Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Ερμηνεία ΗΚΓ: 10 βήματα για την αναγνώριση του ρυθμού

Ερμηνεία ΗΚΓ: 10 βήματα για την αναγνώριση του ρυθμού

Η συνεπής τήρηση μιας διαδικασίας για την ανάλυση του ΗΚΓ ενός ασθενούς θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε σωστά τον καρδιακό του ρυθμό.

Η ερμηνεία του ΗΚΓ, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία βήμα προς βήμα, διασφαλίζει ότι παρέχουμε πάντα την καλύτερη δυνατή φροντίδα των ασθενών. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν δύο σκηνές έκτακτης ανάγκης ή ασθενείς που να είναι ίδιες, είναι επιτακτική ανάγκη να είμαστε μεθοδικοί όσον αφορά τα στοιχεία της κλήσης που μπορούμε να ελέγξουμε.

Τα ίχνη του ΗΚΓ – το διαγνωστικό εργαλείο που αναλύει την ηλεκτρική λειτουργία της καρδιάς και μετρά την τάση (κάθετη μέτρηση) σε σχέση με το χρόνο (οριζόντια μέτρηση) – μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση, γι’ αυτό παραθέτουμε τα δέκα βήματα που ακολουθώ σε κάθε ΗΚΓ (ή ΗΚΓ) για να διασφαλίσω ότι αναγνωρίζω σωστά το ρυθμό.

1. Είναι ο ρυθμός του ΗΚΓ κανονικός ή ακανόνιστος;

Καθώς εξετάζετε τον ρυθμό, εντοπίστε το τμήμα QRS που αντιπροσωπεύει την αποπόλωση (την ηλεκτρική φόρτιση των κυττάρων) εντός των κοιλιών, των δύο κατώτερων θαλάμων της καρδιάς που συγκεντρώνουν και αποβάλλουν το αίμα προς το σώμα και τους πνεύμονες.

Εντός του QRS, εντοπίστε το κύμα R, το θετικό κύμα πάνω από την ισοηλεκτρική γραμμή (βασική γραμμή).

Χρησιμοποιώντας μια λωρίδα έξι δευτερολέπτων, μετρήστε τα διαστήματα R προς R μεταξύ των τμημάτων QRS και προσδιορίστε αν ο ρυθμός είναι κανονικός ή ακανόνιστος.

Εάν ανακαλύψετε μια ανωμαλία ή παρατυπία εδώ – ή σε οποιοδήποτε από τα επόμενα ευρήματά σας στο ΗΚΓ – ρωτήστε τον ασθενή σας εάν αυτό είναι φυσιολογικό γι’ αυτόν και αναζητήστε τυχόν συναφή συμπτώματα όπως: πόνος στο στήθος, υπόταση, μεταβολή της ψυχικής κατάστασης, κακή αιμάτωση ή δύσπνοια.

2. Υπολογίστε τον καρδιακό ρυθμό 

Πάρτε έναν κερκιδικό σφυγμό στον καρπό του ασθενούς, επιβεβαιώστε τον με τον αριθμό που εμφανίζεται στο καρδιολογικό μόνιτορ ή εκτυπώστε μια λωρίδα ΗΚΓ έξι δευτερολέπτων από χαρτί και μετρήστε τον αριθμό των συμπλεγμάτων QRS και πολλαπλασιάστε τον επί 10 για να καταλήξετε στον καρδιακό ρυθμό του λεπτού.

Από εκεί και πέρα, αποφασίστε αν ο καρδιακός ρυθμός του ασθενούς είναι βραδυκαρδικός (λιγότερο από 60 παλμούς ανά λεπτό), εντός φυσιολογικού εύρους (60-100 παλμοί ανά λεπτό), ταχυκαρδικός (100-150 παλμοί ανά λεπτό) ή ένας δυνητικά επικίνδυνος ρυθμός πάνω από 150 παλμούς ανά λεπτό, όπως υπερκοιλιακή ταχυκαρδία ή κοιλιακή ταχυκαρδία με παλμό.

Σε αυτό το στάδιο της ερμηνείας του ΗΚΓ, προσέξτε να μην προτρέχετε σε μια γρήγορη ερμηνεία. Αντιθέτως, σημειώστε τις πληροφορίες που θα βρείτε και συνεχίστε με τα επόμενα βήματα.

3. Βρείτε τα κύματα P

Το κύμα Ρ αντιπροσωπεύει την αποπόλωση των κόλπων, των δύο ανώτερων θαλάμων της καρδιάς, οι οποίοι δέχονται αίμα από την κοίλη φλέβα και τις πνευμονικές φλέβες.

Κατά την αναζήτηση των κυμάτων P:

Ρωτήστε τον εαυτό σας,

  • Eίναι παρόντα τα κύματα Ρ;
  • Είναι κατακόρυφα στην απαγωγή ΙΙ στο καρδιολογικό μόνιτορ;
  • Και ακολουθούνται από τμήμα QRS;

Εάν η απάντηση είναι ναι σε όλα, είναι πιθανό η ηλεκτρική ώση να ξεκίνησε από τον φλεβοκομβικό κόμβο, τον φυσιολογικό βηματοδότη της καρδιάς.

4. Μέτρηση του διαστήματος PR

 


Το διάστημα PR είναι το χρονικό διάστημα μεταξύ του κύματος P (κολπική εκπόλωση) και της αρχής του τμήματος QRS (κοιλιακή εκπόλωση).

Το φυσιολογικό διάστημα PR είναι 0,12-0,20 δευτερόλεπτα ή 3-5 μικρά κουτάκια στο χαρτί γραφικής παράστασης του ΗΚΓ.

Ένα παρατεταμένο διάστημα PR υποδηλώνει καθυστέρηση στη διέλευση από τον κολποκοιλιακό κόμβο (AV), το ηλεκτρικό σύστημα αναμετάδοσης μεταξύ του άνω και του κάτω θαλάμου της καρδιάς.

5. Μετρήστε το τμήμα QRS

Το φυσιολογικό τμήμα QRS έχει τρεις γραφικές εκτροπές – το πρώτο αρνητικό κύμα (κύμα Q) – το θετικό κύμα πάνω από την ισοηλεκτρική γραμμή (κύμα R) – και το αρνητικό κύμα μετά το θετικό κύμα (κύμα S) – και η φυσιολογική χρονική διάρκεια είναι 0,04-0,10 δευτερόλεπτα.

Εάν παρατηρήσετε ένα παρατεταμένο τμήμα QRS, αυτό μπορεί να οφείλεται σε αποκλεισμό δεσμιδικού κλάδου, ο οποίος μπορεί να είναι σχετικά καλοήθης ή να αποτελεί ένδειξη υποκείμενης καρδιακής νόσου.

6. Παρατηρήστε το κύμα Τ 

Το κύμα Τ αντιπροσωπεύει την επαναπόλωση (ανάκαμψη) των κοιλιών και πρέπει να είναι όρθιο στην απαγωγή II και να εμφανίζεται μετά το τμήμα QRS. Οποιεσδήποτε διακυμάνσεις στα κύματα Τ είναι σημαντικό να σημειώνονται. Τα ανεστραμμένα κύματα Τ μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη οξυγόνου στην καρδιά- η υπερβολική ποσότητα καλίου (υπερκαλιαιμία) μπορεί να προκαλέσει αιχμηρά κύματα Τ- τα επίπεδα κύματα Τ μπορεί να οφείλονται σε πολύ λίγο κάλιο και ένα αυξημένο τμήμα ST -το τέλος του τμήματος QRS στην αρχή του κύματος Τ- μπορεί να οφείλεται σε καρδιακή προσβολή.

7. Σημειώστε τους έκτοπους παλμούς 

Ένας έκτοπος παλμός είναι μια αλλαγή στον καρδιακό ρυθμό που προκαλείται από παλμούς που προέρχονται από ίνες εκτός του φλεβοκομβικού κόμβου, του φυσιολογικού συστήματος παραγωγής παλμών της καρδιάς. Εάν παρατηρήσετε έκτοπους παλμούς, προσδιορίστε εάν πρόκειται για πρόωρες κολπικές συστολές (PACs)- πρόωρες συστολές του κόμβου (PJCs) ή πρόωρες κοιλιακές συστολές (PVCs). Επίσης, σημειώστε πόσοι έκτοποι παλμοί υπάρχουν στο ΗΚΓ, το διάστημα στο οποίο εμφανίζονται, το σχήμα τους και αν προκύπτουν μεμονωμένα ή σε ομάδες.

8. Προσδιορίστε την προέλευση

Το τελευταίο βήμα πριν από τη σωστή αναγνώριση του ΗΚΓ σας είναι να προσδιορίσετε από πού προέρχεται ο ρυθμός.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά στοιχεία που πρέπει να αναζητήσετε:

Φλεβοκομβικός: 60-100 bpm- κανονικός ρυθμός- κύματα P όρθια, στρογγυλά και παρόντα πριν από κάθε τμήμα QRS- φυσιολογικό διάστημα PR- φυσιολογική διάρκεια QRS.
Κολπικός: Ο ρυθμός μπορεί να είναι κανονικός ή ακανόνιστος- κανονικό τμήμα QRS, αλλά τα κύματα P πρόωρα και με διαφορετικά σχήματα – πεπλατυσμένα χαραγμένα, αιχμηρά, ανεστραμμένα ή κρυμμένα.
Συνδεσμικός: Αναζητήστε ένα κύμα P διακλαδικού τύπου – ανεστραμμένο πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά το τμήμα QRS που έχει φυσιολογική διάρκεια.
Κοιλιακός: Ευρύ και παράξενο τμήμα QRS και κανένα κύμα P, δεδομένου ότι η ώση προέρχεται κάτω από τον κόμβο SA.
Βηματοδοτούμενος ρυθμός: Παρατηρήστε ακίδες βηματοδότη χαμηλής τάσης πριν από το QRS.

9. Να αναγνωρίσετε σωστά τον ρυθμό 

Τώρα που αναλύσατε μεθοδικά τον ρυθμό, θα πρέπει να είστε σε θέση να τον αναγνωρίσετε εύκολα. Μόλις το κάνετε, εξετάστε την ερμηνεία του ΗΚΓ σας στο πλαίσιο των άλλων πληροφοριών που έχετε αντλήσει από την κλήση – το κύριο παράπονο του ασθενούς, τη διανοητική κατάσταση, το ιστορικό OPQRST/SAMPLE και τα ζωτικά σημεία – και στη συνέχεια αποφασίστε ένα σωστό σχέδιο θεραπείας. Όταν έχετε αμφιβολίες, αντιμετωπίζετε πάντα το πρόβλημα που αξιολογείτε και όχι το καρδιολογικό μόνιτορ.

10. Να παραμένετε ενήμεροι για τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα

Αν ακόμα μαθαίνετε ή θέλετε μια πρόσθετη αναφορά σε εκείνο το τηλεφώνημα στις 3 το πρωί, όταν το μυαλό σας είναι λίγο θολό, μη φοβηθείτε να δημιουργήσετε ένα βοήθημα εργασίας σε μια κάρτα σημειώσεων, όπου θα αναφέρετε τα βασικά βήματα για την ανάλυση ενός ΗΚΓ ρυθμού.

Πηγή: https://www.ems1.com/ems-products/medical-monitoring/articles/ecg-interpretation-10-steps-for-rhythm-identification-HlbOvohuSltPKAL2/?utm_source=facebook&utm_medium=referral

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ