Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Επικαιρότητα » Επιβάλλεται η λειτουργία ιατρείου στο αεροδρόμιο Ρόδου

Επιβάλλεται η λειτουργία ιατρείου στο αεροδρόμιο Ρόδου

Με αφορμή τον θάνατο 52χρονης τουρίστριας από τη Νορβηγία στο αεροδρόμιο της Ρόδου αμέσως μετά την άφιξή της, άνοιξε και πάλι η συζήτηση σχετικά με την ανάγκη της λειτουργίας ιατρείου στον αερολιμένα.

Η άτυχη τουρίστρια είχε λιποθυμικό επεισόδιο στο πάρκινγκ και άμεσα δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες από τον σύντροφό της, ο οποίος δήλωσε πως είναι γιατρός. Την ίδια ώρα, ειδοποιήθηκε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο έπειτα από δέκα λεπτά παρέλαβε την 52χρονη και τη μετέφερε στο Νοσοκομείο.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, η τουρίστρια δεν τα κατάφερε και κατέληξε. Ασφαλώς και στη συγκεκριμένη περίπτωση να μη μπορούσε η Νορβηγίδα τουρίστρια να βοηθηθεί περισσότερο στο ιατρείο του αεροδρομίου, ωστόσο το περιστατικό αναδεικνύει σύμφωνα με όσα αναφέρουν τουριστικοί παράγοντες την ανάγκη λειτουργίας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», το ιατρείο μένει κλειστό λόγω αδυναμίας στελέχωσής του με το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, δεν επιβάλλεται η λειτουργία ιατρείου στον κρατικό αερολιμένα Ρόδου με ιατρό επί μονίμου βάσεως, καθώς ο αριθμός των διακινούμενων επιβατών δεν υπερβαίνει τα 7,5 εκατομμύρια ετησίως (πέρυσι ανήλθε στα 5,5 εκατομμύρια).

Η Fraport Greece, ως φορέας διαχείρισης του αεροδρομίου, υποχρεούται βάσει του ΦΕΚ να συνάψει συμφωνία με το ΕΚΑΒ, πράγμα που ισχύει. Σύμφωνα μάλιστα με τη συγκεκριμένη συμφωνία-σύμβαση, το ασθενοφόρο προβλέπεται να φτάσει εντός 20λεπτου στο αεροδρόμιο. Επιπλέον, προβλέπεται το προσωπικό της Fraport να εκπαιδευτεί ώστε να μπορεί να παρέχει υπηρεσίες πρώτων βοηθειών όπου και όποτε χρειαστεί.

Και όντως, σύμφωνα με δηλώσεις από επίσημες πηγές, οι εργαζόμενοι που απασχολεί η Fraport στη Ρόδο έχουν λάβει την απαιτούμενη εκπαίδευση και μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fraport προέβη στην πλήρη ανακαίνιση του ιατρείου και στον «εφοδιασμό» του με τον προβλεπόμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Ωστόσο, η στελέχωση του ιατρείου φαίνεται να μην είναι εφικτή, παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν καταβληθεί ή «επιχειρηθεί» κατά το παρελθόν.

Όμως αυξάνονται οι ροές των τουριστικών αφίξεων και η Ρόδος είναι έτοιμη να καταρρίψει το προηγούμενο ρεκόρ των 5,5 εκατ. επισκεπτών (συνολικός αριθμός αφίξεων και αναχωρήσεων). Και ακριβώς για το λόγο αυτό πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δηλώνουν ότι είναι αναγκαία η λειτουργία του ιατρείου. Αναφέρουν ότι ένα διεθνές αεροδρόμιο, όπως αυτό της Ρόδου, θα έπρεπε να διαθέτει ένα επαρκώς στελεχωμένο ιατρείο, αν όχι καθ΄ όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου τουλάχιστον κατά την υψηλή περίοδο.

Κατά την υψηλή περίοδο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), αναμένεται να στελεχωθεί το Νοσοκομείο Ρόδου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα αποσπαστεί από άλλα νοσοκομεία και στο οποίο θα δοθούν μισθολογικά κίνητρα. Θα μπορούσε, όπως αναφέρουν πολλοί, να προβλεφθεί θέση και για το αεροδρόμιο Ρόδου.

Πηγή: dimokratiki

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ