Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) χρησιμοποιείται για την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά και τον εγκέφαλο ενός ατόμου που δεν αναπνέει και δεν έχει σφυγμό.
Ένας συνδυασμός θωρακικών συμπιέσεων και αναπνοής διάσωσης χρησιμοποιείται κατά την ΚΑΡΠΑ και πρέπει να διδαχθεί από ένα εξειδικευμένο μάθημα για να εξασφαλιστεί η επάρκεια.
Αν και η εκπαίδευση στην ΚΑΡΠΑ είναι ένα κρίσιμο εργαλείο για τη διάσωση της ζωής κάποιου ατόμου που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή, δημιουργεί πρόσθετη πίεση στο σώμα του θύματος.
Ανεξάρτητα από το αν είστε πάροχος υγειονομικής περίθαλψης με εμπειρία στην παροχή ΚΑΡΠΑ ή αρχάριος, η εκτέλεση αυτής της τεχνικής ενέχει κινδύνους και πιθανές επιπλοκές για το θύμα. Παρά τους κινδύνους αυτούς, η ΚΑΡΠΑ δεν πρέπει ποτέ να μην παρέχεται σε κάποιον που τη χρειάζεται.
Κατάγματα
Οι θωρακικές συμπιέσεις αποτελούν βασικό βήμα για την παροχή ΚΑΡΠΑ. Κατά τη διάρκεια των θωρακικών συμπιέσεων, ο διασώστης ασκεί αρκετή δύναμη προς τα κάτω για να συμπιέσει το στήθος σε βάθος περίπου 5 εκατοστών.
Η συμπίεση αναγκάζει το αίμα να βγει από την καρδιά και βοηθά στην κυκλοφορία του μέσα στο σώμα.
Επειδή οι θωρακικές συμπιέσεις γίνονται με γρήγορο ρυθμό και με σταθερή δύναμη, τα πλευρά του θύματος κινδυνεύουν να σπάσουν.
Τα κατάγματα είναι πιο πιθανό να συμβούν σε θύματα που είναι μικρόσωμα ή εύθραυστα, όπως οι ηλικιωμένοι, ή σε άτομα με παθήσεις που αποδυναμώνουν τα οστά.
Τα παιδιά, παρά το γεγονός ότι έχουν πιο εύκαμπτη οστική δομή, κινδυνεύουν επίσης από κάταγμα πλευρών.
Τα σπασμένα πλευρά μπορεί να τρυπήσουν το συκώτι ή τους πνεύμονες και η καρδιά μπορεί να υποστεί μώλωπες.
Τα κατάγματα των πλευρών μπορεί να συμβούν ακόμη και με τις πιο προσεκτικά εφαρμοζόμενες θωρακικές συμπιέσεις και είναι ένας κοινός κίνδυνος που συνδέεται με την ΚΑΡΠΑ.
Εσωτερικοί μώλωπες
Οι εσωτερικοί ιστοί και τα όργανα του σώματος απορροφούν την ενέργεια που δημιουργείται κατά τις θωρακικές συμπιέσεις. Ως αποτέλεσμα, οι εσωτερικές δομές, όπως οι τένοντες, οι μύες και οι μαλακοί ιστοί κάτω από το θωρακικό οστό και τα πλευρά μπορεί να υποστούν βλάβη κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ.
Το να προσέχετε να μην υπερσυμπιέζεται ο θώρακας κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ μπορεί να αποτρέψει τους εσωτερικούς τραυματισμούς που προκαλούνται από την υπερβολική πίεση προς τα κάτω.
Έμετος και εισρόφηση
Η ΚΑΡΠΑ δημιουργεί πίεση στο εσωτερικό του σώματος του θύματος. Αυτή η πίεση μπορεί να προκαλέσει την ανάδυση του περιεχομένου του στομάχου του θύματος στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα τον έμετο.
Μπορεί να προκληθεί εισρόφηση, δηλαδή η απορρόφηση του περιεχομένου του στομάχου στους πνεύμονες.
Ένα άτομο που έχει τις αισθήσεις του θα καθάριζε τον αεραγωγό του φτύνοντας τον έμετο.
Ωστόσο, ένα άτομο σε καρδιακή ανακοπή δεν έχει την ικανότητα να καθαρίσει τα περιεχόμενα του στομάχου από τον αεραγωγό του και τα υγρά μπορεί εύκολα να γλιστρήσουν στην τραχεία, η οποία οδηγεί στους πνεύμονες.
Η εισρόφηση δυσχεραίνει τη δυνατότητα των διασωστών να μεταφέρουν επαρκές οξυγόνο στους πνεύμονες και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως η πνευμονία.
Αέρας στο στομάχι
Η αναπνοή διάσωσης δίνεται στο θύμα κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ, η οποία παρέχει αέρα απευθείας στους πνεύμονες του θύματος.
Εάν οι αναπνοές διάσωσης χορηγούνται πολύ γρήγορα ή για πολύ ώρα, το θύμα μπορεί να συσσωρεύσει αέρα στο στομάχι.
Αυτό προκαλεί διόγκωση του στομάχου και πίεση στους πνεύμονες. Η υπερβολική πίεση στους πνεύμονες δυσχεραίνει την παροχή αέρα.
Επιπλέον, ο αέρας στο στομάχι μπορεί να οδηγήσει σε έμετο και εισρόφηση. Ο αέρας στο στομάχι μπορεί να αποφευχθεί με την προσεκτική χορήγηση αναπνοής διάσωσης κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ.
Ακόμη και παρά την πιο προσεκτική και καλά εκτελεσμένη ΚΑΡΠΑ, ένα θύμα μπορεί να υποστεί επιπλοκές. Η επικέντρωση στα βήματα που απαιτούνται για να βοηθήσουν στη διάσωση της ζωής του θύματος είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Οι όποιες επιπλοκές εμφανιστούν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόλις η ΚΑΡΠΑ είναι αποτελεσματική και το θύμα αναζωογονηθεί.
Πηγή: https://cprnearme.com/cpr-complications-vomiting-bruising-fractures-air-build/#
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου
Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ