Ερωτομανία ή αλλιώς σύνδρομο του Clérambault είναι μία αυταπάτη, στην οποία ένα άτομο έχει την πεποίθηση ότι ένα άλλο άτομο συνήθως μεγαλύτερο σε ηλικία υψηλού κοινωνικού status και μακριά από το περιβάλλον του ασθενούς είναι ερωτευμένο μαζί του. Η ασθένεια εμφανίζεται συχνά κατά την διάρκεια της ψύχωσης ιδιαίτερα σε ασθενείς με σχιζοφρένεια η διπολική μανία.
Σε μια περίπτωση ερωτομανίας αναφέρθηκε ότι ένας ασθενής υποβλήθηκε σε επέμβαση για ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος. Κατά την διάρκεια της ασθένειας ο/η ερωτομανής πιστεύει ότι ένας κρυφός θαυμαστής εκφράζει τον έρωτα του μέσα από τηλεπάθεια, σήματα, ειδικές ματιές ή μέσω των ΜΜΕ. Συνήθως τότε ο ασθενής στέλνει κάρτες, δώρα η μηνύματα.
Η ερωτομανία συνδέεται συχνά με τη βασανιστική αγάπη ή την έμμονη αγάπη ή τον παθολογικό έρωτα.
Πίνακας περιεχομένων
1 Παρουσίαση
2 Αίτια και θεραπεία
3 Στην τέχνη
4 Δείτε επίσης
Παρουσίαση
Το πυρηνικό σύμπτωμα της διαταραχής είναι ότι ο πάσχων έχει μια ακλόνητη πεποίθηση ότι ένας κρυφός θαυμαστής είναι ερωτευμένος μαζί του. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο πάσχων μπορεί να πιστεύει ότι πολλοί θαυμαστές είναι ερωτευμένοι μαζί του. Υπάρχουν τρία στάδια της ασθένειας:
Το στάδιο της αναμονής (που μπορεί να διαρκέσει έως και χρόνια) όπου ο ασθενής περιμένει το είδωλο του να εκδηλωθεί.
Το στάδιο όπου αρχίζει να βλέπει ότι το είδωλο του δεν ανταποκρίνεται στον έρωτα του, με αποτέλεσμα να έχει τάσεις αυτοκτονίας και να πέφτει σε κατάθλιψη.
Το τελικό στάδιο όπου ο ασθενής αρχίζει και γίνεται επιθετικός ακόμα και σε τρίτα πρόσωπα, τα οποία νομίζει ότι στέκονται εμπόδιο στην επιτυχία τους.
Αίτια και θεραπεία
Τα αίτια της ασθένειας μπορεί να είναι :
η έλλειψη αγάπης από την ζωή του ασθενούς.
όταν δεν υπάρχει το σωστό ανδρικό/γυναικείο πρότυπο για την ομαλή ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου.
όταν υπάρχει μια απειρία στον έρωτα από την πλευρά του ασθενούς, με αποτέλεσμα να παρεξηγεί αθώες κινήσεις όπως η στάση του σώματος.
Η θεραπεία μπορεί να γίνει με τα αντιψυχωσικά. Μπορεί να διαρκέσει από μήνες έως και χρόνια.
Στην τέχνη
Παραδείγματα ερωτομανίας μπορούμε να εντοπίσουμε, για παράδειγμα, από την γαλλική ταινία Μ’ αγαπά, δεν μ’ αγαπά, όπου πρωταγωνιστεί η Ωντρέ Τοτού, γνωστή από την ταινία Αμελί.
Στην ταινία “Enduring Love” επίσης έχει γραφτεί τραγούδι από το συγκρότημα Dream Theater με τίτλο Ερωτομανία.
ΠΗΓΗ: hellenicaworld
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ