Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τα άρθρα του Διασώστη » ΗΠΑ: Το πρόβλημα των αυτοκτονιών στην Αστυνομία

ΗΠΑ: Το πρόβλημα των αυτοκτονιών στην Αστυνομία

Ο σερίφης της κομητείας του Λος Άντζελες Ρόμπερτ Λούνα φοράει μια μαύρη πένθιμη λωρίδα πάνω από το σήμα του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο γραφείο του σερίφη του Πάλμντεϊλ στις 18 Σεπτεμβρίου 2023. MYUNG J. CHUN/LOS ANGELES TIMES, VIA GETTY IMAGES

Τέσσερις ύποπτες αυτοκτονίες στο γραφείο του σερίφη του Λος Άντζελες αναδεικνύουν ένα πρόβλημα που επηρεάζει τις υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Στις 6 Νοεμβρίου, ένας άνδρας βρέθηκε νεκρός στις 10:30 π.μ. στην κομητεία του Λος Άντζελες. Ένας δεύτερος άνδρας βρέθηκε τρεις ώρες αργότερα, περίπου 40 μίλια μακριά. Το πτώμα ενός τρίτου ατόμου ανακαλύφθηκε αργότερα το απόγευμα και ένα τέταρτο το επόμενο πρωί, λίγο μετά την ανατολή του ήλιου.

Και τα τέσσερα άτομα ήταν νυν ή πρώην υπάλληλοι του σερίφη της κομητείας του Λος Άντζελες, ανακοίνωσε ο σερίφης Ρόμπερτ Λούνα την περασμένη εβδομάδα. Και οι τέσσερις πιστεύεται ότι πέθαναν από αυτοκτονία.

Οι θάνατοι, οι οποίοι διερευνώνται αλλά φαίνεται να μην σχετίζονται μεταξύ τους, αύξησαν τον αριθμό των ύποπτων αυτοκτονιών μεταξύ των υπαλλήλων του σερίφη του Λος Άντζελες φέτος σε εννέα και αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες σχετικά με τα ποσοστά αυτοκτονιών μεταξύ των υπαλλήλων των υπηρεσιών επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ.

Η επιβολή του νόμου είναι ένα από τα πολλά επαγγέλματα με υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιών στην υγειονομική περίθαλψη και στις κατασκευές, για παράδειγμα. Και τα ποσοστά αυτοκτονικού ιδεασμού και απόπειρας αυτοκτονίας συνολικά είχαν αυξητική τάση το 2020 και το 2021, ακόμη και όταν ορισμένες μελέτες έδειξαν μια μικρή, προσωρινή πτώση του ποσοστού αυτοκτονιών κατά τη διάρκεια των αποκλεισμών του COVID-19 το 2020.

Αν και οι θάνατοι από αυτοκτονίες αστυνομικών μειώθηκαν επίσης το 2020, οι αστυνομικοί εξακολουθούσαν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτοκτονία εκείνο το έτος από ό,τι από άλλες αιτίες κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Μαζί με τους πυροσβέστες, οι αστυνομικοί είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από COVID-19 από ό,τι τα μέλη οποιουδήποτε άλλου επαγγέλματος.

Οι θάνατοι των τεσσάρων μελών του σερίφη της κομητείας του Λος Άντζελες έρχονται λιγότερο από τρεις μήνες αφότου το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον θάνατο από αυτοκτονία ενός αστυνομικού που ανταποκρίθηκε στην επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου ως θάνατο κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. Ο Τζέφρι Σμιθ, μέλος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας της Ουάσινγκτον, ήταν ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς που έδωσαν τέλος στη ζωή τους μεταξύ του προσωπικού των δυνάμεων επιβολής του νόμου που κατακλύστηκε από τον όχλο που εισέβαλε στο κτίριο. Η αυτοκτονία ενός άλλου από αυτούς τους αστυνομικούς, του Howard Liebengood, χαρακτηρίστηκε πέρυσι ως θάνατος εν ώρα καθήκοντος.

Πέρυσι, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε ένα διακομματικό νομοσχέδιο που αναγνωρίζει τις αυτοκτονίες ως θανάτους εν ώρα καθήκοντος για τους αστυνομικούς και άλλους φορείς πρώτης ανταπόκρισης. Αυτό άνοιξε το δρόμο για τις οικογένειές τους να ζητήσουν τα ίδια είδη παροχών που παρέχονται στους συγγενείς των αξιωματικών που πεθαίνουν από ατυχήματα εν ώρα εργασίας ή ανθρωποκτονίες.

Οι ηγέτες τόσο στον τομέα της επιβολής του νόμου όσο και στον τομέα της ψυχικής υγείας λένε ότι οι πρόσφατες αυτές κινήσεις καταδεικνύουν μια νέα αναγνώριση των προβλημάτων ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν μόνο οι αστυνομικοί και οι εργαζόμενοι στις φυλακές.

Ο Jeffrey Zeizel, αδειούχος κλινικός κοινωνικός λειτουργός με έδρα τη Βοστώνη, έχει περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες δουλεύοντας με αστυνομικούς που βρίσκονται σε κρίση. Είναι θεραπευτής στη Διοίκηση Επιβολής Ναρκωτικών και άλλες υπηρεσίες και έχει ιδιωτικό ιατρείο όπου πραγματοποιεί ομαδικές συνεδρίες θεραπείας για αστυνομικούς που παλεύουν με τη διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Ο Zeizel λέει ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ανθρώπων που συνήθως έλκονται από τις θέσεις εργασίας στην επιβολή του νόμου αποτελούν ισχυρό παράγοντα στο πρόβλημα των αυτοκτονιών στα αστυνομικά τμήματα των ΗΠΑ. Υπάρχει μια κουλτούρα μάτσο μεταξύ πολλών από τους σχεδόν 1 εκατομμύριο ένορκους αξιωματικούς της χώρας, λέει. Πρώην μέλη του στρατού, άνθρωποι με προσωπικότητα που αναζητούν τη συγκίνηση και την ανταγωνιστικά, με σκληρή ιδιοσυγκρασία συμπληρώνουν το προφίλ των περισσότερων αστυνομικών που αντιμετωπίζει ο Zeizel. Ορισμένοι βετεράνοι του στρατού, ιδίως όσοι έχουν συμμετάσχει σε μάχες, έρχονται στην επιβολή του νόμου με τραύματα, σύμφωνα με τον Zeizel. Άλλες πτυχές του προφίλ της προσωπικότητας του τυπικού αστυνομικού συνάδουν επίσης με άτομα που είναι πιο πιθανό να θάψουν συναισθηματικές πληγές και να θεωρήσουν την αναζήτηση θεραπείας ψυχικής υγείας ως ένδειξη αδυναμίας.

Ένα κύμα ανθρώπων που αποχωρούν από κυβερνητικές θέσεις εργασίας έχει αφήσει έναν αυξανόμενο αριθμό υπηρεσιών με έλλειψη προσωπικού. Οι αξιωματικοί εργάζονται περισσότερες ώρες, τρώνε άσχημα, δεν κοιμούνται αρκετά και παλεύουν με τη χρήση ουσιών σε μεγαλύτερο ποσοστό από τον γενικό πληθυσμό.

“Σχεδόν σε κάθε άλλη δουλειά στον κόσμο, αν συμβεί κάτι τραυματικό, η εταιρεία κλείνει για μια μέρα”, δήλωσε ο Zeizel. “Αν είσαι αστυνομικός και κάποιος σε σημαδεύει με όπλο στο δρόμο, γράφεις μια αναφορά και συνεχίζεις να δουλεύεις. Είναι ένα από τα μόνα επαγγέλματα όπου η ζωή σου βρίσκεται συνεχώς σε δυνητικό κίνδυνο και δεν υπάρχουν πολλές υπηρεσίες που να επιτρέπουν σε αυτούς τους τύπους να κάνουν ένα διάλειμμα”.

Οι αξιωματικοί είναι πιο πιθανό από τα άτομα άλλων επαγγελμάτων να χρησιμοποιήσουν όπλα σε απόπειρες αυτοκτονίας – και τα πυροβόλα όπλα είναι μακράν η πιο θανατηφόρα μέθοδος αυτοκτονίας γενικά.

Άλλοι εμπειρογνώμονες λένε ότι οι αστυνομικοί είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν βοήθεια για την ψυχική τους υγεία από φόβο ότι θα θεωρηθούν ακατάλληλοι για τα καθήκοντά τους. Ως αποτέλεσμα, λένε, οι αστυνομικοί που υποφέρουν από χρόνια μη θεραπευμένου τραύματος μπορεί τελικά να φτάσουν σε σημείο ρήξης που καταλήγει σε αυτοτραυματισμό ή σε βλάβη των κοινοτήτων που υπηρετούν.

“Είναι πραγματικά σωρευτικό”, δήλωσε πέρυσι στο Business Insider ο Craig Atkinson, ο κινηματογραφιστής πίσω από το ντοκιμαντέρ του 2016 για τη στρατιωτικοποίηση της αστυνομίας, “Do Not Resist”. “Πολλές από αυτές τις καταστάσεις όπου οι αστυνομικοί παίρνουν κακές αποφάσεις σε μια στιγμή, είναι συχνά το τελικό αποτέλεσμα μιας ολόκληρης σειράς τραυμάτων που έχουν βιώσει προσωπικά”.

Πηγή: The Marshall Project

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ