Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Γενικά » Επηρεάζει το φεγγάρι τους εμμηνορροϊκούς κύκλους;

Επηρεάζει το φεγγάρι τους εμμηνορροϊκούς κύκλους;

Μελέτες υποδεικνύουν ότι ο συγχρονισμός του σεληνιακού και του εμμηνορροϊκού κύκλου οφείλεται σε τυχαίο γεγονός.

Οι άνθρωποι πιστεύουν εδώ και πολύ καιρό ότι το φεγγάρι μπορεί να επηρεάσει την υγεία και τη συμπεριφορά. Οι λέξεις “παράφρων, σεληνιασμένος, τρελός” προέκυψαν από την πεποίθηση ότι οι αλλαγές στο φεγγάρι προκαλούσαν διαλείπουσα παραφροσύνη, ενώ παλαιότερα είχε υποστηριχθεί ότι οι γεννήσεις αυξάνονταν κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, αν και οι ειδικοί έχουν έκτοτε υποστηρίξει ότι πρόκειται για μύθο.

Και για αιώνες, πολλοί πολιτισμοί έχουν συνδέσει την περίοδο της γυναίκας με το φεγγάρι. Ο σεληνιακός κύκλος των 29 ημερών που μεταβαίνει από τη νέα σελήνη στην πανσέληνο φαίνεται να συμπίπτει με τον μέσο κύκλο εμμήνου ρύσεως των 28 ημερών.

Προέκυψαν θεωρίες ότι η σφαίρα στον ουρανό – είτε λόγω της βαρύτητας είτε λόγω της φωτεινότητάς της – μπορεί να συγχρονίζεται με αυτόν τον κύκλο γονιμότητας.

Αλλά πόσα στοιχεία υπάρχουν για τη σύνδεση της εμμήνου ρύσεως με τις φάσεις της σελήνης;

Τελικά, τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η περίοδος ενός ατόμου συνδέεται με τους σεληνιακούς κύκλους μόνο με το ποσοστό που θα περίμενε κανείς λόγω τυχαίας τύχης.

Οι πρώτες μελέτες έδειχναν μια αμυδρή σύνδεση.

Μια μελέτη του 1986 σε 826 γυναίκες στο περιοδικό Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica διαπίστωσε ότι το 28,3% των συμμετεχουσών άρχισαν την έμμηνο ρύση γύρω από τη νέα σελήνη – περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φάση του κύκλου της σελήνης.

Ωστόσο, μια αναδρομική μελέτη του 2013 στο περιοδικό Endocrine Regulations που παρακολούθησε 74 γυναίκες επί ένα χρόνο δεν βρήκε καμία ένδειξη για τον συγχρονισμό των σεληνιακών φάσεων με τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Η άνοδος των εφαρμογών παρακολούθησης της περιόδου επέτρεψε στους ερευνητές να πραγματοποιήσουν ακόμη μεγαλύτερες μελέτες.

Το 2019, ερευνητές της εφαρμογής παρακολούθησης Clue ανέλυσαν 7,5 εκατομμύρια κύκλους από 1,5 εκατομμύριο χρήστες της εφαρμογής. (Η ανάλυση αυτή δεν πέρασε από αξιολόγηση από ομοτίμους, μια διαδικασία κατά την οποία εξωτερικοί εμπειρογνώμονες ελέγχουν τη νέα έρευνα πριν από τη δημοσίευσή της). Δεν βρήκαν καμία ένδειξη ότι οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι ή οι περίοδοι ήταν πιο πιθανό να συμβούν σε οποιαδήποτε στιγμή του σεληνιακού κύκλου.

“Όταν συλλέγεις δεδομένα εμμήνου ρύσεως σε 1000δες γυναίκες, τότε δεν βλέπεις συσσώρευση εμμήνου ρύσεως γύρω από την πανσέληνο ή τη νέα σελήνη”, δήλωσε η Charlotte Förster, πρόεδρος νευροβιολογίας και γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Würzburg στη Γερμανία. Υπάρχουν όμως διαφορετικά αποτελέσματα όταν εξετάζετε μακροπρόθεσμα δεδομένα για τις ίδιες γυναίκες, είπε η ίδια.

Καμία γυναίκα δεν θα είναι συγχρονισμένη με την πανσέληνο ή τη νέα σελήνη για όλη τους τη ζωή, και μερικές δεν θα είναι καθόλου, δήλωσε η Förster στο Live Science.

Αλλά σε μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, η ίδια και οι συν-συγγραφείς της ανέλυσαν αρχεία εμμήνου ρύσεως από 22 γυναίκες – όλες με διάρκεια τουλάχιστον πέντε ετών, και ορισμένες μέχρι και 32 χρόνια – και έδειξαν ότι σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου των εμμηνορροϊκών κύκλων που καταγράφηκαν ήταν συγχρονισμένοι με την πανσέληνο ή τη νέα σελήνη.

Η μελέτη της Förster διαπίστωσε επίσης ότι οι περίοδοι των γυναικών ήταν πιο πιθανό να συγχρονιστούν με το φεγγάρι κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του φθινοπώρου, όταν οι νύχτες είναι μεγαλύτερες.

Η υπόθεση της Förster είναι ότι στο παρελθόν, πριν από το τεχνητό φως, η φωτεινότητα της πανσελήνου επέτρεπε στους ανθρώπους να παρατείνουν τις ώρες εργασίας και κυνηγιού, επειδή ήταν ασφαλέστερο να βρίσκονται έξω. Η νέα σελήνη, λοιπόν, ήταν πιο επικίνδυνη και καλύτερη στιγμή για να μείνουν μέσα, να κάνουν σεξ και να κάνουν παιδιά, είπε, και έτσι η προσκόλληση σε αυτό το ρολόι θα έδινε στα ζευγάρια πλεονέκτημα επιβίωσης και αναπαραγωγής. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αποδείξεις για αυτό.

Άλλοι ειδικοί λένε ότι η επικάλυψη μεταξύ των δύο κύκλων οφείλεται στην τύχη.

“Εξετάζοντας τα δεδομένα, είδαμε ότι οι ημερομηνίες έναρξης της περιόδου πέφτουν τυχαία σε όλο τον μήνα, ανεξάρτητα από τη σεληνιακή φάση”, δήλωσε η Marija Vlajic Wheeler, καθηγήτρια επιστήμης δεδομένων και πρώην επιστήμονας δεδομένων στην Clue, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, σε δήλωσή της. Όσο περισσότερο συσχετίζεται ένας κύκλος με τον σεληνιακό κύκλο των 29 ημερών, τόσο πιο πιθανό είναι απλά να επικαλύπτονται, είπε.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υποθέτοντας ότι οι περίοδοι ξεκινούν σε τυχαίες χρονικές στιγμές, περίπου 1 στους 2 ανθρώπους θα έχει περίοδο που θα ξεκινά ±3 ημέρες είτε από την πανσέληνο είτε από τη νέα σελήνη. Αλλά οι κύκλοι που αποκλίνουν περισσότερο από αυτό το μήκος των 29 ημερών ή διαφέρουν από μήνα σε μήνα δεν θα δουν πολύ συγχρονισμό με το φεγγάρι.

Και ακόμη και αν υπάρχει κάποιος συγχρονισμός, επηρεάζει μόνο το ένα τέταρτο περίπου των ανθρώπων που έχουν έμμηνο ρύση, σύμφωνα με μελέτες (23,4% από τη μελέτη του Förster και 28,3% στη μελέτη του 1986). Έτσι, η πλειονότητα των περιόδων δεν συγχρονίζεται καθόλου με το φεγγάρι.

Συγγραφέας: Donavyn Coffey

Συνεργάτης του Live Science
Η Donavyn Coffey είναι δημοσιογράφος για θέματα υγείας και περιβάλλοντος με έδρα το Κεντάκι και ασχολείται με την υγειονομική περίθαλψη, τα συστήματα τροφίμων και οτιδήποτε μπορεί να γίνει με CRISPR. Το έργο της έχει δημοσιευτεί μεταξύ άλλων στα Scientific American, Wired UK, Popular Science και Youth Today. Η Donavyn ήταν υπότροφος του Fulbright στη Δανία, όπου μελέτησε μοριακή διατροφή και πολιτική τροφίμων. Κατέχει πτυχίο βιοτεχνολογίας από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκι και μεταπτυχιακά στην τεχνολογία τροφίμων από το Πανεπιστήμιο Aarhus και στη δημοσιογραφία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Πηγή: https://www.livescience.com/does-the-moon-affect-menstrual-cycles

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ