιο αποτελεσματικές από την αδρεναλίνη, δήλωσε ο Perkins.
Αυτές περιλαμβάνουν κυρίως την εκπαίδευση όλων των δυνητικών παρευρισκόμενων:
Να αναγνωρίζουν την καρδιακή ανακοπή και να καλούν το 911, το οποίο είναι 10 φορές πιο αποτελεσματικό από την αδρεναλίνη.
Να ξεκινήσουν ΚΑΡΠΑ μόνο με συμπίεση, η οποία είναι οκτώ φορές πιο αποτελεσματική από την αδρεναλίνη.
Να χρησιμοποιήσουν έναν αυτόματο απινιδωτή, ο οποίος είναι 20 φορές πιο αποτελεσματικός από την αδρεναλίνη.
“Έχουμε ήδη πράγματα εκεί έξω που είναι πολύ πιο αποτελεσματικά, αλλά δεν χρησιμοποιούνται καθολικά από τα μέλη της κοινότητάς μας”, δήλωσε ο Perkins. “Στα λεπτά πριν φτάσει ένα ασθενοφόρο, είναι πραγματικά οι κοινότητές μας που μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στη διάσωση ζωών”.
Η Nadkarni συμφώνησε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε αυτές τις ανταποκρίσεις με επίκεντρο τον παρευρισκόμενο στην καρδιακή ανακοπή.
Όμως η αδρεναλίνη θα μπορούσε ακόμα να είναι χρήσιμη εάν χορηγηθεί νωρίτερα στη θεραπεία της καρδιακής ανακοπής και όχι αφού αποτύχουν άλλες προσπάθειες ανάνηψης, πρόσθεσε ο Nadkarni.
“Δεν νομίζω ότι πρέπει να την εγκαταλείψουμε εντελώς”, δήλωσε ο Nadkarni.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν online στις 18 Ιουλίου στο New England Journal of Medicine.
ΠΗΓΗ: HealthDay News, sca-aware.org
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου
Πρόεδρος Διασωστών Ρόδο
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ