Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τα άρθρα του Διασώστη » Ηνωμένο Βασίλειο: Απινιδωτές χρησιμοποιούνται μόλις στο 10 τοις εκατό των καρδιακών ανακοπών εκτός νοσοκομείου – σύμφωνα με μελέτη

Ηνωμένο Βασίλειο: Απινιδωτές χρησιμοποιούνται μόλις στο 10 τοις εκατό των καρδιακών ανακοπών εκτός νοσοκομείου – σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα αναδεικνύουν την ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση γύρω από τους απινιδωτές, λένε οι ερευνητές

Οι απινιδωτές χρησιμοποιούνται μόλις σε μία στις 10 καρδιακές ανακοπές όπου οι σωτήριες συσκευές είναι διαθέσιμες, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Βρετανικής Καρδιαγγειακής Εταιρείας στο Μάντσεστερ.

Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία από την Υπηρεσία Ασθενοφόρων της Ανατολικής Αγγλίας και το The Circuit, το εθνικό δίκτυο απινιδωτών που αναπτύχθηκε από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF). Το Circuit χαρτογραφεί τη θέση των απινιδωτών σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, έτσι ώστε οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να μπορούν να κατευθύνουν τους παρευρισκόμενους στον πλησιέστερο απινιδωτή σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής.

Στη συνέχεια ανέλυσαν την πυκνότητα των απινιδωτών σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, τον αριθμό των καρδιακών ανακοπών, καθώς και τη συχνότητα που χρησιμοποιήθηκαν οι απινιδωτές από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Τα αποτελέσματα διαπίστωσαν ότι 1649 καρδιακές ανακοπές συνέβησαν στην Ανατολική Αγγλία κατά την περίοδο των έξι μηνών. Οι απινιδωτές δημόσιας πρόσβασης ήταν διαθέσιμοι (σε απόσταση 500 μέτρων από την καρδιακή ανακοπή) σε 1302 (79%) περιπτώσεις, αλλά χρησιμοποιήθηκαν μόνο σε 132 (10%) των περιπτώσεων.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανάγκη για καλύτερη εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση γύρω από τους απινιδωτές, ώστε να χρησιμοποιούνται συχνότερα.

Η μελέτη, από ερευνητές του Καρδιοθωρακικού Κέντρου του Essex (CTC), τμήμα του Mid and South Essex NHS Foundation Trust (MSEFT), και του Πανεπιστημίου Anglia Ruskin (ARU) διαπίστωσε επίσης ότι υπάρχουν λιγότεροι απινιδωτές στις πιο φτωχές περιοχές, σε σύγκριση με τις πιο εύπορες.

Οι ερευνητές επικάλυψαν δεδομένα σχετικά με την πυκνότητα των απινιδωτών και τις καρδιακές ανακοπές με δεδομένα από τον δείκτη πολλαπλών στερήσεων του 2019. Αυτό αποκάλυψε ότι το Λούτον, η πιο στερημένη περιοχή στην Ανατολική Αγγλία, είχε τα χαμηλότερα ποσοστά απινιδωτών στην περιοχή, με 16 απινιδωτές ανά 100.000 κατοίκους, σε σύγκριση με τον μέσο όρο για την Ανατολική Αγγλία που είναι 72 ανά 100.000 κατοίκους.

Κάθε χρόνο σημειώνονται περισσότεροι από 30.000 θάνατοι από καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου στο Ηνωμένο Βασίλειο και λιγότεροι από ένας στους δέκα ανθρώπους επιβιώνουν σήμερα. Η άμεση καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και απινίδωση μπορεί να υπερδιπλασιάσει τις πιθανότητες επιβίωσης κάποιου.

Ο Δρ Thomas Keeble, σύμβουλος καρδιολόγος στο Essex CTC που αποτελεί μέρος του MSEFT, και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, δήλωσε:

“Η μελέτη μας αναδεικνύει εντυπωσιακά χαμηλό αριθμό δημοσίως διαθέσιμων απινιδωτών που χρησιμοποιούνται σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής στην περιοχή της ανατολικής Αγγλίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα για την προώθηση της ευαισθητοποίησης και της εκπαίδευσης γύρω από την ΚΑΡΠΑ και την απινίδωση. Είναι επίσης ανησυχητικό να βλέπουμε πολύ λιγότερους απινιδωτές στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές – ένα τέτοιο εύρημα θα πρέπει να προκαλέσει περαιτέρω συζήτηση σχετικά με την πιο συνεπή και αποτελεσματική τοποθέτηση απινιδωτών στις κοινότητες”.

Η Judy O’Sullivan, Διευθύντρια Καινοτομίας στα Προγράμματα Υγείας στο British Heart Foundation, δήλωσε:

“Η άμεση ΚΑΡΠΑ και απινίδωση από τους παρευρισκόμενους μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου, γι’ αυτό είναι ανησυχητικό να βλέπουμε χαμηλά ποσοστά χρήσης απινιδωτών. Υπάρχουν πολλοί γνωστοί λόγοι για τη χαμηλή χρήση των απινιδωτών, όπως η μη ύπαρξη αρκετών παρευρισκόμενων στη σκηνή ενός επείγοντος περιστατικού, η δυσκολία πρόσβασης σε απινιδωτή τη στιγμή που χρειάζεται ή ο φόβος της χρήσης του. Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές που σώζουν ζωές όταν είναι διαθέσιμες.

“Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχουν χιλιάδες μη καταχωρημένοι απινιδωτές, πράγμα που σημαίνει ότι η θέση τους δεν είναι γνωστή στις υπηρεσίες ασθενοφόρων. Καλούμε όλους όσοι διαθέτουν ή φροντίζουν τους απινιδωτές να τους καταχωρίσουν στο The Circuit σήμερα – αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει να σωθεί η ζωή κάποιου”.

Ο Δρ Simon Walsh, Ιατρικός Διευθυντής στο East of England Ambulance Service Trust, δήλωσε:

“Το East of England Ambulance Service Trust συνεργάζεται με το The Circuit για να μεγιστοποιήσει τον αριθμό των διατηρούμενων απινιδωτών δημόσιας πρόσβασης στο σύστημα Computer Aided Despatch και από τον Σεπτέμβριο του 2022 έχουμε προσθέσει στη βάση δεδομένων άλλους 1.534 ΑΕΑ.

“Επεκτείναμε επίσης τα προγράμματα πρώτων ανταποκριτών της κοινότητας και ανταποκριτών του προσωπικού μας με στόχο να αυξήσουμε την πιθανότητα να είναι κάποιος σε θέση να εντοπίσει τον πλησιέστερο ΑΕΑ σε έναν ασθενή με καρδιακή ανακοπή. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με το Καρδιοθωρακικό Κέντρο του Essex και άλλους οργανισμούς-εταίρους στην Ανατολική Αγγλία για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των καρδιακών ανακοπών στις κοινότητές μας”.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το καρδιολογικό δίκτυο της Ανατολικής Αγγλίας.

ΠΗΓΗ:  Η έρευνα διεξήχθη από the East of England Cardiac Network.

Πηγή: https://www.sca-aware.org/sca-news/defibrillators-used-in-just-10-per-cent-of-out-of-hospital-cardiac-arrests-study-shows

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ